Muzikaal Scandinavië: een nieuw rijtje artiesten

muzikaal scandinavië fika magazine

Nieuw jaar, nieuw rijtje met artiesten! Want muzikaal Scandinavië is lekker bezig. Uit IJsland, Noorwegen en Zweden. Lees je mee?

JFDR 

Een tijdje geleden benoemde ik Samaris. Ákadóttir is al vanaf haar veertiende bezig en begon met haar tweelingzus Pascal Pinon. Na Samaris nog Gangly. De zangeres is met JFDR weer een andere weg ingeslagen. Klassiek, folk, en elektronische achtergronden, een poëtische reis die eindigt waar het begon. Bjork noemt haar als bron van inspiratie. In the pocket en wekte bij mij in ieder geval nieuwsgierigheid op. Hoop net zoals elke keer dat iemand iets heeft aan het delen van deze muziek, ha!

Hugar

Petur (student architectuur) en Bergur (onder andere een BAFTA award gewonnen) uit IJsland hebben besloten dat muziek nu hun prioriteit heeft. Yes. Hugar is vrij klassiek, minimalistisch, en instrumentaal. Een soort van kalmerend, althans, dat verschilt ook weer per persoon. 

Siv Jakobsen

Sigrid komt uit Oslo en laat zich omschrijven als een stuk uit een dagboek, ongefilterde gedachten en inzichten. Refereert naar Ane Brun en Laura Marling, waar ze zelf dan ook graag naar luistert. Niet de minste namen, al zeg ik het zelf. ‘Intiem, alsof ze bij je in een kamer is’, ook een recensie. Haar stem heeft het mysterieuze van de Noorse fjorden. De producent met wie ze samenwerkte, is Matt Ingram, die ook weer samengewerkt heeft met Jake Bugg, Laura Marling en Florence and the Machine. Anyway. Go.

NONONO

Een ‘alternatief’ poptrio uit Zweden dat bestaat vanaf begin 2012. Zangeres Stine heeft geen muziekopleiding gedaan, weet – zoals ze zelf aangeeft – ‘niets van schrijfregels’ en omschrijft haar schrijven dan ook als een gevoel uiten. Ze combineert het muziekmaken met werken in een ziekenhuis, en het besef van bezig kunnen zijn met haar passie geeft haar zoveel energie, die ze vervolgens weer meeneemt naar haar andere werk. Dit vond ik toch even tof om te vermelden!

De twee producers waar ze mee samenwerkt werkten al tien jaar samen aan hiphopprojecten, en zochten een zangers. Huppakkee. Goede formule nu samen!

Glowie

Eigenlijk klopt de naam Glowie perfect bij de muziek. Vrolijk, uptempo, pop. En, een beetje girlie. Ze heeft onder ander op Eurosonic en Iceland airwaves opgetreden. Ik moest een beetje denken aan Izzy Bizu. 

Muzikaal Scandinavië

Bekijk ook de andere muziekblogs van Marijke:

Fotocredits: Jørgen Nordby

Één suggestie bij “Muzikaal Scandinavië: een nieuw rijtje artiesten

Reageren niet mogelijk.


Marijke
Marijke is dol op het Noorden. Ze stuit al jaren op de mooiste Scandinavische merken en fijne muziek. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand over haar favorieten.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende