Toffe traditie: het Deense studentenhoedje (studenterhue)

het deense studentenhoedje fika magazine

Kun je de dag dat je te horen kreeg dat je geslaagd was voor je middelbare schoolexamen nog herinneren? Je had er twee stressvolle weken met examens op zitten en zat thuis bij de telefoon te wachten op het verlossende telefoontje. Nadat je geslaagd was, heb je waarschijnlijk flink wat alcohol gedronken en goed feest gevierd. In Denemarken kregen de leerlingen afgelopen vrijdag te horen of zij geslaagd waren en als gevolg daarvan waren er de afgelopen weken overal hoedjes in de stad te zien! Hoedjes, dat klinkt raar. Valt met een beetje uitleg best mee. We beginnen bij het begin.

Het Deense schoolsysteem bestaat uit een basisschool (folkeskolen) waar kinderen van hun zesde tot en met hun zestiende naar toe gaan (0e klas tot en met de 9e klas). Na de 9e klas zijn de leerlingen niet meer leerplichtig en kunnen ze kiezen: ze kunnen naar een 10e klas of ze stromen door naar het gymnasium, een soort driejarig equivalent van onze middelbare school. Er zijn ook leerlingen die na de 9e klas stoppen en bijvoorbeeld een beroepsopleiding gaan doen. Kies je wel voor het gymnasium, dan kies je een aantal vakken die je wilt doen, waarin je aan het einde van de rit eindexamen doet. Grote shock voor Nederlanders: (bijna) alle eindexamens zijn mondeling. Zo doe je een mondeling examen geschiedenis, Duits en biologie. Slechts Deens en wiskunde worden schriftelijk afgenomen. Viel dat eindexamen van jou toch wel weer mee, niet?

Grote shock voor Nederlanders: (bijna) alle eindexamens zijn mondeling.

Na afloop van je mondeling krijg je direct je eindcijfer. Het laatste eindexamen is daarmee direct het moment waarop je te horen krijgt of je geslaagd bent. Een leerling die het laatste eindexamen gehaald heeft en dus afstudeert wordt op dat moment student. Het Nederlandse woord student (iemand die na zijn middelbare school verder studeert) heet in het Deens een studerende en het is zaak deze twee dingen niet te verwarren. Appeltje, eitje, dat Deens.

Op het moment dat je student bent geworden, krijg je direct een hoedje op je hoofd gezet. En niet zo maar een, maar een exemplaar dat alle andere Deense mensen ook ergens in hun huis hebben liggen, een studenterhue: het Deense studentenhoedje. Een wit hoedje met een rode band, zwarte klep en als klap op de vuurpijl staat achterop in gouden letters je naam geborduurd. Best classy. Met name omdat zo de hele stad kan zien dat jij geslaagd bent! Als traditie schrijven de studenten hun laatste cijfer in de binnenkant van hun hoedje.

Het studenterhue is een wit hoedje met een rode band, zwarte klep en als klap op de vuurpijl staat achterop in gouden letters je naam geborduurd. Best classy.

Alsof dit nog niet genoeg waardering en erkenning voor de nieuwbakken studenten is, gaan ze daarna per klas op een grote open wagen met veel lawaai en getoeter door de stad heen. De wagens stoppen bij ieder ouderlijk huis, waar de lieve ouders in kwestie een waar feestmaal klaar hebben staan. Uiteraard inclusief een overvloed aan alcohol; het blijft wel Denemarken…

En zo wil het zijn dat ik afgelopen vrijdag een tijdje langs de kant van de weg heb staan kijken naar het bijzondere tafereel: dronken jongeren op een soort militaire wagen, die luidkeels schreeuwen en zingen. Ik ben voor even wat teleurgesteld dat ik niet in Denemarken naar de middelbare school ben gegaan, want één ding is zeker: dit is een toffe traditie.


Berdien
Berdien vertrok voor de liefde richting de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Voor Fika Magazine blogt ze over alles wat ze meemaakt in haar nieuwe woonplaats.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende