Fietsen in Kopenhagen: de Deense bakfiets van Christiania

Fietsen in Kopenhagen Christianiabikes Fika Magazine

Elke keer als ik in Kopenhagen ben, valt mijn oog op het fietsgebruik in de stad. Wat maakt toch dat fietsen in Kopenhagen nog tien keer zo fijn voelt als hier in Amsterdam?

Fietspaden zijn breed, straten groots, scooters… waar?! Precies. Niet dus. Kopenhagen is evenals Amsterdam, een ‘fietsstad’. Het liefst fiets ik zonder handen, mee-tikkend en zingend met iets wat uit mijn koptelefoon komt, naar een van de vele zwemgelegenheden rondom de stad. Met een beetje geluk tref ik nog een concert of iets dergelijks, gezien er zoveel openbare festivals en evenementen zijn.

Allemachtig. Wat een fantastische vervoersmiddelen!

Middels dit gegeven kom ik bij mijn hot-topic van de dag. De Deense ‘bak’fietsen. Allemachtig. Wat een fantastische vervoersmiddelen! Althans, de manier van gebruiken in Kopenhagen is wat duidelijker hoorbaar. Letterlijk dus.
Het welbesproken begrip bakfiets, krijgt een nieuwe invulling in Kopenhagen.

Hier komt het; mensen vervoeren hier gewoon muziekinstallaties/gettoblasters in. Of dat in een park is, onder een tunnel, op een zonnige zondagmiddag langs de rivier: voor je het weet staat er een groep jonge dansers een kleine show te geven. Mensen reageren lachend. Ik vraag me af waardoor dit kan. Geen geïrriteerde mensen, geen asociaal gedrag, maar gedeelde vreugde en samen genieten van de zon, zwemmen, entertainment en muziek.

Of die mannen hebben ontzettend veel beenspieren, of die fietsen zijn heel comfortabel

Oh, en trouwens; het is naar mijn idee ook nummer één vervoersmiddel voor jonge gezinnen. Vader fietst, moeder en kind voorin. Met of zonder dekentje. Ik verbaasde me hierover; of die mannen hebben ontzettend veel beenspieren, of die fietsen zijn heel comfortabel. Laat ik dit in het midden houden, ha! (Na wat navraag, zijn de fietsen inderdaad niet zwaar. Yes, fijne dingen.)

Zo nu en dan zie ik er in Amsterdam ook een staan. Ik zie het wel voor me, meer van zulke bakfietsen, meer saamhorigheid op straat en ook nog eens beter voor het milieu.

Fotocredits: Christianiabikes


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende