Zo vier je Midsommar in Nederland!

midsommar Fika Magazine

Nu de eerste zonnestralen langzaam door de grijze Nederlandse wolken breken, kijken we met smart uit naar de fijne lentedagen. En naar midsommar, de viering van de langste dag van het jaar in Zweden. Wil je weten hoe je op 23 juni (midsommar wordt traditioneel op vrijdag gevierd) ook in Nederland de midzomer kunt vieren? We geven je alvast een aantal fijne tips. Want de voorbereidingen kunnen wat ons betreft niet vroeg genoeg beginnen!

Wat is midsommar?

De langste dag van het jaar is voor de Zweden een van de belangrijkste feestdagen. Op sommige plekken wordt het rond deze periode de hele dag niet donker en dat is reden genoeg voor feest. Want, hoe langer de dag, hoe langer je plezier kunt maken. Toch?! De winkels zijn op 23 juni gesloten, in het hele land worden meibomen versierd waar kinderen onder dansen én er is heel veel eten aanwezig.

Hoe vier je midsommar in Nederland?

Ben je dit jaar niet in de gelegenheid om tijdens midsommar naar Zweden af te reizen? Dan vier je het toch gewoon in Nederland! Met deze paar tips beleef je ook in ons kikkerlandje een fantastische midzomer!

Bloemenkransen

Geen langste dag van het jaar-viering zonder bloemenkransen. Ga naar je lokale bloemist en zoek de fleurigste exemplaren uit om kransen te maken (Google op bloemenkrans maken en je komt genoeg DIY’s tegen). Zie je het niet zitten om met een bloemenkrans op je hoofd rond te lopen? Je kunt de bloemen natuurlijk ook gewoon op tafel zetten, of, als je gezegend bent met een mooie tuin, de bloemen in bomen en/of struiken hangen.

midsommar fika magazine

Fotocredits: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Versier je tuin

De festiviteiten van midsommar vinden vrijwel altijd buiten plaats. Zorg er dus voor dat je tuin helemaal midsommar-proof is. Leg gezellige kleden op het gras, verspreid diverse kaarsen en bloemen door je tuin en maak het helemaal af met sfeervolle lampjes en slingers. Geen tuin? Neem een grote picknickmand en kleden mee naar het park!

Midsommar versiering tuin fika magazine

Fotocredits: Pinterest

Zijn de weergoden ons niet gunstig gestemd tijdens midsommar? Geen probleem! Haal een partytent van Karwei en je zit tijdens de festiviteiten droog. Karwei heeft een aantal mooie exemplaren – zoals de Danny en Monza – die je ook na midsommar prima in de tuin kunt laten staan.

Eten en drinken

Een feest zonder eten en drinken is geen feest en dat hebben ook de Zweden begrepen. Tijdens midsommar komen de lekkerste gerechten op tafel – van aardappelsalades tot feestelijke fruittaarten. Natuurlijk het liefst vers gemaakt in eigen keuken en gezellig geserveerd. Deze Fika Magazine-recepten zijn uitermate geschikt voor een feestelijk midsommartafel:

Midsommar versiering eten drinken

Fotocredits: Pinterest

Verzamel tot slot nog de leukste en liefste mensen om je heen, zet fijne muziek op en jouw midzomerviering kan eigenlijk niet meer stuk. Heb jij midsommar wel eens in Zweden gevierd, of ben je van plan om het dit jaar in Nederland te vieren? Laat het ons weten!

Fotocredits omslag: Euroflorist


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende