Leuke traditie: Het Zweedse kreeftfeest (Kräftskiva)

het Zweedse kreeftfeest

Het ‘Kräftfest‘ of ‘Kräftskiva‘, een kreeftfeest, is een jaarlijks terugkerende Zweedse traditie in de zomer en de herfst. Vroeger was er een wet in Zweden die aangaf in welke periode de kreeften gevangen mochten worden. De eerste woensdag in augustus was traditioneel de eerste keer dat men de kreeften at.

Op het menu

Tijdens het Zweedse kreeftfeest worden de kreeften in zijn geheel gekookt in gezouten water met veel dille. Het gerecht wordt onder andere geserveerd met knäckebröd, stokbrood, sla en gekookte aardappels. Om het te completeren wordt er brandewijn of bier bij gedronken. Maar het leuke van de maaltijd is dat er altijd een feestje omheen gebouwd wordt. Als een restaurant aangeeft dat er ‘Kräftfest‘ is, dan betekent dat ook dat er lampionnen worden opgehangen, dat de gasten papieren hoedjes opkrijgen en grote slabbers om hun nek en dat er speciale tafellakens worden neergelegd, alles geïllustreerd met kreeften. De servetten zijn belangrijk, want daar kunnen de teksten op staan van de liedjes die gezongen worden tijdens de maaltijd. Want muziek hoort er ook bij! Vaak is er een accordeonist aanwezig om de boel vrolijk aan het zingen te krijgen en zelfs zonder een glaasje snaps achter de kiezen zingt iedereen spontaan mee. Niet alleen in restaurants worden de kreeftfeesten gehouden, de Zweden organiseren het thuis ook. En altijd met de papieren feestartikelen erbij. De supermarkten hebben er een speciaal schap voor ingericht.

Kreeftwet

De Zweedse wet wanneer er kreeft gevangen mag worden is al 20 jaar geleden afgeschaft. De Oostzee zit niet zo vol meer met kreeften en tegenwoordig wordt er zo’n 2500 ton per jaar geïmporteerd uit Turkije en China. Het hele jaar door kan men de schaaldieren diepgevroren kopen, maar de kreeftfeesten worden traditioneel nu in het seizoen gevierd.

Meezinglied van het Zweedse kreeftfeest

Meezinglied op de melodie van ‘Oh, denneboom’:
Ett kräftkalas, ett kräftkalas,
det är kalas med fulla glas.
Men finns det bara tomma glas,
så är det inget kräftkalas.
Ett kräftkalas, ett kräftkalas,
det är kalas med fulla glas.

Vertaling: Een kreeftfeest is een feest met volle glazen. Maar als er alleen lege glazen zijn, dan is er geen kreeftfeest.

Bron afbeelding:Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

2 suggesties bij “Leuke traditie: Het Zweedse kreeftfeest (Kräftskiva)


Reageren niet mogelijk.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende