Haal een frisse neus in Delsjön: het wandelgebied van Göteborg

Delsjön Fika Magazine

Dat de buitenlucht goed voor je is, weten de Zweden allang. Zodra het kan, gaan we een frisse neus halen, lijkt iedereen te denken. Ieder zonnestraaltje wordt gewaardeerd. Is er zon? Geniet! Je weet immers nooit of je ‘m die dag nog een keer ziet. De zon is hier zeldzaam. Het lijkt een ongeschreven regel: pak iedere scheut vitamine D mee, neem het in je op en omarm het beetje warmte dat er is.

Toen ik een half jaar in Göteborg woonde, heb ik die regel met alle liefde opgevolgd. Ik ging vaak, veel en graag naar buiten en bleef het liefst de hele dag weg. Tijdens mijn wandeltochten ontdekte ik steeds weer nieuwe, mooie plekken. Een daarvan is het Delsjön, een prachtig natuurgebied dat mij telkens weer verrast.

Stora Delsjön en Lilla Delsjön

Delsjön wordt opgedeeld door twee meren, het Stora Delsjön (het grote meer) en het Lilla Delsjön (een kleiner meer). Vergis je niet in de grootte: wanneer je een rondje om het grote meer wilt wandelen, ben je al gauw vier uur onderweg. Als je gewend bent aan de Nederlandse vlaktes, heb je de volgende dag echt spierpijn in je kuiten! Het natuurgebied telt veel (begaanbare) paden waar hardlopers en fietsers maar al te graag gebruik van maken. Er is ook gedacht aan de avontuurlijke hiker: zodra je van het pad af bent, zijn de hoogteverschillen opeens goed zichtbaar en moet er dus wat klauterwerk aan te pas komen.

Delsjön Fika Magazine Delsjön Fika Magazine

’s Zomers wordt er vooral gebarbecued en gezwommen, maar ook op dagen zonder zwemkleding in je tas is Delsjön een pareltje. Er is altijd wel een jogger in de buurt, maar ik had vaak het gevoel dat ik hier oneindig kon verdwalen. Het natuurgebied is erg divers. Bij het grote meer loopt een grasveld af in een zandstrand. Even verderop vind je een lange, pas gerenoveerde houten brug over het water waar de dapperste zwemmers zelfs in april al een frisse duik nemen. De meeste bomen in het bos zijn waarschijnlijk oud (want ontzettend hoog), maar het kan ook zomaar zijn dat je een rijtje kerstbomen van afgelopen december tegenkomt. Tijdens je wandeltocht kom je soms langs toiletten en aan de rand van het Lilla Delsjön staan her en der wat houten hutjes om in te schuilen als de zon achter de wolken verdwijnt.

Natuurgebied

Voor een frisse neus, een avontuurlijke wandeling, een lunch op een rots, schommelplezier bij het strand en de mogelijkheid om te genieten van de Zweedse zon, ben je bij Delsjön aan het juiste adres. Tijdens een bezoekje aan dit natuurgebied kan je je volledig afzonderen óf in contact komen met andere liefhebbers van de buitenlucht. Vooral op de begaanbare paden kom je met zonnig weer veel mensen tegen, maar het gebied is zó groot dat er meer dan genoeg ruimte is voor your own personal space.

Delsjön Fika Magazine Delsjön Fika Magazine

Je bereikt Delsjön gemakkelijk met tram 5 vanaf Korsvägen, dat is een centrale tramstop in Göteborg. Je kunt bij verschillende haltes uitstappen, maar ik raad je aan om bij de halte Bögatan te starten met je wandeling. Je komt dan eerst langs wat volkstuintjes en een grote manege en als je alsmaar rechtdoor blijft lopen, kom je vanzelf bij het grootste meer in het natuurgebied, Stora Delsjön.

Lees ook Top 5 must-sees van Göteborg

Één suggestie bij “Haal een frisse neus in Delsjön: het wandelgebied van Göteborg

Reageren niet mogelijk.


Suzanne Meeuwissen
Suzanne studeerde vijf maanden in Göteborg en dat vond ze zo leuk dat ze het liefst meteen weer terug wilde naar Zweden. Helaas moet er eerst nog een studie Journalistiek worden afgerond in Nederland. Gefascineerd door de Scandinavische levensstijl - van hiken en buiten zijn tot hygge, lagom en lykke - probeert ze deze manier van leven toch nog een beetje na te leven in de Hollandse bollenstreek.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende