Deze nieuwe Zweedse trend is goed voor jou én het milieu

plogging fika magazine

Zweedse trend – Ja je leest het goed, er is weer een nieuwe trend gaande in het hoge noorden. De Zweden hebben namelijk besloten het beste van twee werelden met elkaar te combineren. Iets wat goed is voor jou én iets wat goed is voor het milieu. Joggen en afval rapen. En de Zweden zouden de Zweden niet zijn als ze daar geen woord voor hebben bedacht. Maak kennis met: plogging.

Plocka + jogging = plogging

Op de fijne website Bedrock lazen we over deze nieuwe trend; afval rapen terwijl je aan het hardlopen bent. Hoe ze op het woord zijn gekomen? Plogging is de samenvoeging van plocka (pakken in het Zweeds) en joggen. Niet alleen is dit voordelig voor het milieu, want minder afval is altijd beter, een intervaltraining is ook ontzettend goed voor jouzelf. Je hebt namelijk een – zo lezen we op Bedrock – snellere vetverbranding en een hogere lactaatdrempel (je raakt minder snel verzuurt).

Fartlek

Plogging is niet helemaal uit de lucht komen vallen. Het is voortgekomen uit een andere Zweedse sport: fartlek. Een fartlektraining is een hardlooptechniek waarbij je bewust ongestructureerd traint: het terrein en de omgeving bepalen je tempo.

Hoe plogging er in reallife uitziet? Nou, zo:

Een bericht dat is gedeeld door @beenist op

Plogging

En ga jij er binnenkort opuit met een vuilniszak in je hand?

Fotocredits omslag: Siim Lukka

Lees ook Dit ijshotel in Zweden is 365 dagen per jaar open


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende