Tyresta Nationaal Park

tyresta nationaal park zweden

Beleef een wildernisrijk op 20 km van de hoofdstad van Zweden

Dikke, knoestige dennen met een eeuwenlange groei getuigen van het verstrijken van de tijd. Kale platte rotsen die door ijskappen en golven zijn uitgesleten, in een tijd dat het gebied nog een archipel was. Alles prachtig omlijst door torenhoge sparren die de wacht houden over mossen en korstmossen. De bosbedekking wordt onderbroken door glinsterende meren, en in de lucht hangt de geur van moerasmirte en moeras-Labrador thee. Nationaal Park Tyresta is het grootste gebied met oerbossen in het zuiden van Zweden. Het park wordt omringd door het Tyresta Natuurreservaat, en samen omvatten ze 5.000 hectare met 55 km wandelpaden. Welkom!

Routebeschrijving

Nationaal Park Tyresta ligt op slechts 20 kilometer van de stad Stockholm. Tyresta en Nyfors worden bediend met het openbaar vervoer. Voor een bezoek aan andere ingangen is eigen vervoer nodig, bijv. auto of fiets.

Hoofdingang bij Tyresta dorp

Voor een bezoek met het openbaar vervoer vertrekken de bussen 807 en 809 vanaf Gullmarsplan en bus 834 vanaf het forensentreinstation Haninge. Zie de reisplanner van het Stockholmse openbaar vervoer voor meer informatie. De naam van het eindstation is Tyresta by.

Met de auto: neem route 73 vanuit Stockholm richting Nynäshamn, neem de afslag richting Brandbergen en volg de borden naar Nationalpark.

Als je met de taxi reist, geef dan als adres Tyresta by 1, Naturum Nationalparkernas hus.

Ingang Nyfors

Met het openbaar vervoer neem je bus 873 vanaf Gullmarsplan. Met de auto: neem route 73 vanuit Stockholm richting Nynäshamn en neem de afslag richting Tyresö. Bij Tyresö centrum, neem de Bollmoravägen weg en vervolgens de Myggdalsvägen weg.

Ingang Brakmaren

Met de auto: neem route 73 vanuit Stockholm richting Nynäshamn en neem de afslag richting Tyresö. In het centrum van Tyresö volg je de Tyresövägen naar Tyresö slott. Bij de slott (kasteel) de weg naar Brakmarsvägen inslaan.

Ingang Stensjödal

Met de auto: neem route 73 vanuit Stockholm richting Nynäshamn en neem de afslag naar route 259/227 richting Dalarö. Sla linksaf naar de Åvavägen weg en volg deze voor ongeveer 10 km. 10 km.

Toegankelijkheid Tyresta nationaal park

De hoofdingang van Tyresta is toegankelijk voor de meeste bezoekers, ook voor rolstoelgebruikers.

tyresta zweden winter

Tyresta dorp – hoofdingang van Tyresta Nationaal Park

De hoofdingang van het nationaal park en de bezoekersplaatsen in Tyresta dorp zijn aangepast aan de toegankelijkheid. Het naturum, de Tyresta boerderij, het café en de nabijgelegen vuurplaatsen zijn toegankelijk voor rolstoelen, en bij alle gebouwen zijn aangepaste toiletten en parkeerplaatsen.

Vanaf de ingang van het nationale park loopt een betonnen pad over een weiland naar de bosrand. Vanaf daar leidt een houten wandelpad naar een kleine verzamelplaats naast de beek Bylsjöbäcken. Hier begint de Barnvagnsslingan lus (5 km lang) die vrij is van wortels en rotsen, en dus gemakkelijk te bewandelen. Op sommige plaatsen is het vrij steil, vooral in het begin.

Paden, vuur en rustplaatsen

Barnvagnsslingan loop (5 km lang) is prima te doen met een rolstoel, permobiel of kinderwagen. Door een steiler gedeelte bij het dorp Tyresta is de lus niet volledig toegankelijk. Maar de vuur- en rustplaats Bylslätt is vlak en heeft voldoende ruimte. Vanaf de Barnvagnsslingan loop loopt een hier en daar steile onverharde weg naar de zuidpunt van het Årsjön-meer.

De vuur- en rustplaats die het meest geschikt is voor rolstoelen ligt aan de Lycksjövägen weg. In het noordelijke deel van het natuurgebied zijn verschillende onverharde wegen. Op de Tyresta-kaart zijn deze wegen aangegeven met roodbruine lijnen (doorlopend of onderbroken) en aangeduid met bilväg/sämre bilväg of traktorväg/cykelväg. Via dit netwerk van wegen kun je gemakkelijk tot aan de meren Långsjön, Stensjön en Lanan lopen. Houd er rekening mee dat er wegversperringen zijn die het passeren met een rolstoel kunnen bemoeilijken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de Tyresta Forest Foundation.

De wegen in het nationale park worden in de winter niet geploegd of geschuurd. Motorvoertuigen zijn niet toegestaan.

Veiligheid en regels

De natuur in Nationaal Park Tyresta ligt voor je open – maar zorg er wel goed voor. Dat doe je door je te houden aan de regels die gelden bij elk bezoek aan het park.

Als bezoeker mag u:

 • bessen en eetbare paddenstoelen plukken
 • honden meenemen in het park, maar ze moeten aangelijnd zijn
 • tenten opzetten, maar alleen op de voorbereide vuur- en rustplaatsen die op de kaart staan aangegeven; tenten mogen op dezelfde plaats gedurende één nacht tot 10.00 uur de volgende dag worden opgezet
 • georganiseerde kampeeractiviteiten organiseren, maar alleen in Stensjödal in overleg met de Tyresta Forest Foundation
 • georganiseerde evenementen organiseren met meer dan 10 deelnemers, maar alleen in overleg met Stichting Tyresta Forest; voor schoolgroepen is overleg vereist bij meer dan 50 deelnemers
 • fietsen, maar alleen op de boswegen naar de meren Långsjön en Stensjön
 • vuur maken, maar alleen op geprepareerde vuurplaatsen, waar brandhout wordt geleverd; draagbare kachels zijn toegestaan buiten de geprepareerde vuur- en rustplaatsen.

Opmerking: Er wordt soms een vuurverbod ingesteld vanwege het hoge risico van bosbrand; voor actuele informatie, telefoon +46 8 – 741 0010.

…maar je mag niet:

 • bloemen, mossen, korstmossen of houtzwammen plukken
 • takken afbreken of bomen vellen
 • wilde dieren verwonden of verstoren
 • vissen vangen
 • een boot te gebruiken op de meren
 • andere bezoekers storen door veel lawaai te maken
 • tenten op te zetten buiten de aangewezen vuur- en rustplaatsen
 • atletische evenementen te houden, inclusief trainingen en andere georganiseerde wedstrijden
 • borden of markeringslinten op te zetten
 • met paard en wagen te rijden
 • motorvoertuigen te bedienen
 • drones te gebruiken op een hoogte van minder dan 300 meter
 • fietsen op paden of in het bos.

Tyresta Nationaal Park wordt omringd door Tyresta Natuurreservaat waar andere regels gelden. In het reservaat mag je bijvoorbeeld bloemen plukken, fietsen op de wegen, vissen met handgereedschap langs de kust, en overal tenten tot twee volle dagen in overeenstemming met het recht van toegang voor het publiek.

 

Kleding en uitrusting Tyresta

Aangepaste kleding en comfortabele schoenen zijn aanbevolen.

Waterdichte kleding is altijd goed om mee te nemen, evenals comfortabele sportschoenen en wandelschoenen. Tijdens sneeuw- en ijzige winters kan het goed zijn om ijsklompen onder de voeten te hebben. De paden kunnen erg glad zijn, vooral de paden waar veel mensen overheen lopen.

Een rugzak is goed om lunch en snacks mee te nemen, en misschien ook een verrekijker en een camera. Vergeet geen zwemkleding als je van plan bent te gaan zwemmen in de meren!

In de zomer kan een afweermiddel tegen muggen en teken nodig zijn. Informatie over het vermijden van teken vind je in een brochure van de Zweedse gezondheidsdienst.

Als je van plan bent te overnachten of de open haarden te gebruiken, moet je waarschijnlijk een mes, lucifers en wat brandbaar materiaal meenemen waarmee je een vuurtje kunt maken. Blijf op de hoogte van eventuele brandverboden, en zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is wanneer je klaar bent. Brandhout wordt geleverd aan alle vuurplaatsen door de parkwachters van Tyresta.

Kaarten van en informatie over het nationale park zijn verkrijgbaar bij het naturum en de ingangen.

tyresta nationaal park

Informatie over brandgevaar

Vuur is alleen toegestaan op de daarvoor bestemde plaatsen in de geprepareerde vuurplaatsen.

Mag ik een kampvuur maken?

In Tyresta is het nooit toegestaan om kampvuur te maken of een draagbare grill te gebruiken buiten de geprepareerde vuurplaatsen.

Geprepareerde vuurplaatsen zijn op de kaart aangegeven en zijn te vinden bij de volgende meren: Bylsjön, Årsjön, Långsjön, Stensjön, Lanan, camping Stensjön en twee bij Tyresö-Flaten (Lillsjön en Oppsättra). Ook in Tyresta bij het café zijn geprepareerde vuurplaatsen (hier moet jezelf hout of houtskool meenemen). Na Kustleden zijn er nog drie andere vuurplaatsen; Luraström, Lillströms träsk en Styvnäset.

Voor alle vuurplaatsen wordt brandhout geleverd. Een goed idee is om een mes, lucifers en wat brandbaar materiaal mee te nemen om een vuur te maken. In Tyresta is het niet toegestaan om dood hout of afgebroken twijgen en takken te gebruiken.

Wees zeer voorzichtig en doof het vuur goed! Je kunt een boete krijgen als je het vuurverbod overtreedt. Je kunt ook veroordeeld worden als je brand veroorzaakt, ongeacht of er een brandverbod geldt of niet.Voordat je een kampvuur maakt moet je ook de actuele informatie over brandgevaar controleren, bel hiervoor: +46 8 741 00 10

Bezoekerscentrum naturum

Sommige Zweedse nationale parken hebben een naturum, een natuurcentrum dat de weg wijst naar de natuur door middel van tentoonstellingen, diverse activiteiten en deskundige natuurgidsen.

Het naturum in Tyresta heet National Parks House. Het is een bezoekerscentrum waar je tips kunt krijgen over wandelroutes en over wat er in het gebied te zien en te doen is. Daarnaast heeft het naturum een tentoonstelling over alle nationale parken van Zweden.

In het naturum is een winkel waar je kaarten, souvenirs en literatuur over Tyresta en over de natuur en nationale parken van Zweden kunt kopen. Hier kun je ook deelnemen aan een of meer van de rondleidingen die het naturum gedurende het jaar organiseert.je kunt ook jouw eigen gids boeken en de faciliteiten van het naturum huren voor conferenties. Gratis toegang.

Kaart van Tyresta

Tyresta Nationaal Park en Tyresta Natuurreservaat zijn samen bijna 5.000 hectare groot.

De kaart toont zowel het nationaal park als het natuurreservaat. De dikke groene lijn markeert de grens van het nationale park, en de dunne groene lijn de grens van het omliggende natuurreservaat. Hier zie je een overzicht van de brand- en rustplaatsen in het gebied, en de 55 kilometer aan wandelpaden.

De kaart is online te vinden of te verkrijgen bij het bezoekerscentrum

tyresta nationaal park zweden

Ingangen & paden Tyresta

De hoofdingang van Tyresta Nationaal Park is bij het dorp Tyresta, in het zuidelijke deel van het park. Er zijn ook ingangen in het noorden, westen en oosten die naar het bos van Tyresta leiden. Hier volgen enkele tips over de populairste routes en welke ingang het meest geschikt is voor elk.

Hoofdingang Tyresta dorp

Tyresta-dorp ligt in de gemeente Haninge. Hier bevindt zich het natuurcentrum naturum, ook wel National Parks House genoemd, waar je kaarten kunt kopen en informatie over het park kunt krijgen. In het dorp bevinden zich ook een café en Tyresta Farm, een modelboerderij met oude inheemse rassen, samen met een vogeltoren en avonturenpaden voor kinderen.  De hoofdingang is toegankelijk voor rolstoelen en wordt bediend door het openbaar vervoer. Het dorp is het startpunt van verschillende wandelroutes van verschillende lengte:

 • Urskogsstigen route, 2,5 km. Rode markeringen. Heuvelachtig pad met informatieborden. Ideaal voor wie de dag wil beginnen met een kennismaking met het oude bos van Tyresta, of een kortere wandeling wil maken.
 • Barnvagnsslingan lus, 5 km. Een gemakkelijke wandeling zonder stenen of boomwortels rond het meer van Bylsjön. Perfect voor kinderwagens en voor snelle wandelingen. Goed geschikt voor rolstoelen, maar een steile heuvel aan het begin. Vuur en rustplaatsen bij Bylslätt en het Bylsjön meer. Tijdens de wandeling zie je verschillende kleinere gebieden met gekapte sparrenbomen om het risico te verminderen dat bomen over het pad vallen. De bomen zijn in 2021 aangetast door de sparrenbastkever.
 • Hällmarksslingan lus, 5 km. Gele markeringen. Prachtig pad, waar de zonnestralen zich een weg naar beneden banen door het schaarse dennenbos. Het pad wordt omzoomd door oude steenheuvels en knoestige oude dennen. Vuur en rustplaats bij Bylslätt.
 • Bylsjöslingan lus, 6 km. Groen-witte markeringen. Een van de oudste paden in het gebied. Langs het meer van Bylsjön, dan overgaand in een donker en bemost sparrenbos. Komt langs Sävkärrs veen en Ungfars moeras, en kan in sommige seizoenen behoorlijk nat zijn. Rubberen laarzen aanbevolen. Vuur en rustplaats bij het meer van Bylsjön.
 • Sörmlandsleden route, deel 3: Tyresta dorp – Nyfors, 13 km. Oranje markeringen. Langs de meren Bylsjön en Årsjön, waar aangename vuur- en rustplaatsen zijn. De route loopt afwisselend door oud sparrenbos en dennenbos met rotspartijen. In de noordelijke delen staan loofbomen en jonger bos. Natuurlijke koudwaterbronnen op de grens tussen Tyresta Nationaal Park en Natuurreservaat. De vuur- en rustplaats bij het Årsjön-meer is een mooi deeldoel. Er zijn openbaar vervoer verbindingen bij zowel Tyresta dorp als Nyfors.
 • Meercircuit, 14 km. Deze populaire wandeling begint in Tyresta-dorp en is een combinatie van verschillende paden. Volg de Barnvagnsslingan lus naar het Bylsjön meer en stap dan over op het Sörmlandsleden pad. Passeer het Årsjön meer en ga dan in oostelijke richting naar het Stensjön meer, en vandaar terug naar Tyresta dorp. Het pad slingert door het gebied waar in 1999 een bosbrand woedde.

 

yfors ingang

Een historische plaats in Tyresö, in het noordelijke deel van het natuurgebied. Bij Nyfors stroomt het water van het Tyresö-Flatenmeer in het Albysjönmeer. Bij de stroomversnelling ligt een industrieel erfgoed met de overblijfselen van verschillende bedrijven. Rond de meren liggen uitstekende zwemrotsen die ook populaire locaties zijn om te peddelen, vissen en schaatsen. Het Sörmlandsledenpad loopt vlakbij, en leidt in zuidelijke richting naar het Nationaal Park Tyresta, in noordelijke richting naar het natuurreservaat Alby en verder naar Björkhagen. In Nyfors zijn er verbindingen met het openbaar vervoer.

 • Sörmlandsleden route, deel 3: Nyfors – Tyresta dorp, 13 km. Het eerste deel van deze route loopt door wat jonger bos met loofbomen. Na ca. 3 km passeer je de grens met het nationale park waar een natuurlijke koudwaterbron is. De route loopt afwisselend door oud sparrenbos en rotsachtig dennenbos en passeert twee prachtige meren, Årsjön en Bylsjön. In Nyfors en Tyresta zijn aansluitingen op het openbaar vervoer.
 • Pelgrimsleden route, 11,5 km. Dit pad ligt gedeeltelijk in Tyresta Natuurreservaat, maar buiten het nationale park. Het begint en eindigt bij het pelgrimscentrum bij de kerk van Tyresö en slingert zich langs Nyfors, rond het Albysjön-meer. Een pelgrimsroute met zeven meditatieposten.

Ingang Brakmaren

Noordelijke ingang, Tyresö. Perfect voor wie de Storskogsslingan route wil lopen, de Kustleden route, of het Långsjön meer in het nationale park wil bezoeken. Ook het kleine maar mooie Hammarberget natuurreservaat is dichtbij.

 • Storskogsslingan pad, 8 km. Groene markeringen. Dit pad combineert bospaden met gemakkelijk begaanbare wegen, en passeert twee van de grotere meren van het nationaal park. Prachtig oud bos en open boerenlandschap bij Gammelmyra. Vuur- en rustplaatsen bij de meren Långsjön en Stensjön. Langs de oever van Mörtsjön is de doorgang wat lastig door omgevallen bomen.
 • Kustleden route, 13 km. Oranje markeringen. Kustleden slingert door cultuurlandschap van Brakmaren naar het dorp Vissvass. Vuur en rustplaatsen bij Luraström kanaal en Lillström’s moeras. Het pad volgt vervolgens de oever van de baai van Åvaviken die wordt omzoomd door eiken en oeverweiden. In het voorjaar is het een fantastische plek voor orchideeën. Vanaf Åvaviken naar de landtong Styvnäset is er een mooi uitzicht op de binnenste archipel van Stockholm. De bestemming van het gemarkeerde pad is Styvnäset, de plaats van een schippershut uit de jaren 1700. Hier is een vuurplaats en rustplaats, een buitentoilet en vers water – en misschien neem je wel een heerlijke duik in de Oostzee. Vanaf hier kun je verder richting Dalarö via verschillende boswegen. Het is ongeveer vijf kilometer naar de bushalte van Sandemar. In Dalarö zijn overnachtingsmogelijkheden, eetgelegenheden en openbaar vervoer.

Ingang Stensjödal

Grote parkeerplaats, inclusief plaatsen voor charterbussen, aan de oostelijke grens van het nationaal park. Vanaf hier gemakkelijke toegang tot het tentengebied bij Stensjödal en Mjölnarbostaden (die grote groepen kunnen huren), en ook tot het Lanan-meer waar je de Fornborgsslingan-lus kunt nemen.

Fornborgsslingan lus, 6 km. Groen-witte markeringen. Een tamelijk veeleisende wandeling over een pad door heuvelachtig terrein met verschillende steile hellingen, deels over het gebied van een bosbrand in 1999. Klim zeker op de resten van het prehistorische fort vanwaar je een prachtig uitzicht heeft over het Stensjönmeer. Er zijn vuur- en rustplaatsen bij de meren Lanan en Stensjön. Vers water en buitentoiletten bij de tentplaats Stensjödal.

Rusten, eten en overnachten

Hier vind je informatie over waarjekunt rusten, eten en overnachten in het Nationaal Park Tyresta.

Rustplaats en toiletten

Voor degenen die hun eigen eten meenemen en dit binnen willen eten, zijn er twee dagrusthutten bij het café in het dorp Tyresta. In één ervan zijn honden toegestaan. Let op: het is niet toegestaan hier te overnachten.

Er zijn toiletvoorzieningen in Tyresta-dorp bij het naturum, het café, de boerderij en het tentengebied. Bij de vuur- en rustplaatsen van het nationale park zijn er alleen bij Stensjödal en het Årsjön meer buitentoiletten.

tyresta zweden

Vuurplaatsen en barbecue

Er zijn vuur- en rustplaatsen bij alle meren. Alleen daar en bij de vuur- en rustplaatsen naast het dorpscafé is het toegestaan vuur te maken. Alle plaatsen zijn aangegeven op de kaart, en zijn voorzien van een voorraad brandhout door de parkwachters van Tyresta. Blijf op de hoogte van eventuele vuurverboden, die in de zomer vaak voorkomen.

Drinkwater

Drinkwater is beschikbaar op verschillende plaatsen in het dorp Tyresta. Er zijn ook verschillende pompen voor drinkwater in de oostelijke delen van Tyresta: Stensjödal (bij de tentplaats naast een groot huis); Fridhem (volg de weg naar het oosten); Spirudden (na de afslag naar het oude huis, aan de linkerkant); Styvnäset en Åvaviken Bay (naast het informatiebord).

Er is ook een natuurlijke bron naast het Sörmlandsledenpad bij de ingang van Höjden. Het wordt aanbevolen het water in de meren niet te drinken.

Eten in de buurt

In het dorp Tyresta is een café en een landwinkel met grillworst. Er is geen kruidenierswinkel.

Tyresta dorpscafé

Het gezellige café van Tyresta is gevestigd in de boerderij Dahlgrensgården, die dateert uit de jaren 1700. Het café serveert eenvoudige lunchgerechten zoals taarten en soepen, en veel lekker gebak met koffie. Ecologische nadruk, en zelfgebakken; vegetarische alternatieven beschikbaar. Geniet van jouw koffiepauze buiten of in de oude paardenstal. Het is ook mogelijk een picknickmand te bestellen voor een wandeling in het bos. Het café is toegankelijk voor rolstoelen.

Dorpswinkel

Bij Tyresta Farm in het dorp is ook een kleine dorpswinkel waar je koffie, andere dranken en heerlijke worstjes kunt kopen om zelf te grillen op de houtgestookte grill net buiten. Worstjes van lam en rund van de boerderij. Vegetarische alternatieven en glutenvrije worstenbroodjes ook verkrijgbaar.

De winkel verkoopt ook rauw lams- en rundvlees, lamsvellen en, indien beschikbaar, eieren van eenden en kippen. In de schappen vind je Zweedse producten, waaronder lokale en voor het grootste deel met de hand geproduceerde ecologische producten zoals honing, conserven, snoep, sappen, huidverzorgingsproducten en artistiek handwerk.

Kamperen en overnachten

In het Nationaal Park Tyresta is het alleen toegestaan tenten op te zetten en vuur te maken op de plaatsen die op de kaart staan aangegeven.

Overnachten in het nationaal park

Alsjein het nationaal park wilt overnachten, word je verwezen naar de windhutten bij de meren Årsjön, Långsjön en Lanan. Bij alle windhutten en bij alle vuur- en rustplaatsen in de buurt van de vuurplaatsen mogen tenten voor maximaal 24 uur worden opgezet. Al deze plaatsen zijn aangegeven op de kaart. Tentplaatsen kunnen niet worden gereserveerd en het aantal is beperkt. De vuur- en rustplaats bij het meer van Årsjön heeft de meeste plaatsen en een buitentoilet.

Binnen Tyresta Natuurreservaat, dat het nationale park omringt, geldt het Zweedse toegangsrecht voor het publiek. Het staat je toe om gedurende maximaal 2 dagen naar keuze overal te tenten, maar niet om overal vuur te maken.

Tenten in het dorp Tyresta

In Tyresta is tenten toegestaan in de weide aan het einde van de dorpsweg. Vanaf hier kun je prachtige zonsondergangen zien over de weilanden en de Tyresta boerderij. Hier vind je ook een buitenwasbak en toilet. Kampvuren zijn hier niet toegestaan.

Georganiseerde kampeeractiviteiten, groepen.

Georganiseerde kampeeractiviteiten zijn niet toegestaan in het nationale park. Groepen worden in plaats daarvan verwezen naar de tentplaats bij Stensjödal, waar een vuur- en rustplaats, drinkwater en een buitentoilet zijn. Het moet vooraf worden gereserveerd. Andere groepen kunnen tegelijkertijd overnachten.

Onderdak

Lillgården en Janssongården – charmante accommodatie in het dorp Tyresta

In het dorp Tyresta, waar de hoofdingang van het nationaal park ligt, zijn twee verschillende huizen te huur. Het is de perfecte plek om te verblijven als je in een rood huisje in een traditionele landelijke omgeving wilt verblijven. Hier beginnen verschillende wandelroutes die je meenemen naar het hart van het oeroude bos.

Styvnäset – accommodatie in een prachtige archipelomgeving

Styvnäset dateert uit de 17e eeuw en ligt net buiten het nationale park.  De accommodatie is eenvoudig en gelegen in een prachtige archipel langs Gränöfjärden, Oostzee. Het huisje is te huur in de zomer en voor minimaal een week. Je moet een boot hebben of bereid zijn tot een wandeling om de plaats te bereiken (ca 3 km).

Prinsvillan Hostel

Even ten noorden van het nationaal park Tyresta kun je overnachten in het hostel Prinsvillan in de prachtige omgeving van het kasteel Tyresö. De dichtstbijzijnde ingang naar Tyresta is ingang Nyfors.

Mjölnarbostaden – perfect voor je schoolklas

Bij de ingang van Stensjödal ligt Mjölnarbostaden, prachtig gelegen bij Nedre dammen, de onderste dam. Het gebouw heeft 30 bedden met kussens, maar geen dekens. Er is geen elektriciteit, maar een gasfornuis om te koken en kerosinelampen voor verlichting. Drinkwater beschikbaar in een put net buiten. Kan gehuurd worden van Tyresta Forest Foundation gedurende april-oktober voor 1850 SEK per dagdeel. Reservering en vragen via e-mail naar bokning@tyresta.se

Naast Mjölnarbostaden is een grote weide waar grote groepen kunnen overnachten in het nationale park. Er zijn geen kosten verbonden aan een tent daar, maar groepen moeten vooraf reserveren via e-mail naar bokning@tyresta.se

Voor scholen naar Tyresta nationaal park

Het Nationaal Park Tyresta is een populaire bezoekersbestemming voor scholen. Boek een rondleiding via het natuurcentrum naturum, of ontdek Tyresta op eigen houtje.

Boek je eigen natuurgids

In het natuurcentrum naturum kuntjeactiviteiten boeken voor je schoolklas. In het naturum, in het nationaal park en op de Tyresta boerderij hebben we rondleidingen van 1-2 uur voor verschillende klassen. Met jongere kinderen ontdekken we de planten en dieren van het bos, of leren we over de dieren van Tyresta Farm. Met oudere klassen bezoeken we de plaats van de bosbrand van 1999 of leren we over de ecosysteemdiensten van het bos en de beschermde natuur. We passen de inhoud van het gesprek graag aan in samenspraak met u. Tyresta’s eigen imkers ontvangen ook schoolgroepen tijdens bepaalde periodes van het jaar.

Tyresta zelf ontdekken

In het dorp Tyresta beginnen verschillende wandelroutes. Voor schoolgroepen bevelen we er drie aan: Urskogsstigen pad dat 2,5 km lang is en verschillende borden heeft met informatie over Tyresta en het oude bos; Tjäderstigen pad, 1 km lang met interactieve stations en voorgestelde activiteiten; en Allemansråttans stig, 700 meter, die uitleg geeft over het recht van toegang voor het publiek en gericht is op jongere kinderen.

 

Goed om te weten vóór een bezoek

Wanneer je een nationaal park bezoekt, is het belangrijk om de belangrijkste regels te kennen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan planten te plukken of paden te markeren met linten. Groepen van meer dan 100 personen moeten bezoek vooraf melden bij het naturum. Meer over de regels die gelden bij Tyresta lees je hier.

Groepen zijn welkom in het naturum om tentoonstellingen en diavoorstellingen te bekijken, zolang er geen voorstelling voor een andere groep aan de gang is. Alsjevan plan bent Tyresta Farm te bezoeken, is het belangrijk dat de leerlingen begrijpen dat de boerderij een werkplaats is waar zwaar materieel kan worden gebruikt. Een grote mate van voorzichtigheid is geboden en barrières moeten worden gerespecteerd. Bij de ingangen van de boerderij staan borden met informatie voor bezoekers. Toon respect en aandacht voor de dieren.

Achter het café zijn twee rusthutten en een grillplaats. Indien nodig kan men daar eten meenemen met motorvoertuigen, maar wij geven er de voorkeur aan dat bezoekers alles wat ze nodig hebben zelf meenemen. Er zijn toiletten bij het naturum, het café en Tyresta Farm. Alsjevan plan bent om ijs en/of ander voedsel in het café te kopen, is het altijd raadzaam om vooraf contact op te nemen met het café als jouw groep groter is dan 20 personen.

De bussen vertrekken overdag eenmaal per uur. Iedereen kan gebruik maken van de reisplanner van het Stockholmse openbaar vervoer (SL) op https://sl.se/en, met Tyresta als bestemming. In mei en september zijn er veel bezoekers aan Tyresta, en de bussen kunnen snel vol raken. Het is daarom raadzaam om vooral in die maanden contact op te nemen met SL voor actuele informatie: tel. 08 600 10 00.

 

Contact en openingstijden

Het nationale park is het hele jaar door 24 uur per dag geopend. Het kost niets om het park te bezoeken.

Bezoekerscentrum naturum

Neem contact op met het natuurcentrum naturum voor informatie over het gebied, en om rondleidingen door het nationaal park of de tentoonstelling van het naturum te boeken.

Telefoon: +46 8 745 33 94

E-mail: info@tyresta.se

Postadres: Tyresta by 1, SE-136 59 Vendelsö, Zweden

Openingstijden: 10.00 – 16.00. Gesloten op maandag. Uitgebreide openingstijden in april-oktober, wanneer het naturum in het weekend om 17.00 uur sluit, en in juni-augustus, wanneer het ook op maandag open is en elke dag om 17.00 uur sluit.

Lees ook


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende