Koninklijk Paleis Stockholm: must visit tijdens een weekendje Stockholm

Koninklijk Paleis Stockholm Fika Magazine

Onlangs waren we een weekendje in Stockholm. Op de eerste dag verkenden we Gamla Stan, het oude centrum, wat je hier kunt lezen. Op de tweede dag van ons bezoek zijn we in de ochtend het Koninklijk Paleis Stockholm (Kungliga Slottet) gaan verkennen, te beginnen met de koninklijke appartementen. We hebben 20 SEK per persoon bijbetaald zodat we een Engelse gids hadden. En dat was het geld meer dan waard. Onze groep was behoorlijk groot en het was al druk dus het was wel bijbenen geblazen.

Koninklijk Paleis Stockholm Fika MagazineDe statige Staatshal

Wat op mij het meeste indruk maakte, was The Hall of State. Een ruime, lichte, prachtig gedecoreerde zaal waar rococo en classicisme samenkomen. Het is de zaal waar de kroningen doorgaan en het duurste voorwerp van heel het paleis staat er: een zilveren troon. Hou zou wel eens leuk zijn om daar even op uit te rusten. Ik zou een slechte prinses zijn want ik zou heel veel moeite hebben om tijdens een ceremonie op te letten. Er zijn zoveel prachtige beelden en sculpturen te bekijken op de muren en het plafond. Boven de troon hangen vier beelden die Vrede, Kracht, Religie en Recht afbeelden.

Een etentje voor de Nobelprijswinnaars

The State Apartments maken ook deel uit van het paleis. Ze worden regelmatig gebruikt voor bezoeken van staatshoofden en voor feesten, zoals huwelijken. De Karl XI Gallery is echt wel imposant. Elk jaar wordt hier het diner voor de Nobelprijswinnaars gegeven. Dan wordt de zaal gevuld met tafels en stoelen voor ongeveer 131 personen. Het duurt drie dagen om de feesttafel te dekken. Ik zou het niet erg vinden om mee aan tafel te gaan, want ik kan me inbeelden dat het eten van topklasse is. Tijdens één festiviteit mocht de Zweedse popgroep Avicii hier optreden. Om hen een podium te geven, werd een van de grote kristallen kroonluchters tijdelijk uit het plafond gehaald. De hele vloer werd voor demping en bescherming bedekt met een dik tapijt.

Roxette rocks!

Roxette mocht dan weer optreden in een zaal die The White Sea heet. De naam kan twee oorsprongen hebben: 1) hij komt van het witte marmer dat is gebruikt om het vertrek aan te kleden of 2) van de tijd dat er hier nog gedanst werd en het zicht van de vele ruisende kleren en rokken van de dames op een zee leek. Hoe dan ook, Roxette maakte zoveel ambiance dat de kroonluchters in de zaal eronder ook op en neer dansten. Dus moest er voor de veiligheid gevraagd worden het wat minder aan te doen. De houten gewelven van die vleugel van het paleis zijn het oudste en men wilde niet riskeren dat de helft van het Europese koninklijke hof verongelukte.

Koninklijk Paleis Stockholm Fika Magazine

Pracht en praal

Verder liepen we ook nog door Gustav III’s State bedchamber, Queen Sofia Magdalena’s State bedchamber en de Don Quixote Room. Met overal rijke (wand)tapijten, royale decoratie en meubels en zeer veel kristallen kroonluchters. Het paleis had rond 1883 elektriciteit wat natuurlijk iets was om over op te scheppen. De dikke, grote, on-elegante gloeilampen zijn dus goed zichtbaar tussen de kristallen hangers in de luchters.

In de vele glazen vitrinekasten pronken mooie voorwerpen. Mijn favoriet was het zoutvat ontworpen door de Vlaamse Rubens. Het is gemaakt van ivoor en dateert van 1628. Ik vraag me af of de koning het ooit gebruikt heeft om zijn gekookte eitje mee te zouten. Lijkt me niet zo handig als je twee mensen nodig hebt om het vast te houden.

Koninklijk Paleis Stockholm Fika Magazine

Gastverblijven in het Koninklijk Paleis Stockholm

Onder de State Apartments had je ook nog de Guest Apartments. De plafonds waren minder hoog en de kamers konden dus ook beter verwarmd worden. Staatshoofden die op bezoek waren, konden hier verblijven. Er was ook een salon waar de officiële uitwisseling van cadeau’s werd gedaan. Ook hier veel pracht en praal maar toch een stuk minder dan in de rest van het paleis. Ik veronderstel dat ook prinsen en prinsessen af en toe eens behoefte hebben aan huiselijke gezelligheid en in alle rust met hun pyjama aan een warme chocolademelk willen drinken.

Ben jij wel eens in het Koninklijk Paleis Stockholm geweest? En wat vond je ervan? Laat het weten in de reacties!

Foto’s: Tina


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende