
Even geleden vonden we een interessant artikel van De Volkskrant: waarom IJsland zo een idioot succes popland is. Schrijver van het artikel, Robert van Gijssel, ging op onderzoek uit.
IJsland is een enorm vulkanisch eiland waar Nederland een keer of drie in past, maar er leven slechts iets meer dan driehonderdduizend mensen. Net zo veel als in de stad Utrecht. Maar die dunne IJslandse bevolking is op cultureel gebied wel hyperactief – ter compensatie wellicht. Eén op de tien IJslanders, zo zweert men in Reykjavik, is een gepubliceerd auteur. En minstens zo bizar: twee op de tien IJslanders zitten in een band of hebben in een band gezeten. Zo ontdekt Robert.
Maar waar komt dat dan door, dat al die IJslanders van die creatieve geesten zijn? Het is een van de grote raadselen van de popmuziek. Hoe kan het dat een zo kleine gemeenschap als IJsland zo ontzettend veel pop en bandjes voortbrengt? Een van de verklaringen vind Gijssel in een boek met statig IJslands dichtwerk: ‘De eerste IJslanders, de afstammelingen van de Vikingen en de Ierse Kelten, hadden weinig te doen hier, in dit lege land. Dus gingen ze verhalen vertellen, de IJslandse Sagen. En verhalen vertellen doet nog altijd iedere IJslander, dat zit verankerd in de cultuur. Als je je afvraagt waarom zó veel IJslanders in een bandje zitten, denk dan aan die verhaaltraditie. Een liedje zingen is ook een verhaal vertellen.’ Het is koud. Je hebt niets te doen. Je kruipt bij elkaar en pakt een gitaar. Het lijkt misschien simpel, maar zo ongeveer borrelt de popcultuur onder de IJslandse samenleving, daar hoef je verder ook niet al te ingewikkeld over te doen.
Gijssel gaat verder: De zelfredzaamheid en eigengereidheid is misschien wel het grootste geheim achter de IJslandse pop. Die ontstaat in essentie nog altijd in die behaaglijke huiskamer bij de kachel, tijdens krakende ijsnachten, voor dat kleine clubje vrienden dat graag naar een goed verhaal luistert. Volgens mij maakt die instelling de IJslandse popmuziek bijzonder en authentiek, en ook gewoon heel erg goed.’
Het klinkt misschien te simpel, maar ook erg logisch. Het is er vaak koud en donker en als je dan weinig om handen hebt, wat doe je dan? Inderdaad, muziek maken, zo blijkt. In het artikel worden ook nog vijf bandjes genoemd die je absoluut niet mag missen. Lees het volledige artikel hier.

Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?