Wildkamperen Zweden: dit is wat je moet weten

wildkamperen zweden regels

Wildkamperen in Zweden is toegestaan en dat maakt het zo leuk! Het allemansrecht in Zweden, ofwel de Allemansrätten, houdt in dat je overal vrij mag rondlopen. Dat geldt dus niet alleen voor kamperen, maar bijvoorbeeld ook voor wandelen, paardrijden en kanoën. Tijdens onze verschillende roadtrips in Scandinavië de afgelopen jaren hebben we optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot wildkamperen in Zweden. Omdat er een aantal regels zijn met betrekking tot het vrij kamperen in Zweden, hebben we dit handige artikel voor je geschreven, zodat je je Zweden reis zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Veel leesplezier!

 Wildkamperen in Zweden: wat zijn de regels?

Allereerst is het belangrijk dat je kampeert met respect voor de natuur. Met andere woorden: laat alleen je voetafdrukken achter. Als iemand na je overnachting op diezelfde plek komt, mag het niet zichtbaar zijn dat je er bent geweest, of dat nu met een tent, auto of camper is. Neem je afval mee, verniel de natuur niet en laat alles achter zoals je het aantrof toen je op de camping aankwam.

U mag vuur maken, als het niet verboden is wegens brandgevaar. Wij reisden bijvoorbeeld in Zweden in de zomer van 2018 en helaas was het een van de droogste zomers in jaren, dus was er een algemeen verbod op open vuur, waaronder ook kampvuren vielen. Erg jammer maar er was niets aan te doen. Twijfel je of je een vuurtje mag maken? Doe het dan niet! Qua brandhout kun je takken en twijgen gebruiken die op de grond liggen, het is niet toegestaan om bomen te kappen of takken af te breken. Bij veel benzinestations kun je brandhout kopen om een vuurtje te maken en kun je startpakketten kopen waarin een blokje zit dat je binnen no-time brandend krijgt. Deze kit brandt ongeveer een uur en kost maar een paar euro.

Zorg er ook voor dat je niet op land staat dat eigendom is van iemand anders. Als je op het land van iemand anders staat, mag je hier alleen kamperen met toestemming van de eigenaar. Meestal (maar niet altijd!) staan er hekken en/of staat er een bordje dat kamperen niet is toegestaan. Weet je niet zeker of je op een bepaalde plek en/of in een bepaald gebied mag wildkamperen? Vraag dan bij de plaatselijke VVV naar de precieze regels. Vaak hebben zij ook tips voor mooie en rustige kampeerplekjes in de omgeving.

Daarnaast mag je andere mensen niet storen. Draai geen harde muziek, maak niet te veel lawaai en gedraag je zoals je zou willen dat een ander zich gedraagt. Mede hierdoor is het allemansrecht in Zweden al eeuwenlang mogelijk en het zou zonde zijn als dit door verkeerd gedrag van toeristen teniet wordt gedaan.

Andere activiteiten zoals bessen plukken, paddenstoelen verzamelen en een boeket bloemen samenstellen zijn alleen toegestaan met toestemming van de eigenaar van het land als je je op privéterrein bevindt.

Lees meer over wildkamperen

Wildkamperen in Zweden met je tent

De gemakkelijkste manier om vrij te kamperen in de natuur is met je tent. Dit komt vooral voor bij trektochten zoals de Kungsleden. Op sommige plaatsen vind je schuilplaatsen, een soort overkapping waar soms ook een vuurplaats is. Ook deze zijn vrij te gebruiken. Houd er in nationale parken en andere beschermde natuurgebieden rekening mee dat er vaak regels en beperkingen zijn met betrekking tot wildkamperen. Vraag altijd bij het plaatselijke bezoekerscentrum wat wel of niet is toegestaan. Op trektochten mag je vaak niet kamperen in de directe omgeving van een berghut (tenzij je een vergoeding betaalt), dit kun je navragen bij de huttenwachter ter plaatse.

Wildkamperen in Zweden met een auto, camper of ander gemotoriseerd voertuig

Als je in Zweden wilt wildkamperen met een gemotoriseerd voertuig, zijn er extra regels waarvan je op de hoogte moet zijn. De ‘Terrängkörningslagen’ regelt alles wat met motorvoertuigen op het land te maken heeft en heeft besloten dat het verboden is om met alle motorvoertuigen op onbedekte grond te rijden. Bovendien mag je niet met een motorvoertuig rijden op particuliere wegen die voor het verkeer zijn afgesloten.

Voor zowel tenten als gemotoriseerde voertuigen geldt dat je bij wildkamperen niet langer dan één nacht op dezelfde plaats mag blijven.

wildkamperen zweden

Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk?

Nee, wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een gangbare praktijk en je merkt vooral in het hoogseizoen dat de Zweden zelf ook regelmatig de natuur in gaan. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.

Dat neemt niet weg dat het in het begin misschien wat onwennig aanvoelt. Je bent immers vrij kwetsbaar in de natuur. Zo kampeerden we afgelopen winter in het wild op een berg in Dalarna en hoorden we ‘s nachts een eland rond de tent lopen. Flop … flop … flop … zijn of haar zware poten bleven maar graven in de sneeuw naast onze tent. Dit zijn spannende momenten die je kampeeravontuur achteraf nog specialer maken, maar die ongemakkelijk kunnen aanvoelen terwijl ze plaatsvinden.

Het grootste gevaar schuilt in jezelf. Je moet bijvoorbeeld weten hoe je met een gasstel moet omgaan zodat er niet plotseling brand ontstaat, je tent of voertuig ‘s avonds goed afsluiten tegen de muggen en zorgen voor voldoende lichtbronnen (bijvoorbeeld een hoofdlamp en je mobiele telefoon). In juni en juli wordt het ‘s nachts nauwelijks donker, maar in augustus worden de dagen snel korter.

Bekijk rustiek kamperen Scandinavië

Hoe vind je een plek om te wildkamperen in Zweden?

Inmiddels zijn we behoorlijk bedreven in het vinden van wildkampeerplekken in Zweden, maar soms duurt het even voordat we een geschikte plek hebben gevonden.

In de praktijk gingen we op onze meerdaagse trektochten meestal wildkamperen met de tent en op andere plaatsen sliepen we in de auto. Meestal zochten we dan een plek aan een meer. Soms vind je speciale kampeerplekken bij meren, soms sta je gewoon op een parkeerplaats naast andere kampeerders. Wat wij nooit deden, maar we hebben het andere mensen zien doen.

Je vindt de mooiste plekjes net buiten de hoofdweg. Wij pakten meestal de wegenkaart en zochten een weggetje in de buurt van een meer. Negen van de tien keer was het geen probleem om een geschikte kampeerplek te vinden. Je zult merken dat het in toeristische gebieden moeilijker is. We hebben bijvoorbeeld een uur gezocht in de omgeving van Tärnaby en Hemavan (het einde van de Kungsleden route), maar alle wegen bleken te leiden naar privé terrein of naar een huis dat nogal ongemakkelijk aanvoelde. Uiteindelijk verbleven we op een plaatselijke camping. Het vinden van een plaats kan dus enige tijd in beslag nemen, dus wees geduldig bij het zoeken.

Op sommige plaatsen vind je afvalbakken, een longdrop toilet en een vuurplaats, maar dat zijn er niet veel. Je bent vaak afhankelijk van je eigen creativiteit en dat maakt wildkamperen in Zweden volgens ons nog leuker!

wildkamperen zweden

Kamperen op een camping in Zweden

Vind je geen geschikte wildkampeerplek, dan is een verblijf op een camping in Zweden natuurlijk altijd een optie. In bijna elk dorp is wel een (kleine) camping met een receptie, een toiletgebouw en soms een keukenblok. De gemiddelde kosten voor één persoon zijn 10 euro per nacht. In toeristische plaatsen kan dat in het hoogseizoen hoger uitvallen. Enkele van de leukste campings die wij hadden waren bijvoorbeeld Camping Skabram in Jokkmokk, Tyngsjö Vildmark in Dalarna en Särna Camping bij Fulufjället National Park.

Op dit soort campings kun je vaak een stuga huren, een kleine hut die meestal alleen een bed en een kleine keuken bevat. Je neemt je eigen slaapspullen mee, zoals een slaapzak. Dit is een prima alternatief als het bijvoorbeeld slecht weer is. Je kunt er ook gemakkelijk al je elektronica opladen en meestal gebruik maken van de wifi.

 

Wildkamperen zweden

Hopelijk vond je dit artikel over wildkamperen in Zweden nuttig en helpt het je bij de voorbereiding van je reis naar Zweden.

Lees ook: 


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende