Van Stockholm naar het Vänernmeer over het Götakanaal

Het Götakanaal in Zweden Fika Magazine

Het Götakanaal loopt dwars door Zweden en verbindt de Oostzee met het Kattegat. Het kanaal begint ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Stockholm en eindigt in het oosten van het Vänernmeer. De rest van de tocht gaat verder door het Trollhätte kanaal naar Göteborg.

87 kilometer

Vanaf 1810 zijn 58.000 Zweedse soldaten bezig geweest om het kanaal met de hand uit te graven tot drie meter diep over een afstand van 87 kilometer. Ze hebben daar 23 jaar over gedaan. Regelmatig zullen ze ook wel wat springstof gebruikt hebben, want Zweden bestaat voor een groot deel uit graniet. Het kanaal was natuurlijk bedoeld voor de beroepsvaart, maar niet lang nadat het kanaal in gebruik werd genomen, werden de spoorwegen uitgevonden en vervoer per trein gaat natuurlijk sneller. Het is wel leuk dat het kanaal goed is onderhouden, zodat het tegenwoordig door recreanten gebruikt kan worden.

Het Götakanaal in Zweden Fika Magazine

Twee weken

De tocht door het Götakanaal vonden wij hele belevenis, al mag er niet gezeild worden. Er is ruim 91 meter hoogteverschil, daarom zijn er maar liefst 58 sluizen. Je betaalt een vast bedrag om van het kanaal gebruik te maken en daarbij inbegrepen zijn 21 passantenhavens. Sommige havens liggen vlak bij elkaar, dus je gebruikt ze niet allemaal. Qua afstand zou je makkelijk binnen een week de route kunnen volbrengen, maar er wordt aangeraden om er minstens twee weken voor uit te trekken. Wat extra dagen inplannen is leuk om iets van de omgeving te kunnen zien en het kan zijn dat je moet wachten bij de sluizen en bruggen.

Passasiersboot

Als je geen eigen boot hebt dan kan je ook inschepen op een passagiersboot. Deze doet vijf dagen over de trip van Stockholm naar Göteborg. Het schip krijgt altijd voorrang bij de sluizen en heeft dus nooit oponthoud. Onderweg zijn er ook nog tripjes georganiseerd voor de gasten.

Het Götakanaal in Zweden Fika Magazine

IJs & muziek

Elke sluis wordt bemand. Meestal met een jong blond meisje met goede communicatieve vaardigheden. Gedurende de zomer worden er bijna 100 studenten voor dit vakantiebaantje aangenomen. De dorpen langs het kanaal profiteren van het toerisme. Er zijn café’s en restaurants en overal wordt ijs verkocht want de Zweden zijn daar dol op. Ook worden er muziekoptredens georganiseerd om de toeristen te vermaken.

Camperroute langs het Götakanaal

Niet alleen de watersporters kunnen genieten van het kanaal. Er is ook een camperroute met parkeerplaatsen bij sluizen of havens. Bijzonder leuk is het fiets- en wandelpad langs het water waar veel gebruik van wordt gemaakt. De fietsers gaan sneller dan de boten. De maximumsnelheid op het water is 5 knoop ofwel 9 km/per uur en bovendien hoeven de fietsers niet door de sluizen. Als er echter een meer overgestoken moet worden, dan zijn de boten natuurlijk in het voordeel.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende