Het openbaar vervoer in de archipel van Stockholm

Archipel van Stockholm OV Fika Magazine

In de Finse scheren varen er veerponten tussen de eilanden. Auto’s kunnen mee en er zijn dan ook wegen op de eilanden. Je kunt door deze pontjes helemaal met de auto van Zweden naar Finland via de eilanden in de Oostzee. Je gaat eerst met een ferry van Zweden naar het grote Finse eiland Aland en dan vervolg je je weg via de gele pontjes. Je kunt zo’n tocht ook met de fiets doen, maar omdat we hier een boot hebben liggen, zal het er waarschijnlijk nooit van komen.

De archipel van Stockholm

In Zweden is het openbaar vervoersysteem anders dan in Finland. In de archipel van Stockholm varen er boten tussen de eilanden, die enkel toegankelijk zijn voor passagiers te voet of te fiets. Auto’s zijn niet toegestaan. En omdat je niet met de auto op de eilanden kunt komen, zijn er ook geen wegen aangelegd. Eilanden die wél wegen hebben, zijn via bruggen met het vasteland verbonden.

Seizoenen

De winterdienstregeling van deze boten is zeer beperkt, maar vanaf half juni zijn alle boten zo’n drie maanden flink in bedrijf. Strömkajen in Stockholm, tegenover het Grand Hotel, is het vertrekpunt. Toeristen kiezen vaak een kant-en-klare toeristenboottocht, maar waarom? Met de openbaar vervoer-boten heb je de keuze uit honderden bestemmingen, zit je tussen de lokale mensen en betaal je een fractie van de prijs. Je moet natuurlijk wel even uitzoeken waar je naartoe wilt en of je dezelfde dag nog terug kunt. Dat kan bijvoorbeeld via de grootste reder, met twintig boten in de archipel. Op deze site vind je ook voorbeelden van dagtochten voor toeristen in het Engels.

Tip: lees ook Paula’s blog over de mooiste plekken in de archipel van Stockholm!

2 suggesties bij “Het openbaar vervoer in de archipel van Stockholm


Reageren niet mogelijk.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende