Zo vierde Karin de midzomer in Zweden

Midzomer in Zweden Fika Magazine

Blogger Karin vierde afgelopen weekend de midzomer in Zweden met haar Zweedse familieleden bij het kasteel van Tyresö. Dat ging er zo aan toe…

Haring, aardbeientaarten en hotdogs

Aan het eind van de ochtend lopen we naar het park bij het slot en er zijn al honderden mensen. Iedereen zit met groepjes op een kleed en eet. En drinkt. Ja, al om twaalf uur staan de kraantjes van de vijfliterpakken wijn open. Ik kijk mijn ogen uit naar wat iedereen heeft meegenomen voor de lunch. Dat zijn niet gewoon boterhammen met pindakaas, maar potjes haring in verschillende sauzen, aardappel- en pastasalades, grote schalen met kaas, knäckebröd en stokbrood, aardbeientaarten, kaneelbolletjes en nog veel meer. Mocht je nog honger hebben dan zijn er stalletjes waar varmkorv (hotdogs) en svenska hamburgare (Zweedse hamburgers) te krijgen zijn voor bescheiden prijzen. Ook zijn er kramen waar loten worden verkocht en zijn er simpele kermisattracties waar je pluche beesten kan winnen.

Midzomer in Zweden Fika Magazine

Meiboom

De midzomerboom ligt nog horizontaal en is met berkenbladeren versierd. In grote emmers worden er bloemen in de Zweedse kleuren geel en blauw aangedragen waarmee de paal extra mooi gemaakt wordt. Je steekt de bloemen vast tussen het draad wat de takken bij elkaar houdt. Om een uur wordt de boom omhoog gezet. Er is een stevige ijzeren constructie gemaakt om de boom verticaal te krijgen en zo te laten staan. Er zijn muzikanten in klederdracht en er worden traditionele liedjes en dansjes uitgevoerd. Kinderen met hun ouders en grootouders omringen in meerdere kringen de boom. Véél mensen, maar er klinkt slechts een bescheiden gezang.

Midzomer in zweden Fika Magazine

Midzomer in Zweden

Als je zo hoort hoe het gaat met midzomer, dan denk je wat een ouderwets gedoe. Maar als je het meemaakt, begrijp je waarom iedereen blij wordt van deze traditie.

Één suggestie bij “Zo vierde Karin de midzomer in Zweden

Reageren niet mogelijk.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende