Waar is Scandinavië? Een gids voor de Scandinavische landen

waar is scandinavië

Waar is Scandinavië? Het is een vraag die we vaak horen en het is moeilijker te beantwoorden dan je zou denken.

Wat een Scandinavisch land is, verandert afhankelijk van de context en van wie je het vraagt. Als je het over geografie, cultuur of taal hebt, kan het antwoord anders zijn.

Wanneer je het woord ‘Noors’ in de mix gooit, wordt het nog minder duidelijk als je Noors en Scandinavisch in verschillende contexten aanpakt; wanneer gebruik je “Noors” en wanneer gebruik je “Scandinavisch?” Sommige mensen lijken ze door elkaar te gebruiken, terwijl anderen specifieke betekenissen aan elk woord toekennen.

Hoewel we niet kunnen doen alsof iedereen het eens is over de definities en oorsprong, hebben we de verschillende termen en de context waarin ze worden toegepast verzameld om te proberen deze noordelijke puinhoop te begrijpen.

Hier is het definitieve antwoord op “Waar is Scandinavië?” en “Uit welke landen bestaat Scandinavië?” Soort van.

Wat betekent het woord “Scandinavië”?

De oorsprong van het woord “Scandinavië” ontstond in het begin van de 18e eeuw als gevolg van de Deense en Zweedse universiteiten die opkwamen voor de gedeelde geschiedenis, mythologie, kunst en cultuur van Denemarken, Zweden en Noorwegen.

De basis van de beweging was Scania, ook bekend als Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden; dit gaf aanleiding tot de term ‘Scandinavië’.

Onthoud: tot 1814 waren Denemarken en Noorwegen eigenlijk verenigd onder één koninkrijk (vandaar hun gezamenlijke liefde voor hygge). Na die tijd waren Noorwegen en Zweden onder één koninkrijk tot de onafhankelijkheid van Noorwegen in 1905.

“Scania” en “Scandinavië” worden geacht dezelfde etymologie te hebben.

De betekenis van Scandinavië is een groep landen in Noord-Europa die Denemarken, Noorwegen en Zweden omvat, soms ook Finland, IJsland en de Faeröer.

In het Deens en Zweeds staat het bekend als Skandinavien; in het Noors, Faeröers en Fins is het Skandinavia; in het IJslands is het Skandinavía en in Sami staat het bekend als Skadesi-suolu/Skađsuâl.

waar is scandinavië

Scandinavische geografie

We zijn begonnen met de makkelijke! Bij het verwijzen naar de geografische regio Scandinavië zijn er drie landen: Denemarken, Zweden en Noorwegen. Groenland, dat een Deens grondgebied is, en de Faeröer, dat een zelfbesturend deel van Denemarken is, staan ​​ook op de lijst.

Finland en IJsland worden geografisch gezien niet beschouwd als onderdeel van Scandinavië.

Wat is het Scandinavische schiereiland?

Het Scandinavische schiereiland bestaat uit Zweden en Noorwegen. Het schiereiland is ongeveer 1.150 mijl (1850 km) lang en strekt zich uit naar het zuiden van de Barentszzee in het noorden, de Noorse zee in het westen en de Botnische Golf en de Oostzee in het oosten. Kattegat en Skagerrak scheiden het schiereiland van Denemarken. Noorwegen ligt in het westen en Zweden ligt in het oosten.

Het schiereiland heeft een oppervlakte van 750.000 vierkante kilometer (289.500 vierkante mijl). Het landschap bestaat in wezen uit een bergachtige bergketen, gecreëerd door de ijstijd ongeveer 2.600.000 tot 11.700 jaar geleden.

Zweden heeft relatief glooiende hellingen met een lage hellingsgraad tot aan de Baltische Zee, terwijl de bergen van Noorwegen dicht bij de kustlijn blijven en diep ingesneden worden door prachtige fjorden.

In welk continent hoort Scandinavië?

Scandinavië maakt deel uit van Europa en wordt meestal Noord-Europa genoemd.

Hoeveel landen horen bij Scandinavië?

Geografisch gezien zijn er 3 Scandinavische landen (Denemarken, Zweden en Noorwegen). Cultureel gezien zijn er 6 Scandinavische landen Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Finland en de Faeröer.

welke landen scandinavie

Scandinavische cultuur

Dit is waarschijnlijk de meest gebruikte context om over Scandinavië te praten, en ook de minst duidelijke. Wanneer mensen verwijzen naar de Scandinavische cultuur, verwijzen ze naar gedeelde geschiedenis, tradities, literatuur en design.

Omdat Scandinavisch design over de hele wereld zo populair is geworden, wordt de term vaak gebruikt als we het hebben over minimalistische en esthetische designtradities uit het midden van de eeuw.

Omdat de geschiedenissen van Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland en Finland zo met elkaar verweven zijn, evenals zaken als feestdagen en tradities, wordt deze groep van vijf landen vaak cultureel Scandinavisch genoemd. De politieke systemen in al deze landen, met name hun welzijnsmodellen, zijn vergelijkbaar, maar niet identiek. Wanneer wordt verwezen naar het ‘Scandinavische’ of ‘Noorse’ welvaartsmodel, worden over het algemeen alle vijf de landen meegenomen.

De design- en architectuurgeschiedenis van Finland is nauw verbonden met die van de rest van de regio, en het zou een vergissing zijn om Finland (en ontwerpers zoals Alvar Aalto bijvoorbeeld) buiten beschouwing te laten als het over Scandinavisch design gaat.

Het is daarom redelijk om zowel IJsland als Finland te betrekken bij de bespreking van Scandinavië als culturele regio. Het zou ook correct zijn om te verwijzen naar “Noorse cultuur”.

Scandinavische taal

Als je ooit vergelijkende taalkunde hebt gestudeerd, heb je waarschijnlijk de term ‘Noord-Germaanse talen’ gehoord. Dit verwijst naar een tak van Germaanse talen, een subgroep van Indo-Europese talen. Noord-Germaanse talen zijn Deens, Zweeds, Noors, Faeröers en IJslands.

Dus welke taal wordt er in Scandinavië gesproken? De term “Scandinavische talen” verwijst uitsluitend naar de drie talen die (in theorie) wederzijds worden begrepen door sprekers van elke taal: Deens, Zweeds en Noors.

Het Fins maakt deel uit van de Finse groep van de Oeralische talen, waartoe ook het Ests en het Hongaars behoren. Zweeds is ook een officiële taal van Finland en Zweedstalige Finnen vormen 5% van de bevolking; dit dialect heet Finland Zweeds.

Noors vs. Scandinavisch: Hoe zit het met het woord “Noors?”

Toen de geliefde Deense auteur Hans Christian Andersen, een voorstander van pan-scandinavisme, zijn gedicht uit 1839 schreef “I am a Scandinavian”, merkte hij op dat hij “de schoonheid van de Scandinavische geest” wilde vastleggen.

In wezen, sinds de woorden “Scandinavisch” en “Noors” bestaan, zijn ze door sommigen door elkaar gebruikt. Het meest opmerkelijke is dat deze definities van Scandinavië versus Noors de woede van veel mensen opriepen, ondanks het genuanceerde karakter van “Scandinavië” wanneer het in verschillende contexten wordt gebruikt.

Het woord “Noors” kan specifiek worden gebruikt om te verwijzen naar de geografische en politieke Scandinavische regio, waaronder Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland en Finland. Deze worden ook wel de Noorse landen genoemd.

scandinavië waar ligt het

Overige vragen

Is Finland deel van Scandinavië?

Dat hangt ervan af! Politiek en geografisch maakt Finland deel uit van de Scandinavische regio, maar niet van de Scandinavische regio. Taalkundig valt Finland in een eigenaardige categorie: de officiële taal van het land is niet verwant aan Scandinavische en zelfs Indo-Europese talen. Het heeft echter een aanzienlijke minderheid van Scandinavische (Zweedse) taalsprekers, zozeer zelfs dat Zweeds een officiële minderheidstaal is.

Cultureel kan Finland zeker als Scandinavisch worden beschouwd. Van de geschiedenis tot het welzijnsmodel tot de ontwerptradities, Finland is stevig verbonden met de rest van de Scandinavische landen.

Op het gebied van design vallen belangrijke Finse merken zoals Artek, Marimekko en Friends of Industry allemaal volledig in het Scandinavische designerfgoed.

Is IJsland deel van Scandinavië?

Dat hangt ervan af! Bij de bespreking van Scandinavië als politieke of geografische regio wordt IJsland niet meegerekend. Het maakt echter deel uit van de Scandinavische regio.

Qua taal maakt het IJslands deel uit van de subcategorie Noord-Germaanse talen, ook wel de Noorse talen genoemd.

IJsland maakte deel uit van Noorwegen, daarna de Unie van Kalmar, daarna Denemarken, voordat het in 1918 als soevereine staat werd erkend (terwijl defensie en buitenlandse zaken nog door Denemarken werden beheerd), en in 1944 de volledige onafhankelijkheid uitriep. IJsland heeft daarom belangrijke historische en culturele banden met de regio.

De belangrijkste elementen van IJslands design komen overeen met algemeen Scandinavisch design: minimalisme, functionaliteit en een focus op vakmanschap.

IJslands design valt onder de paraplu van Scandinavisch design. Het is daarom correct om IJsland cultureel Scandinavisch of Scandinavisch te noemen.

Maken de Faeröer eilanden deel uit van Scandinavië?

Ja! De Faeröer zijn een zelfbesturende entiteit die deel uitmaakt van Denemarken en daarom door elke definitie als onderdeel van Scandinavië wordt beschouwd. De Faeröerse cultuur en taal kunnen echter los worden gezien van de Scandinavische cultuur en taal, hoewel de taal deel uitmaakt van de Noord-Germaanse talen.

Lees ook Wildkamperen Zweden: dit is wat je moet weten


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende