Het Zweedse koningshuis en hun paleizen

Zweedse koningshuis

Voor veel mensen heeft het een sprookjesachtig allure: het koninklijk huis, de wereld van de prinsen en prinsessen. In mijn blog van deze maand vertel ik kort over het Zweedse koningshuis en mijn favoriete paleizen.

Koning Carl XVI Gustaf en Koningin Silvia

Koning Carl XVI Gustaf werd op 15 september 1973 – op 27-jarige leeftijd – Koning van Zweden, en dat is hij tot op de dag van vandaag. Samen met koningin Silvia heeft hij drie kinderen: kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine. De Koning en Koningin wonen in het Drottningholmpaleis.

Zweeds prinsje

De laatste tijd zijn vooral prins Carl Philip en zijn vrouw Prinses Sofia in het nieuws geweest vanwege de geboorte van hun tweede zoon: Gabriël Carl Walther. Het prinsje werd op 31 augustus van dit jaar geboren. Op 1 december werd het jongetje gedoopt, hij droeg daarbij een doopjurk uit 1906 die al generaties lang in de Zweedse koninklijke familie zit.

Het Zweedse koningshuis
Strömsholms slott, foto door Gomer Swahn

Bezoek een paleis

Wil je de Koninklijke magie zelf ervaren? Bezoek dan eens één van de paleizen. Het bekendste paleis is natuurlijk het koninklijk paleis in Stockholm. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van het Rosersbergpaleis, het Strömsholmpaleis of het Tullgarnpaleis?

Zweedse paleizen

Het Tullgarnpaleis ligt slechts op een uurtje rijden van Stockholm, heeft een prachtig design en wordt omringd door meren. De ideale plek voor een mooie picknick. Koning Gustav V en Koningin Victoria brachten hier graag hun zomers door in de achttiende eeuw. Het paleis is dan ook alleen geopend gedurende het zomerseizoen: in juni tot en met augustus op dinsdag tot en met zondag en in september alleen op zaterdag en zondag. Een standaard toegangskaartje kost 100 KR en een studentenkaartje 50 KR. Het is overigens wel de bedoeling dat je een tour met een gids doet, dit kan ook in het Engels!

Wat is jouw favoriete Zweedse paleis?

Bron: kungahuset.se
Foto: Erika Gerdemark, kungahuset.se


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende