Smushi is een cominatie van Deens smørrebrød en Japanse sushi. Een hip (en gezond) lunch- of borrelhapje met roggebrood als basis in plaats van rijst. In Kopenhagen heb je zelfs een heus smushicafé. De hapjes zien er op de foto’s op de website uit als kleine kunstwerkjes en zijn leuk ter inspiratie. Hieronder vind je twee recepten om het zelf eens te proberen!
Smushi met avocado en ei
- roggebrood
- roomboter
- een halve avocado
- een gekookt eitje
- radijsjes
- eventueel garnering zoals waterkers of kiemen
Snijd het roggebrood in rechthoekjes of vierkantjes. Om ze extra stevig te krijgen kun je ze eerst roosteren. Vervolgens is het eigenlijk een kwestie van mooie plakjes snijden, je roggebrood met boter besmeren en de plakjes er netjes opleggen. Ik heb het simpel gehouden qua versiering.
Smushi met aardappelsalade en zalm
Het tweede recept is iets meer werk: van te voren maak je namelijk de aardappelsalade.
- roggebrood
- vastkokende aardappels
- mayonaise
- yoghurt, kwark of skyr
- bieslook
- heel fijn gesneden ui
- gerookte zalm
- zout en peper
Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer één centimeter. Je kookt ze in een paar minuten gaar. Na het afgieten mogen ze even afkoelen terwijl je de saus maakt. Meng daarvoor mayonaise en yoghurt in een verhouding die je lekker vindt en voeg heel fijn gesneden ui en bieslook toe. Vervolgens voeg je de gekookte blokjes aardappel toe. Zout en peper erbij, mengen en proeven! Nadat alles goed is afgekoeld drapeer je het mengsel zo mooi mogelijk op het roggebodempje en leg je er een plakje zalm op. Om ook dit recept vegetarisch te houden laat je uiteraard de zalm weg. In plaats daarvan zou je er plakjes komkommer of augurk op kunnen leggen.
Extra stijlvol is het om de smushi op mooie (Scandinavische) borden te leggen. Ik serveerde de zalmhapjes op bordjes met vissen erop die ik kocht bij een kringloopwinkel in Oslo!
Wat is jouw favoriete Scandinavische recept?
Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?