5 vragen aan documentairemaker Fabian (fika: to have coffee)

Fabian-Schmid-fika-to-have-coffee

De onvertaalbare Zweedse koffietraditie fika wint steeds meer populariteit buiten de Zweedse landsgrenzen (Fika Magazine heet natuurlijk niet voor niets Fika Magazine). Ook de Zwitser Fabian ontdekte de bijzondere gewoonte. Hij besloot fika in beeld te brengen door middel van een webdocumentaire bestaande uit zes afleveringen. De eerste aflevering van fika: to have cofee is afgelopen maandag live gegaan, hoogste tijd dus voor een gesprekje met Fabian!

1 | Hoe ben je op het idee gekomen om een webdocumentaire te maken over fika?

Vorig jaar woonde ik een aantal maanden in Göteborg voor een uitwisselingssemester. Ik was al een aantal keer in Zweden geweest, maar tijdens mijn uitwisseling kwam ik voor het eerste echt in aanraking met fika. Het viel me op dat het echt een ‘ding’ in Zweden, je ziet het werkelijk overal. En het viel me op dat er een groot sociaal aspect aan verbonden zat. In Zwitserland, net zoals in veel andere landen, kent men het gebruik niet. Ik wilde mensen buiten Zweden kennis laten maken met fika, en dus besloot ik een documentaire te maken.

to have coffee web documentary

2 | Wat kunnen we verwachten van de documentaire?

De documentaire bestaat uit zes afleveringen. In iedere aflevering staat een ander aspect van fika centraal. Met de afleveringen wil ik kijkers informeren over de koffietraditie, maar ik wil ook kleine, persoonlijke verhalen vertellen.

3 | Waarom denk je dat fika zo belangrijk is voor de Zweden?

Dit is een vraag die ik mijzelf, en veel mensen die ik heb geïnterviewd in mijn tijd in Zweden heb gevraagd. Ik denk dat iedere Zweed er zijn eigen redenen voor heeft. Het nemen van een pauze in het drukke leven dat veel mensen leiden is een van de belangrijkste.

4 | Je komt zelf uit Zwitserland. Wat is het grootste verschil tussen Zwitserse mensen en Zweedse mensen?

Op het eerste gezicht lijken de twee landen en culturen veel op elkaar. Het zijn vooral de kleine dingen die het verschil duidelijk maken. Veel sociale voorschriften en gebruiken zijn anders. En uiteraard de koffietraditie, die hebben we in Zwisterland niet. Hoewel een goede koffiepauze voor veel Zwitsers ook belangrijk is.

to have coffee

5 | Wat is je favoriete plek voor fika in Zweden?

Dat is een café waar goede koffie wordt geserveerd, een fijne sfeer hangt, aantrekkelijk ontworpen is en waar goede muziek draait. De plekken die ik heb bezocht voor mijn documentaire zijn daar voorbeelden van, zoals Koppi in Helsingborg of Alkemisten in Göteborg.

Ben je benieuwd geraakt naar de webdocumentaire van Fabian? Afgelopen maandag is de eerste van de zes afleveringen online gegaan op de website van Fabian. Wij zijn fan!

Bekijk de trailer van de documentaire hier:

Fotocredits foto Fabian: © Nicolas Büchi / ZHdK

Één suggestie bij “5 vragen aan documentairemaker Fabian (fika: to have coffee)
  1. Debbie zegt:

    Ja, leuk is die documentaire hé!? Alhoewel ik wel benieuwd ben naar hoe hij nog 5 aflevering gaat vullen over dat ene onderwerp 🙂


Reageren niet mogelijk.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende