Top 5 must-sees van Göteborg

Bezienswaardigheden Goteborg

Göteborg is een prachtige stad waar zoveel te zien is dat zelfs vijf maanden voor mij niet genoeg waren. Er zijn zoveel mooie oude gebouwen en grote tuinen waar je je ogen kan uitkijken. Het is dan ook lastig om vijf must-sees op te noemen, je moet gewoon overal naartoe. Maar voor als je niet zoveel tijd hebt: een top vijf van plekken in Göteborg die je absoluut moet bezoeken!

bezienswaardigheden goteborg fika magazine

Slottskogen

Allereerst Slottskogen, dit is een heel groot park aan de rand van Göteborg. Je kunt er prima komen met de tram en er zijn veel parkeerplekken voor als je met de auto reist. In dit park vind je veel verschillende dieren, waaronder een elandengezin. Deze plek is erg leuk met mooi weer, maar ook in de herfst of met sneeuw is het een aanrader. Er zijn verschillende grasvelden waar je kunt picknicken of zelfs barbecueën. Ook zijn er kleine restaurants waar je broodjes, koffie en taart of een ijsje haalt. Er zijn zoveel tal van routes die je hier kunt lopen en er zijn ook verschillende uitkijkpunten. Ik denk dat ik nog niet eens alles heb gezien en ik ben er regelmatig geweest.

Liseberg

Dit is het pretpark van Göteborg. Het bevindt zich middel in de stad! Vanuit verschillende delen kun je het reuzenrad zien. Een kaartje voor dit pretpark is niet heel goedkoop maar er zijn wel mogelijkheden. Zo is een jaarpas voordeliger als je er voor een paar maanden woont. Met een paar bezoekjes heb je het geld er al uit. Je kunt een kaartje kopen voor heel het park voor zo’n veertig euro. Maar als je niet zo dol bent op attracties kun je voor 10 euro een kaartje kopen om alleen door het park te lopen en de leuke winkeltjes te bekijken. Mocht je opeens toch een leuke attractie tegenkomen dan kan je daar altijd nog een coupon voor kopen. Dit vind ik de ideale oplossing voor als je niet zo dol bent op achtbanen. Zelf ben ik met halloween en kerst naar Liseberg geweest. Met halloween lopen er in de avond ‘zombies’ rond en het viel me op hoeveel bezoekers er ook verkleed kwamen. Met kerst is er een kunstschaatsshow en een vuurwerkshow. Dit is zo spectaculair! Ook is er een echte kerstmarkt, maar niet alle attracties zijn meer open.

bezienswaardigheden goteborg fika magazine bezienswaardigheden goteborg fika magazine bezienswaardigheden goteborg fika magazine

Skansen Kronan

Skansen Kronan is een burcht die boven op een heuvel staat in de wijk Haga. Het is een aardige klim met heel veel steile trappen maar als je eenmaal boven bent, heb je een van de beste uitzichten over de stad. Deze plek is, net zoals Slottskogen, in alle seizoenen mooi. Zo ben ik er in augustus geweest met warm weer en een lekker zonnetje. Veel mensen komen hier dan heen om op het gras te zitten en te genieten van het uitzicht. De sfeer is dan heel gezellig. Ook in de winter en met sneeuw is het vrij druk. Ik ben eigenlijk nog nooit de enige geweest die bij Skansen Kronan was. Deze plek is erg populair om te bezoeken voor iedereen en op elk moment van de dag. Ook de inwoners van Göteborg komen hier graag.

bezienswaardigheden goteborg fika magazine

Een eiland of meer

Rondom Göteborg zijn heel veel archipeleilanden. Ze hebben allemaal wel iets unieks en er zijn meestal veel schattige, typisch Zweedse huisjes. De eilanden hebben echt een rust over zich heen en je kunt er vaak uren rondlopen, als het weer meezit. Ik ben zelf naar drie eilanden geweest: Styrsö, Donsö en Brannö. Het woord ö betekent eiland, vandaar dat alle eilanden eindigen op ö. Marstrand is het grootste eiland en schijnt ook erg mooi te zijn, dat staat dan ook zeker op mijn to-do list voor mijn volgende trip naar Göteborg.

Naast eilanden zijn er ook heel veel meren in Zweden. Delsjön is naar mijn idee een van de bekendste meren vlak bij Göteborg en een prachtig gebied vol mooie natuur. Je kunt helemaal rondom het meer lopen en kano’s huren bij mooi weer. Aan het meer grenst een klein strandje en een groot grasveld. Ook zijn er een paar barbecues die je kunt gebruiken. Dit is echt de perfecte plek voor in de zomer!

bezienswaardigheden goteborg fika magazine bezienswaardigheden goteborg fika magazine

De botanische tuinen

De Botaniska Trädgården heb ik bezocht op een dag toen er heel veel sneeuw lag. Het ging eigenlijk vrij onverwacht heel hard sneeuwen en ik wilde al een tijdje naar de botanische tuin. Het was zo mooi en stil; bijna sprookjesachtig. Bij een botanische tuin denk ik vaak aan veel kassen en mooie bloemen maar deze tuin was vrij heuvelig en je had zowel hoge als lager gelegen stukken, Echt veel bloemen waren er natuurlijk niet in de winter, maar met sneeuw is het zeker een aanrader. Ik heb er zo’n twee uur rondgelopen, maar je kunt je hier echt uren vermaken.

bezienswaardigheden goteborg fika magazine bezienswaardigheden goteborg fika magazine

Dit zijn naar mijn idee de vijf plekken die echt de moeite waard zijn om te bezoeken als je in Göteborg bent. Het seizoen maakt niet zoveel uit want Zweden is gewoon een prachtig land en Göteborg een mooie stad. Er is altijd wel wat te zien en te beleven!


Sara Melkert
Hoi! Ik ben Sara, 20 jaar en derdejaars student journalistiek in Utrecht. Voor mijn minor heb ik een sprong in het diepe gewaagd en ben ik voor vijf maanden vertrokken naar Göteborg, Zweden. Daar ben ik verliefd geworden op het Zweedse leven en het prachtige land. Deze ervaring heeft mijn liefde voor reizen en Scandinavië een enorme boost gegeven!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende