Win het boek Hygge, de Deense kunst van het leven

Hygge Fika Magazine

Nog meer dan in Nederland zijn de winters in Denemarken lang, koud en donker. Zo lang als de dagen in de zomer zijn, zo kort zijn ze in de winter. Voor veel mensen niet direct de ingrediënten voor een gelukkig leven. Toch hebben de Denen een positieve draai gegeven aan de grauwe wintertijd. Ze hebben het recept voor geluk weten te vinden in hygge. Meik Wiking, auteur van Hygge, de Deense kunst van het leven deelt het fenomeen in zijn net verschenen boek.

Wat is hygge?

Het Deense woord hygge is, net zoals het Zweedse woord fika, lastig te vertalen. Een vergelijking met het Nederlandse gezellig is snel gemaakt, maar doet het fenomeen niet helemaal eer aan. Hygge staat voor comfort, warmte, saamhorigheid. Meik Wiking vertelt erover in zijn boek: ‘Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.’

In het boek gaat Meik Wiking niet alleen in op de betekenis van het fenomeen. Hij laat je ook zien hoe je hygge, dat overigens in het Deens een werkwoord is, ook in je eigen leven toe kunt passen. Hij deelt recepten, laat je zien hoe je de perfecte filmavond organiseert en hoe je je huis hyggeproof maakt. Hygge, de Deense kunst van het leven is geen leesboek dat je in een ruk uitleest, maar het perfecte boek voor een brakke luie zondag. Oh, en met de decembermaand in gedachten het perfecte cadeau voor in de schoen of onder de boom.

hygge fika magazine

Win het boek!

Wil jij ook leren hoe je de Deense kunst van het leven toe kunt passen in je eigen leven? Of ken je iemand die het boek wel kan gebruiken? Wij geven één exemplaar weg! Wat moet je ervoor doen? Laat in een reactie hieronder óf op ons Facebookbericht weten wat hygge voor jou is en wie weet valt het boek binnenkort bij jou op de mat. Deze actie is inmiddels verlopen, de winnaar is op de hoogte gesteld!

Benieuwd wat voor goeds er nog meer uit Denemarken komt? Dan kun we je deze artikelen van harte aanbevelen:

21 suggesties bij “Win het boek Hygge, de Deense kunst van het leven

 1. Wanda zegt:

  Ik had vorige week een ultiem hygge moment: tijdens de herfstvakantie was ik met mijn zoon (4) een dag op pad geweest. Op weg naar huis was het guur, regen, koud. Thuis vroeg Friso of we het lekker warm konden maken, ‘met kaarsjes, en lichtjes enzo’. Kort daarna zaten we samen, tegen elkaar aan, met warme O’boy en koekjes op de bank. Filmpje kijken, deken erbij. Het meest ultieme moment? Friso: “fijn he mam, zo lekker warm en gezellig”. Hygge dus…


 2. Annet zegt:

  ‘s morgens vroeg wandelen met onze 4 husky’s in het bos en duin bij een temperatuur rond het vriespunt. Dan naar huis en daar met rode konen een heerlijke kop koffie of chocolademelk drinken met een stuk speculaas erbij. En tijdens dat genieten een Scandinavische dvd kijken terwijl de honden uitgeteld aan onze voeten liggen.
 3. S. Roefs zegt:

  Vandaag komen de meubels, eindelijk.
  In skandinavia style, om het vakantiegevoel lang vast te houden. Nu nog een vleugje Hygge, voor het ultieme geluksgevoel.


 4. Angelina zegt:

  Eerste een flinke wandeling maken, het liefst in de sneeuw. 😉 Vervolgens op de bank ploffen met mijn warme wollen sokjes aan, warme havermout of een lekker kaneelbroodje, lekker bij de open haard en genieten van de gezelligheid van familie en vrienden. Mijn Deens ‘hygge’ momentje die ik het liefst elke dag zou toepassen. 🙂


 5. Debbie zegt:

  Wanneer het buiten donker wordt, sluiten we de wereld buiten. Gordijnen dicht, kaarsjes aan, onder de deken met zoonlief op de bank, een bak popcorn en warme thee, samen film kijken, vriend erbij, kat op schoot, het is weekend, we hoeven even niets. Dat is mijn ultieme ‘hygge-moment’.


 6. Melle zegt:

  Jaaaaaa súperleuk! Hygge is voor mij het gevoel van als ik in Kopenhagen ben. Vrij en gelukkig, een hoofd vol ideeën en inspiratie. En als ik dit gevoel kan delen, is dat het fijnste wat er is <3 7. Jasper zegt:

  Voor mij is Hygge een wandeling vanaf Sergels torg, langs het water van de Strandvägen (een heel belangrijk gedeelte van het échte Stockholm gevoel 😉 ), naar Skansen. Om daar in de avond te genieten van Glögg en versgebakken kanelbullar, terwijl je bij de kampvuren van het uitzicht over de stad staat te genieten.


 8. Stefanie Tuerlinckx zegt:

  Dat comfortabele, warme gevoel dat hierboven omschreven wordt is in mijn ogen het beste gevoel in drukke tijden. Je werk even aan de kant zetten voor een gezellige avond of donkere namiddag met de liefste mensen, je kat(ten) en heerlijk eten dat met liefde werd klaargemaakt. Allemaal onder een dekentje aan de haard en gewoon genieten. En met kaneelbroodjes erbij is het helemaal af… 🙂 Liefs X 9. Marga zegt:

  Zomers in het zonnetje met een kopje koffie in de tuin met uitzicht op het water kijken naar de vogels.


 10. Greet zegt:

  Facebook: check!!!
  en dan probeer ik het graag ook even op de website….:
  Helemaal gefascineerd door Zweden, in de ban van Scandinavië, effe mijn bijdrage tot het ‘hygge’- gevoel… 🙂
  een geurige koffie bij de hand,
  genoeglijk babbelend
  of een aardig boek, zo plezant
  me behaaglijk nestelend onder een zacht deken
  het donkeren buiten mag fluisterend spreken
  ik rek me nog even behaaglijk uit en bedenk
  hygge,
  zal ik dagelijks voor zoete koek slikken…


 11. Tina zegt:

  Hier in Zweden heet ‘hygge’, ‘mysigt, of gezellig. En er zijn specifieke woorden, bvb ‘fredagsmys’ = Op vrijdag thuiskomen en met hapjes en een drankje in de weekendstemming komen. Ik had geen problemen om me daaraan aan te passen 🙂


 12. Larissa zegt:

  ♥♥♥

  Hygge, hier kan ik wel wat Nederlandse termen bij bedenken!
  Wat een heerlijkheid trouwens, prachtig boek, met een nog mooiere cover.
  Gezelligheid en saamhorigheid staat voor mij persoonlijk voor familie, kaarsen, eten, accessoires, eyecatchers in je interieur, films, doeken, verschillende soorten licht, planten, kunst, muziek…
  Kneuterigheid, Kerst, Pasen… samen ontbijten op zondag, een bakje chips of vrijdagavond, vriendinnen, foto’s door het hele huis van toffe herinneringen.

  ‘De Deense kunst van het leven’ is aan mij wel besteed. Ik zou uit m’n stekkerdoos gaan van blijschap.
  Wie er ook wint, ik hang sowieso slingers op!! Kom maar door… zou direct beginnen in dit boek in mijn hangmat. Hoppa.

  Liefs,

  Larissa


 13. Djoke zegt:

  Tijdens onze vakanties op Vlieland nemen wij ons voor om thuis zo verder te leven: Heerlijke buiten wandelingen, waarin we frisse lucht opsnuiven en dubbel genieten van bv een cappuccino. Waarin we, bij het kijken naar onze kinderen, een ‘blik’ met elkaar wisselen en glimlachen. Dit is hoe we het ons hadden voorgesteld.
  Eenmaal weer thuis valt het niet mee om dit gevoel en de zorgeloosheid vast te houden…..
  Ik hoop dat we met dit boek dat wel voorelkaar krijgen en deze momenten vaker beleven en koesteren!


 14. Anna zegt:

  Nu ik er net achter ben dat ik in verwachting ben van ons eerste kindje wil ik niets liever dan ons huis gezellig en klaar maken voor de kleine. Liefst zo Scandinavisch mogelijk! Ik kijk erg uit naar de tijd die gaat komen. Dit boek kan daar perfect aan bijdragen! <3


 15. Dewi zegt:

  Als de dagen korter worden en de kerst nadert, begint de speurtocht naar de ingrediënten voor Dunderglögg (de Zweedse variant van Glühwein). Eenmaal gevonden, gaan deze ingrediënten in een emmer. De zes weken voor kerst ruikt het huis steeds lekkerder. En dan is eindelijk het moment aangebroken dat de Dunderglögg kan worden gebotteld. Het ultieme gevoel van ‘hygge’ voor mij is het opwarmen van de glögg en deze gezellig op een donkere avond, met veel kaarsjes opdrinken met vrienden en familie.Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende