Wandelen in Zweden? Volg de gezondheisroute (Hälsans Stig)!

Wandelen in Zweden Fika Magazine

Zeilen hoort dan wel bij de categorie ‘sport’, maar eigenlijk zit je veel te zitten. Lenig word je er wel van, want alleen al bij je bed verschonen gebruik je spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Om je laken in te stoppen moet je kruipend over het matras. Je armspieren maak je sterk door aan de lieren te draaien en als de boot 20 graden schuin ligt tijdens de vaart, dan is dat een goede oefening voor de balans. Om ook de cardio bij te houden, gaan we graag hardlopen of wandelen in Zweden als we op de plaats van bestemming hebben aangelegd.

Hälsans Stig

Op een onbewoond eiland zoek je zelf je weg over de rotsen, maar in wat grotere steden volgen we graag de aangegeven hardlooprondes Hälsans Stig, het gezondheidspad. Op 130 plaatsen in Zweden hebben gemeentes een route van ongeveer vijf kilometer uitgezet en die aangegeven met bordjes en pijlen. Er is geen specifiek begin- en eindpunt, je kunt overal starten. Elke kilometer staat er een kilometeraanwijzing, zodat je weet hoever je bent gevorderd. De routes gaan natuurlijk niet door de winkelstraat in de binnenstad, maar over het algemeen over specifieke wandelpaden. Het is een genot om zo’n route te volgen. Ze zijn uitgezet langs de mooiste plekjes en het voordeel voor ons is dat we niet van te voren de kaart hoeven te bestuderen.

Wandelen in Zweden

De Hälsans Stig is een initiatief van de Zweedse Riksförbundet HjärtLung, een nationale patiëntenorganisatie ter bestrijding van hart- en longziekten, te vergelijken met de Nederlandse Hartstichting. Het idee om de trajecten uit te zetten is overgewaaid uit Ierland. In Scandinavië zijn de routes te vinden in Denemarken, Finland en in Zweden dus.

Kende jij de gezondheidsroute al? En waar ga jij zelf graag wandelen in Zweden?

Foto: alvesta.se


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende