IJslandse muziek: deze artiesten moet je kennen

IJslandse muziek Fika Magazine

Man, wat is er veel aanbod in het noorden. Tijdens het zoeken van artiesten voor dit stuk, heb ik zelfs een hiphopgroep uit Zweden ontdekt, wat een beats! Echter vind ik het toch logischer om hier niet voor te kiezen, jullie kunnen zelf altijd op zoek gaan natuurlijk. Wat ik wil zeggen: Er is dus ZO VEEL! Yes! Vandaag: IJslandse muziek.

Samaris

Dit muzikale trio is ontstaan in 2011. Ze hebben vrij vroeg in hun carrière al twee belangrijke IJslandse prijzen gewonnen en lijken daarmee nog veel te gaan brengen. Deze drie jonge muzikanten combineren electronica met zang, en daarbij is de klarinet ook een essentieel onderdeel van hun geluid. Björk is natuurlijk hét muzikale wonder van IJsland, ik kan eigenlijk niet om deze vergelijking heen. ‘Electronisch’ vind ik soms een gevaarlijke noemer, persoonlijke associaties met bepaalde -noemheteensoortvantop40|zomerknallers – elektronische nummers, laat ik daar verder niet over uitweiden, ha! Anyway, deze mysterieuze zanglijnen, goede beats, de ietwat duistere toon en de klarinet bij elkaar, zet een verrassend, sprookjesachtig totaal neer. Klein puntje is dat je wel moet openstaan, je kunt namelijk niet zo makkelijk meezingen, gezien alleen het laatste album in het engels is.

Júníus Meyvant

Wat een fijn album is Floating Harmonies. Wat is het, wat de IJslandse Junius superman, oh nee, Meyvant precies doet? Mocht je zijn echte naam willen weten: Unnar Gísli Sigurmundsson. Er komt van alles samen in zijn muziek: folk, pop, soul. Hij haalt zijn inspiratie uit plagen, skateboarden en de IJslandse cultuur. Hij heeft het artwork van de cover ook zelf gemaakt. Sommige mensen…Te getalenteerd. Heb er eigenlijk niet veel over te zeggen, behalve LUISTEREN! Het is prachtig! Als achtergrondmuziek, tijdens een etentje, wandelend op een mooie winterdag. Oh ja, ook hij heeft wat noemenswaardigs binnengehaald, hij was in 2015 de ster van de Iceland Music Awards.

Kaleo

Kaleo is een 4 man rijke rockband, geïnspireerd door folk, blues en de jaren zestig. Ook wel ‘no nonsense rock en roll’ genoemd. In januari spelen ze voor de tweede keer op Eurosonic overigens! In 2013 brachten ze alleen lokaal hun eerste naamloze album uit. De tweede lp was een internationaal succes. Nu, vanuit de VS gaat het nog een stuk sneller, zo wordt hun muziek regelmatig gebruikt voor commerciële doeleinden. Een ding wat zeker is, is de hoge standaard van Kaleo. Verder zorgen de mannen voor veel afwisseling!

Soley

Over sprookjes gesproken in het eerste stukje, is deze term ook hier van toepassing. Soleys stem heeft ook iets dromerigs, gecombineerd met een tikkie duisternis. Een surrealistische nachtmerrie. Soley komt uit een muzikale familie, en heeft zelf piano en vervolgens compositie gestudeerd. Gitaar speelt ze overigens ook! Poëzie is haar inspiratiebron. Bij het schrijven over een nachtmerrie klinkt het erg heftig, het is ietwat melancholisch, fascinerend en mooi tegelijk. Niet geheel onbelangrijk, als ik het een ‘genre’ mag geven dan zou het folk pop zijn.

Seabear

Sindri Már Sigfússon startte een solo project dat eindigde in een zevenkoppige band. Sigfússon werd eens omschreven als de IJslandse Beck. Noem hun muziek indie, folk. De bandleden begeven zich nu in Engeland en werken ieder ook aan eigen projecten. Zowel in de muziek als in de visuele kunst.

IJslandse muziek

Aan het eind van dit stuk gekomen denk ik, schrijven over muziek… Luisteren werkt gewoon het best! In onderstaande Spotifyplaylist staan alle meest recente albums van de artiesten. 

Bron afbeelding: Samaris

6 suggesties bij “IJslandse muziek: deze artiesten moet je kennen
 1. hans zegt:

  Ik heb even gecheckt of er nog wat tussen zit die nog niet in de Facebook groep “Muziek uit het hoge Noorden” aan bod was gekomen. Helaas, geen nieuwe bands :-). 2. Marijke zegt:

  Hi Hans,

  He, wat vervelend en jammer dat je alles al kent en zelfs nog iets mist.
  Misschien is het leuk om zelf te schrijven, je klinkt zo vernieuwend!

  Fijne avond!

Reageren niet mogelijk.


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende