Sarek nationaal park in Zweden

sarek nationaal park zweden

Bergen hoger dan 2.000 meter en bijna 100 gletsjers. Lange, diepe, smalle valleien en woeste, onstuimige wateren. Een kronkelig deltalandschap. Een hooggebergte waar het Sami-volk al sinds onheuglijke tijden leeft. Compleet gebrek aan comfortabele accommodaties. Hier ontmoeten bezoekers en het wilde werelderfgoed elkaar. Sarek is een van de meest ontoegankelijke nationale parken van Zweden voor iedereen die niet alleen kan wandelen of skiën. Er zijn geen wegen die naar het nationale park leiden.

Bezoekerscentrum Naturum

Aangezien de meeste nationale parken in Laponia deze ontoegankelijke eigenschap hebben, fungeert de Laponia naturum als bezoekerscentrum voor alle nationale parken van Laponia. In naturum kunnen bezoekers meer te weten komen over alle nationale parken, natuurpaden bewandelen, naar verhalen luisteren en de topografie van Laponia ervaren, enz.

De ingang van Laponia

Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan de Laponia-ingang in Huhttán/Kvikkjokk, waar informatie te vinden is over de nationale parken Sarek en Padjelanta/Badjelánnda.

 

Veiligheid en regels in Sarek nationaal park

Het doel van de regelgeving is om de waardevolle natuur in het Sarek National Park te beschermen.

Op de website van de provincie administratie kun je informatie vinden als je een ontheffing of vergunning wilt aanvragen.

Weer en veiligheid

Het weer in de bergen kan zich onomkeerbaar gedragen. Plan jouw verblijf daarom ruim van tevoren. En laat de routekaart voor je bergtocht achter.

Op de website van Fjällsäkerhetsrådets vind je informatie over het actuele weer en uitrustingstips.

Bekijk het ANWB kamperen in zweden Boek

Wanneer moet je het park bezoeken?

Sarek National Park heeft het hele jaar door iets te bieden. Van donker naar licht, koel naar warm. De Sami verdelen het jaar in acht seizoenen na de veranderingen van de natuur en de levenscyclus van de rendieren.

Lente winter

In maart en april begint de zon op te warmen. De trekvogels keren terug. De rendierhoedende saami’s beginnen zich voor te bereiden om met de rendieren naar het westen te trekken naar het zomergrasland. Nu is het een geweldige tijd om te skiën.

Lente

In mei begint de lente. Nu worden de rendierkalveren geboren en mogen de rendieren niet gestoord worden. Door de zonnestralen en de steeds groter wordende kale plekken zien de berghellingen er gevlekt uit. De beken beginnen te stijgen en het ijs neemt af. Het is prima om op reis te gaan.

Lente zomer

Eind juni is de sneeuw gesmolten. De grond begint op te drogen en het groen versnelt. De Saami’s bereiden zich voor op het brandmerken van de rendierkalveren. Als je rond deze tijd wandelt, zie je de middernachtzon en kleine rendierkalveren. Op grotere hoogte blijft de sneeuw liggen. De eerste kalfsbranding begint.

Zomer

Het is juli en de muggen zijn er. In de bergen wordt kalfsgebrand en de bergbraambessen rijpen. Bovendien zitten de Sami-nederzettingen vol met mensen, en in sommige ervan is het mogelijk om vers brood en gerookte vis te kopen. Juli is het hoogseizoen voor wandeltoerisme. Augustus is ook een uitstekende tijd om te wandelen.

Herfst-zomer

Augustus is vaak een mooie tijd om te wandelen. De mug neemt af terwijl de eerste gele bladeren verschijnen. Het is tijd om bessen te plukken en te vissen. De eerste koude nachten komen eraan en

Herfst

Het is wat frissere lucht en herfstkleuren en bosbessen om te plukken. Er wordt gejaagd en rendieren worden geslacht. Wie nu gaat wandelen, ervaart vaak mooi weer maar koude nachten.

Herfst winter

De eerste sneeuw komt eraan.

Winter

Dit is ons langste seizoen. De winter duurt van december tot eind maart. Het is een tijd van korte, blauw getinte dagen en noorderlicht. De overvloedige sneeuw verlicht het landschap en de lange nachten, maar de weersomstandigheden kunnen nogal bar zijn.

sarek zweden

Kleding en uitrusting in Sarek

Het eerste dat je moet onthouden over je kleding en uitrusting, is dat je uzelf warm, droog en goed gevoed moet houden.

Draag niet te veel gewicht. Pak slim in en neem niet meer mee dan nodig is. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat dingen langer kunnen duren dan gepland als je in Sarek gaat wandelen. Mogelijk moet je wachten op beter weer of lagere waterstanden of een omweg maken om verder te gaan.

  • Alle wandelingen in het gebied vereisen goede wandelschoenen of laarzen. Zowel in de zomer als in de winter is het goed om schoenen en laarzen te hebben die ingelopen en comfortabel zijn.
  • Je moet uitgerust zijn om te waden. In Sarek kan zoveel waden nodig zijn dat het goed is om schoeisel alleen voor dat doel te hebben. Als je een korte afstand waadt, kan het voldoende zijn om een koord te gebruiken om je regenbroek aan je laarzen te bevestigen. Een paal geeft een goede ondersteuning.
  • Breng kleding mee die water en wind verdraagt, en wees voorbereid op weer dat koud kan zijn, zelfs als je midden in de zomer wandelt.
  • Aangezien er geen gemarkeerde paden zijn in Sarek, heb je een kaart en kompas nodig. Wandelen en skiën hier vereist een onafhankelijk oordeel. Mobiele telefoons werken alleen aan de rand van Sarek.
  • Je moet een tent, kookgerei en eten meenemen omdat er geen hutten zijn. Zorg voor een goede tent die tegen weer en wind kan. Wedstrijden zijn een must.
  • Wees voorbereid op muggen.
  • Overal is drinkbaar water. Pak een vat in dat gevuld kan worden met vloeistof als je een beekje passeert.
  • De lokale bevolking die hier wandelt gaat nergens heen zonder verrekijker. Pasgeboren kalveren, grote roofdieren, vogels en de omgeving van dichtbij kunnen bekijken, maakt jou bezoek nog leuker.

 

Bezoekerscentrum

In het hart van Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke op het Viedásnjárgga-punt bij het meer van Láŋas vind je het bezoekerscentrum. Het is een bezoekerscentrum voor het hele werelderfgoed van Laponia.

Bezoekers kunnen diavoorstellingen en tentoonstellingen zien, rondleidingen maken, deelnemen aan kinderactiviteiten, luisteren naar lezingen en meer te weten komen over de manier van leven van de Sami. Bij naturum kun je ook meer informatie krijgen over welke dagtochten je in de omgeving kunt maken. Het cirkelvormige gebouw is ontworpen om sneeuw op te vangen, zodat wanneer er in de winter stormen op de punt zijn, de sneeuw onderdeel wordt van de architectuur.

Het Laponia Werelderfgoed heeft ook verschillende Laponia-ingangen en bezoekerscentra met verschillende thema’s. De ingang van Laponia in Huhttán/Kvikkjokk is een ingang voor Sarek en gaat in het bijzonder over de nationale parken Sarek en Padjelanta/Badjelánnda.

 

Sarek Nationaal Park hiken

Sarek is een populair gebied voor wandelaars en bergbeklimmers. Beginners in deze disciplines wordt aangeraden om een ​​gids te begeleiden, aangezien er geen gemarkeerde paden of accommodaties zijn en slechts twee bruggen buiten die in de buurt van de grenzen. Het gebied is een van de gebieden met de zwaarste regenval in Zweden, waardoor wandelen afhankelijk is van de weersomstandigheden. Het wordt ook doorsneden door turbulente stromen die gevaarlijk zijn om over te steken zonder de juiste training.

sarek nationaal park

 

 

 

 


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende