In 2017 is niet het Deense hygge maar het Zweedse lagom het devies

lagom fika magazine

Eind 2016 kon je er niet meer omheen: het Deense hygge was een wereldwijde hype. Terecht, want het fenomeen is natuurlijk ook fantastisch (mocht je het toch even gemist hebben, je leest er hier meer over). Maar zoals het vaak gaat, ben je net gewend aan de ene trend en dan staat de andere alweer voor de deur: in 2017 gaan we namelijk massaal aan het Zweedse Lagom.

Wat is Lagom?

Lagom betekent zoveel als ‘niet te veel en niet te weinig’, of ‘precies goed’. Het gaat bij lagom allemaal om balans. Hygge gaat meer om een moment op een dag, terwijl lagom juist een manier van leven is. Door het Zweedse fenomeen toe te passen in je leven, probeer je balans te vinden in werk/privé, je financiën, je liefdesleven en natuurlijk ook in materiële dingen zoals kleding. Meubelgigant IKEA heeft er zelfs een project van gemaakt: Live Lagom. Hiermee willen ze mensen inspireren op een duurzame manier te leven.

Hoe kun je lagom toepassen in je eigen leven?

Benieuwd hoe je lagom in je eigen leven kunt verwerken? Kies voor duurzame kleding in plaats van voor massaconsumptie. Leg je eigen kruidentuintje aan in plaats van alles verpakt in de supermarkt te kopen. Pak de fiets in plaats van de auto, neem de trap in plaats van de lift. Het zijn de kleine dingen waarmee je meer balans in je leven krijgt. Wil je meer inspiratie? Lees dan even dit artikel.

Lagom

De andere kant van de medaille

Hoe mooi het ook allemaal klinkt, niet iedereen is dol op lagom. Zo vinden veel Zweden dat er een negatieve bijsmaak aan zit: als je lagom zou leven, dan zou je het al snel goed genoeg vinden; genoegen nemen met minder. Het wordt ook wel omschreven als saai.

Wij vinden zowel hygge als lagom twee heerlijke fenomenen die wat ons betreft ook prima hand in hand kunnen gaan. Wat jij?

Fotocredits: Lagom Magazine


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende