Ystad: havenstadje aan de Zweedse zuidkust

Ystad Fika Magazine

Ystad, een kleine stad aan de zuidkust van Zweden is bekend geworden door de misdaadserie Wallander. Als de serie geen fictie was, dan zou Ystad de meest misdadige stad van Zweden zijn, want in elke aflevering wordt er minstens één moord gepleegd. In de winter is het rustig in Ystad, maar vanaf juni komen de toeristen. Voor watersporters die vanaf Noord-Duitsland komen varen is Ystad vaak de eerste Zweedse plaats die ze aandoen. Er is dan ook een ruime jachthaven. Wij zeilden in één dag vanaf het eiland Bornholm. Onderweg op zee werd de Deense gastvlag omgeruild voor de Zweedse.

Wallander

Het eerste dat we de volgende ochtend deden, was het bezoeken van de havenwinkel. Elke bootsman kent die zaak. Het ziet eruit als een rommelige opslagplaats van oude en nieuwe spullen door elkaar. Dan het stadje in. Superleuk, echt Zweeds en heel herkenbaar uit de Wallanderfilms. Ystad maakt graag gebruik van die bekendheid: er zijn Wallanderwandelingen, Wallandertoertjes in de omgeving en Wallandergebakjes voor de fika. En die worden gretig afgenomen, gezien de bomvolle terrassen in de gezellige winkelstraat.

Chris Maris/skane.com

Torenwachter

De Mariakerk aan het centrale plein Stortorget is een bezoek waard. De oorspronkelijke kerk dateert uit 1200, maar wat je nu ziet komt uit de zeventiende eeuw. Sinds 1748 is er een torenwachter aangesteld die waakt over de stad. Vanaf de toren kon er gezien worden of er brand in de stad was en of er smokkelboten vanaf zee aan kwamen varen. Met een lange koperen toeter kon de torenwachter alarm blazen, maar die toeter gebruikte hij ook om de tijd aan te geven. Dat gebeurt nu nog steeds, maar dan als toeristische attractie. In elke windrichting blaast de torenwachter één keer om kwart over, twee keer op het halve uur, drie keer om kwart voor en vier keer bij het hele uur. Gelukkig niet de hele dag, maar gedurende bepaalde uren.

Museum

Ook het klooster in Ystad even verder op, werd gebouwd rond 1200. Het werd gesticht door de Franciskanerbroeders. Sinds 1912 bevind het cultuurhistorische museum zich in het goed bewaarde gebouw. In de omliggende kloostertuin vind je rust in de binnenstad.

Ystad Jazzfestival

De grote verrassing van Ystad is het jaarlijkse jazzfestival in de zomer, opgericht door de beroemde jazzpianist en -componist Jan Lundgren. Grote namen uit de jazzwereld komen begin augustus naar Ystad. Het festival begint met een muziekoptocht door de stad, net zoals vroeger in Amerika waar brassbands door de stad trokken met hun fans in de voetsporen. In totaal zijn er elf podia: in het muziekpaviljoen aan de rand van het centrum, in cafés en in het theater, het hoofdpodium van het festival. Het muziekfeest trekt veel bezoekers en in de restaurants van Ystad is geen tafel meer te krijgen. Voor de liefhebbers: in 2017 vindt het festival van 1 tot 6 augustus plaats.

Ystad Jazzfestival Fika Magazine

Ystad Jazz Festival

Door Karin Schröder
Fotocredits omslagfoto: piapising/foap.com, via Visit Sweden


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende