35 Traditionele Scandinavische namen met betekenis!

scandinavische namen

Ben je benieuwd naar traditionele Scandinavische namen & hun betekenis? Of misschien op zoek naar een unieke naam voor je baby? Dan is dit artikel iets voor jou! Hier vind je een lijst van meisjes- en jongensnamen die de tand des tijds hebben doorstaan en vandaag de dag nog steeds toepasselijk zijn.

Als je door de Scandinavische namen bladert, zul je merken dat veel van die namen afkomstig zijn uit de Noorse mythologie en het Vikingtijdperk. Traditionele namen worden nu weer trendy in Scandinavië en daarbuiten, dus ik hoop dat deze je kunnen inspireren.

Laten we dus eens duiken in mijn selectie van traditionele Scandinavische namen en hun betekenis:

17 Traditionele Scandinavische jongens namen

AKSEL
De naam Aksel is een naam van Noorse oorsprong die vooral in Scandinavië wordt gebruikt. Het betekent ‘de vader van de vrede’ en wordt soms ook Axel genoemd.

ARNE
Arne is een veel voorkomende naam in Scandinavië. Hij is afgeleid van de Oud-Noorse naam Árni, die op zijn beurt weer is afgeleid van het Oud-Noorse Ǫrn, dat adelaar betekent.

BJORN
Dit is een naam die geassocieerd wordt met een sterk dier – de naam Bjorn is van Zweedse oorsprong en betekent ‘beer’ en wordt vanwege zijn populariteit beschouwd als een van de meest herkenbare Scandinavische namen. De naam, die van oud-Noorse oorsprong is, kan ook als Björn en Bjørn worden geschreven.

EINAR
Einar is een andere sterke naam, het betekent ‘een krijger’, ‘iemand die alleen vecht’ of ‘slagleider’ afgeleid van de Oud-Noorse naam Einarr. De elementen van de naam zijn ein ‘één, alleen’ en arr ‘krijger’. Het is verbonden met het concept van de einherjar; de krijgers die stierven in de strijd en opstegen naar Valhalla in de Noorse mythologie.

ERIK
De naam Erik is een naam van Scandinavische oorsprong, kort maar krachtig. Het is een Oud-Noorse naam, afgeleid van het Noorse woord Eirikr, dat ‘eeuwige heerser’ of ‘altijd machtig’ betekent. Erik was eeuwen geleden de naam van verschillende Scandinavische koningen.

HARALD
Komt van de Oud Noorse naam Haraldr. Harald betekent ‘leider van het leger’ en omvat de twee woorden arr (leger) en valdr (macht / heerser / leider).

IVAR
Van het Oud Noorse Ívarr, samengesteld uit twee elementen: ýr (taxusboom, boog) plus hariar (krijger). Deze naam betekent ‘boogschutter’ of ‘boogstrijder’. Een andere variant van de naam is Iver.

LARS
Een van de bekendere Scandinavische namen voor mannen op dit moment, Lars is een Scandinavische versie van de bekendere naam Lawrence. Lars lijkt veel op iemand “Larry” noemen, maar het klinkt unieker.

 

Het middeleeuwse verkleinwoord voor deze naam was Larkin, en je zou zelfs “Lark” als naam kunnen overwegen. Lars betekent “overwinning”.

LEIF
Leif is afgeleid van de Oud Noorse naam Leifr die ‘erfgenaam’ of ‘afstammeling’ betekent. Hoewel de naam in alle Scandinavische landen voorkomt, zijn er verschillende variaties van de naam; Leiv (Noorwegen), Lejf (Denemarken), Leifur) IJsland en Leivur (Farao Eilanden).

ODIN
Odin is een van de populairste goden in de Noorse mythologie, en de bron van een uitstekende Vikingnaam voor jonge Scandinavische mannen.

De god staat vooral bekend om zijn wijsheid en uitstekende artistieke vaardigheden. Hoewel Odin als naam het populairst is in Noorwegen, is het ook een goed alternatief voor Owen in Zweden en Denemarken.

OLAF
Een Scandinavische naam van Oud-Noorse oorsprong die ook Olav kan worden geschreven. De betekenis is “overblijfsel van een voorouder”. In de loop der jaren zijn er in Scandinavië veel koningen geweest die Olaf heetten, zodat het een belangrijke historische naam is geworden.

SANDER
Sander lijkt qua klank op namen als Zander en Alexander en is een fantastische naam voor een jongen in Scandinavië. De titel komt veel voor in Zweden en Denemarken, en er is ook een ander alternatief te overwegen in de vorm van “Anders”.

SOREN
Soren, uitgesproken als “Suhren”, is een geweldige naam voor jongens in de hele Scandi regio. Deze titel betekent “streng”, maar klinkt heerlijk zacht, waardoor het voor veel ouders een goede keuze is.

De naam Soren komt voor in Zweden, Denemarken en zelfs in de literaire wereld. George R.R. Martin gebruikte deze naam in zijn Game of Thrones-romans.

STELLAN
Stellan, vaak geassocieerd met Zweden, is een populaire jongensnaam die “kalm” of “vredig” betekent. Je zou kunnen denken dat deze naam afkomstig is van de vrouwelijke naam “Stella”, maar eigenlijk heeft hij banden met het Oud Noors.

SVEN
Van Noorse oorsprong wordt de naam Sven geassocieerd met jeugd, en betekent ‘jonge man’ of ‘jonge krijger’. Dit was een populaire naam van koningen uit Denemarken, Noorwegen en Zweden. Hij is afgeleid van de Oud-Noorse naam Sveinn en kan ook worden geschreven als Svend in het Deens en Svein in het Noors.

THOR
Dit is de krachtige naam van de Noorse God van de donder, en het woord Þórr betekent (je raadt het al) ‘donder’! Geassocieerd met kracht, bescherming van de mensheid, heiliging en vruchtbaarheid, bloeiden namen op basis van Thórr tijdens de Vikingtijd. Tor is een populaire variant.

TYCHO
Dit is zo’n schattige naam voor babyjongens, en een uitstekende optie als je op zoek bent naar een paar leuke bijnamen, zoals Ty. Hij komt van de Deense naam Tyge, die je misschien associeert met de Deense astronoom Tycho Brahe.

Tycho betekent in wezen “raak schieten”.

Bekijk de Scandinavische reisboeken hier

scandinavische namen

18 Scandinavische namen voor meisjes

Op zoek naar Scandinavische namen voor meisjes?

ANNIKA
Een van de populairste meisjesnamen voor wie op zoek is naar coole Scandinavische namen, Annika is al tientallen jaren populair in de Scandi regio. Net als Anna is Annika een titel met verschillende spellingsmogelijkheden, maar het betekent vaak “genade”.

ASTRID
Deze oude Scandinavische naam betekent “goddelijk mooi”. Astrid komt van het Oudnoorse woord Ástríðr dat bestaat uit twee woorden; áss dat ‘God’ betekent en fríðr dat ‘mooi’ betekent.

ASLAUG
Aslaug is een Noorse vrouwennaam. Het is afgeleid van het Oud Noorse voorvoegsel áss, dat net als de naam hierboven ‘God’ betekent en laug ‘verloofde vrouw’. Het betekent dus ‘vrouw verloofd met God’ of ‘toegewijd aan God’.

EBBE
Ebbe wordt in Zweden meestal uitgesproken als “Ebba” en komt in alle Scandinavische landen voor, en is populair als meisjes- en jongensnaam. Het betekent “dapper zwijn” en komt soms voor als alternatief voor namen als Abbey.

EMBLA
In de Noorse mythologie is Embla het equivalent van Eva in de Bijbel – een van de eerste twee mensen (haar man heette Ask). De betekenis is onzeker, maar het zou kunnen komen van het woord iepboom, een boom met brede bladeren die hij in de winter verliest.

ELIN
Een leuk Oud-Noors alternatief voor Helena, Elaine en soortgelijke titels, Elin is een vorm van een oude Griekse naam – Helen. De titel betekent de mooiste vrouw, en betekent in sommige delen van de wereld ook “vrucht van de wijsheid”.

FREJA
De betekenis van deze populaire Scandinavische naam van Zweedse oorsprong is ‘dame’ of ‘edele vrouw’. Bekend uit de Noorse mythologie was de Godin Freja een mooie, blauwogige vrouw en zuster van Freyr, die op een zwijn met gouden haren reed. Ze werd gesymboliseerd als de godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid.

INGRID
Een populaire naam met Oud-Noorse oorsprong die ‘mooie Godin’ betekent. Afgeleid van Ing, de Noorse God van vrede en vruchtbaarheid, gecombineerd met fríðr, wat ‘mooi’ betekent. De naam komt in heel Scandinavië voor, met de hoogste frequentie in Noorwegen.

JUNI
Een van de dingen die unieke Scandinavische namen zo aantrekkelijk maken, is hun uitspraak. Vrouwelijke Scandinavische namen als “Juni” worden eigenlijk uitgesproken als “Yuni”. Een soortgelijk effect zie je bij de mannennaam “Johan”.

Als je buiten Scandinavië woont en de harde J wilt gebruiken, zullen de meeste mensen het verschil waarschijnlijk niet weten. Maar in Zweden en Denemarken kun je meer J’s door Y’s vervangen. Juni betekent gewoon “juni”.

LIV
Een Scandinavische naam afgeleid van het Oudnoorse hlíf, dat ‘schuilplaats’ of ‘bescherming’ betekent. In de moderne Scandinavische taal betekent het woord ‘liv’ ‘leven’.

LYKKE
Dit is een Deens woord dat je misschien al eerder hebt gehoord, en het betekent ‘geluk’ en ‘goed geluk’. Het is een populaire naam met positieve connotaties in de Scandinavische taal.

LINNEA
Linnea is een meisjesnaam van Scandinavische oorsprong die vertaald “linde of lindeboom” betekent.

Het is een botanische titel die ook verband kan houden met de roze bergbloem die Zweden genoemd heeft naar de botanicus, Carl Linnaeus, de man die de universeel erkende strategie voor het classificeren van dieren en planten bedacht.

METTE
Mette is een naam met oorsprong uit het Noors, Scandinavisch en Duits. Net als Marit kan het ook “parel” betekenen, en het komt vaak voor in Denemarken en Noorwegen. De premier van Denemarken is bijvoorbeeld Mette Frederiksen.

SAGA
Deze korte en lieve naam komt oorspronkelijk uit Zweden en betekent ‘sprookje’ of ‘verhaal’. De naam Saga komt uit de Noorse mythologie, waar het de naam is van de godin van de poëzie, het vertellen van verhalen en de geschiedenis. De naam betekent ‘zij die alles ziet’.

SIGRID
Deze Scandinavische naam komt van het Oud Noorse Sigríðr, en is samengesteld uit de elementen sigr ‘overwinning’ en fríðr ‘mooi’. Het betekent dus ‘eerlijke overwinning’ of ‘mooie overwinning’.

SOLVEIG
Een naam van Oud-Noorse oorsprong die het meest voorkomt in Denemarken, Noorwegen, Zweden en IJsland. Hij is afgeleid van de elementen sól (zon) en veig (kracht). Solveig betekent ‘sterk huis’ of ‘pad van de zon’.

THORA

Wij houden van deze naam vanwege de band met de Vikingen en de oude Noorse legende. Thora is de vrouwelijke versie van Thor – de god van de donder in de Noorse mythologie. Hoewel veel mensen deze naam uitspreken met een “Th”-klank, moet het eigenlijk “Tor-ah” zijn.

Hoe je Thora ook bekijkt, het is een uiterst coole Scandinavische naam.

ÅSE
Van het Oud Noorse Ása, wat ‘God’ betekent. Een Noorse naam die overeenkomt met de Zweedse naam Åsa. Komt ook van het woord ås dat ‘bergrug’ betekent (een keten van bergen of heuvels).

Lees ook

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende