Een vakantiehuis op een Zweeds eiland? Dat gaat er zo aan toe!

vakantiehuis in zweden fika magazine

Wij hebben met de familie een vakantiehuis in Zweden, op een eiland in het scherengebied ten oosten van Stockholm. Er staan 25 huizen, maar er zijn geen wegen. Er is alleen een wandelpad van de steiger van de lijndienst-boot naar het midden van het eiland. Van daaruit weet iedereen de weg door het bos naar zijn eigen huis wel te vinden.

Viggsö

Het eiland Viggsö is bekend geworden doordat de leden van ABBA daar huizen bezaten en veel van de bekende liedjes zijn er destijds gecomponeerd. Björn Ulvaeus van ABBA heeft er nog steeds een zomerhuis. De bewoners zie je niet veel. De Zweden vinden het prettig om op zichzelf te zijn. Je groet elkaar en maakt een praatje, maar verder gaat het contact meestal niet. Echter: het midzomerfeest wordt uitgebreid gevierd. Er staat dan een traditioneel versierde paal op een centraal geleden veldje in het bos, waaromheen gefeest wordt. Menig jaar was het Benny Andersson (ook van ABBA) die er met zijn trekharmonica de sfeer bracht.

vakantiehuis in zweden fika magazine

Diepvriestoilet

Op het eiland is elektriciteit, maar er komt zoutachtig water uit de kraan: regenwater gemengd met zout zeewater. De Zweden zijn bijzonder streng met de afvalwetten en niemand zal dan ook afwas- of toiletwater in zee laten lopen. Ook wij hebben een apart systeem om afvalwater te verwerken. Het afwas- en douchewater gaat via een septictank de aarde in en wordt door de begroeiing opgenomen. Het toilet is een diepvriestoilet. Daarbij hangt een zak in de toiletpot, die de inhoud bevriest. Als de zak vol is gaat de bevroren klomp naar de composthoop. De toiletbril is gelukkig verwarmd.

vakantiehuis in zweden fika magazine vakantiehuis in zweden fika magazine

Vakantiehuis in Zweden

Omdat zeep niet schuimt in brak water kopen de eilandbewoners (en dat zijn er op die duizenden eilanden tussen Zweden en Finland véél) ‘semestertval’ wat zoveel betekent als ‘vakantiezeep’, speciaal gemaakt om te schuimen in zout water. Drinkwater halen we zelf bij het pomphuisje. Gezamenlijk met de buren is er geboord naar grondwater. Uit 25 meter diepte pompen we het lekkerste bronwater naar boven! Winkels zijn er uiteraard niet op het eiland. We bakken zelf ons brood en boodschappen doen we met de motorboot op een groot eiland in de buurt. Juist het feit dat je de auto niet kunt pakken en dat je zo dicht bij de natuur leeft, maakt een zomerhuis op een Zweeds eiland zo bijzonder!


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende