Eriksberg: hippe wijk in Göteborg

eriksberg-goteborg Fika Magazine

Onlangs hebben we een wandeling gemaakt in Eriksberg. Het is een hippe buurt in Göteborg, gelegen op het eiland Hisingen. De naam komt van de firma ‘Eriksberg Mekaniska Verkstads AB’. Dit bedrijf had hier een scheepswerf tot het failliet ging in 1979. Toevallig mijn geboortejaar, maar dat zal er vast niets mee te maken hebben. Meer dan een eeuw werd er hier aan scheepsbouw gedaan maar een crisis in 1970 maakte de industrie kapot.

De Eriksbergkraan

Een rode kraan van 84 meter hoog – de Erikbergs kraan – is blijven staan als een herinnering aan de geschiedenis van het gebied. In haar gloriedagen werd ze gebruikt bij de bouw van schepen en ze kon een gewicht van 500.000 ton dragen. Ter vergelijking, dat zijn ongeveer 75 volwassen Afrikaanse mannetjesolifanten. De Eriksbergkraan kan je in heel Göteborg zien, een handig oriëntatiepunt dus. En een symbool. Wat de Eiffeltoren is voor Parijs en het Vrijheidsbeeld voor New York is de Eriksbergkraan voor Göteborg.

eriksberg-goteborg fika magazine

Populaire concertplaats

Tussen 1986 en 1990 werd een nieuw doel gevonden voor Eriksberg. Met zijn ideale locatie net buiten het centrum van de stad, maar toch gemakkelijk te bereiken met een openbare ferry, zou het zonde zijn niets met de ligging te doen. Wereldsterren zoals U2, The Rolling stones, Madonna en Michael Jackson voerden hier hun concerten op.

Eriksberg: hippe buurt

Sinds het ineenstorten van de scheepswerven is de omgeving geleidelijk aan herbouwd in een moderne wijk. De voormalige machinegebouwen zijn gerenoveerd in een hotel met conferentieruimte. Er wordt flink geïnvesteerd in de bouw van hippe appartementen, koffiehuizen – zoals het leuke Baka-, restaurants en winkeltjes. Doe daar ook nog eens een snelle verbinding met het centrum bij en het is al snel duidelijk waarom Eriksberg een begeerde locatie is. En het is ook nog eens leuk wandelen langs de kade met zicht op de stad.

Baka Göteborg Fika Magazine

Foto’s Eriksberg: Tina
Foto Baka Stenugnsbageri: Facebook


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende