Tiveden nationaal park Zweden

tiveden national park

Het park biedt interessante natuurbelevenissen en een sterk gevoel van wildernis te midden van districten met culturele tradities tussen het Vänernmeer en het Vätternmeer. Hier, in een van de wildste bossen van Zuid-Zweden, kun je wandelen in chaotische vlakten bezaaid met keien tot 10 meter hoog die hier werden gedragen door de ijskap in het binnenland. Er zijn hier ook veel spannende grotten en verschillende prachtige wildernismeren.

Hoe kom je bij Tiveden?

De gemakkelijkste manier om het Tiveden National Park te bereiken is vanuit het zuiden, vanaf snelweg 49 tussen Karlsborg en Askersund.

Vanaf daar is de route naar Tiveden National Park bewegwijzerd. Een kleinere weg loopt langs Stenkällegården voordat deze de grens van het nationale park bereikt. De weg gaat dan verder noordwaarts door het nationale park, voorbij de hoofdingang en omhoog naar de openbare weg tussen Askersund en Tived.

Het nationale park kan ook worden bereikt door de borden te volgen vanuit Askersund in het noordoosten en vanaf E20 bij Finnerödja en Laxå in het noordwesten.

Bij de hoofdingang in het midden van het nationale park is parkeergelegenheid, informatie, toiletten en een tentoonstelling. De meeste wandelpaden van het nationale park beginnen hier. Er is ook een parkeerplaats in het noordwestelijke deel van het park naast Vitsand bij het meer van Trehörningen.

Vermijd drukke parkeerplaatsen – plan je bezoek

Op sommige dagen bezoeken veel mensen het nationale park tegelijkertijd. Houd er rekening mee dat de parkeerplaats bij Huvudentrén/Hoofdingang vaak overvol is tijdens het hoogseizoen (15 juni tot 15 september). Vooral tussen 11.00 en 14.00 uur, en soms zelfs in de weekenden met mooi weer in andere periodes van het jaar. Voor 10.00 uur en na 16.00 uur vind je het park het minst druk. Als je kunt, bezoek dan het nationale park tijdens minder drukke uren. Alternatief parkeren is mogelijk bij Entree Vitsand.

Toegankelijkheid

De beste bereikbaarheidsgebieden zijn de ingangen van het nationale park en het rustgebied Metesjön. Veel van de wandellussen in het park zijn uitdagend vanwege de topografie van het gebied.

Ingangen

Het nationale park heeft twee ingangen, de hoofdingang en de ingang Vitsand. Beide ingangen hebben een hoge mate van toegankelijkheid en zijn voorzien van aan de oppervlakte geprepareerde picknick- en vuurplaatsen en toegankelijkheidshellingen. De toegankelijkheidshellingen zijn 60 – 100 meter lang en leiden naar uitkijkpunten met uitzicht op Östgötaviken (bij de hoofdingang) en naar een punt in het meer bij ingang Vitsand.

In Ösjönäs is een derde hoge toegankelijkheidsingang in aanbouw, die in september 2017 zal worden voltooid (de toegankelijkheid zal tijdens de bouw beperkt zijn).

Hiken in Tiveden

Er zijn 9 verschillende gemarkeerde wandellussen in het nationale park. Elke lus is gemarkeerd met een andere kleur en nummer. Ze variëren in lengte van 0,9 – 9,5 kilometer. De meeste lussen zijn heuvelachtig en matig tot zeer uitdagend om te wandelen. De gemakkelijkste lus in het nationale park is Mellannäsrundan ten zuiden van de ingang van Ösjönäs. De korte Vitsandsrundan bij de Vitsand Entrance en delen van de Junker Jägarerundan zijn ook relatief gemakkelijk te bewandelen. Een onverharde weg leidt naar Junker jägares sten.

Rustplaatsen

Naast de toegankelijkheidsfaciliteiten die worden aangeboden bij de ingangen van het nationale park, omvat het rustgebied van Metesjön ook een goed toegankelijk windscherm, een toilet en een vuurplaats. Een 100 meter lange verdichte grindweg leidt naar de rustruimte vanaf de aangewezen parkeerplaats voor gehandicapten aan de hoofdweg

Veiligheid en regels

Dit document is een niet-officiële Nederlandse versie van The Regulations, van de Swedish Environmental Protection Agency. Deze onofficiële Nederlandse versie heeft geen rechtsgeldigheid. In geval van inconsistentie of discrepantie tussen de geldende officiële Zweedse versie en deze niet-officiële versie, prevaleert de geldende officiële Zweedse versie.

Het is niet toegestaan om:

 • graven of hakken
 • beschadigen
 • krabben of schilderen op rotswanden
 • de grond, keien of rotsen, stenen weghalen
 • takjes breken of levende of dode bomen en struiken beschadigen
 • dieren verwonden of storen
 • in bomen klimmen met nesten of in de buurt zijn van het nest van een roofvogel
 • een elektrisch of op fossiele brandstof rijdend voertuig besturen of parkeren buiten aangewezen wegen of parkeerplaatsen
 • Op aangewezen parkeerplaatsen is het parkeren van caravans, stacaravans etc. tussen 00.00 en 06.00 uur niet toegestaan
 • gebruik van een motorboot, jetski of enig ander gemotoriseerd vaartuig, opstijgen of landen van een vliegtuig, drone of soortgelijk vaartuig, ongeacht of het nu bemand of onbemand is
 • een tent opzetten
 • een schuilplaats bouwen of iets dergelijks behalve tussen 18.00 en 10.00 uur in aangewezen gebieden voor slechts één nacht
 • een hut of schuilplaats bouwen, of een soortgelijke constructie
 • een vuur aansteken of een barbecue gebruiken buiten aangewezen plaatsen [wat inhoudt dat alle soorten verwarmingstoestellen of buitenkeukens met open vuur en verbranding (o.a. gas, sterke drank, kolen, houtskool, hout etc.) enkel gebruikt mogen worden direct naast aangewezen open haarden]
 • honden of andere ander type huisdier dat niet is aangelijnd
 • luid of storend geluid maakt
 • militaire of politie-oefeningen uitvoert
 • overal te rijdt behalve op wegen en ruiterpaden
 • overal te fietst behalve op wegen en paden die zijn aangewezen voor fietsen
 • vissen
 • sportevenement regelen zonder toestemming van de Länsstyrelsen (districtsbestuur)
 • borden, oriëntatievlaggen, stroken of andere markeringen plaatsen zonder toestemming van de Länsstyrelsen (districtsbestuur)
 • amfibieën of reptielen verzamelen zonder toestemming van de Länsstyrelsen (districtsbestuur)
 • insecten, spinnen, slakken, slakken of andere ongewervelde dieren verzamelen zonder toestemming van de Länsstyrelsen (provinciaal bestuur),
 • het plukken, verzamelen of opgraven van planten, waaronder mossen, korstmossen en boomschimmels zonder toestemming van de Länsstyrelsen (provinciaal bestuur).

Maar je mag:

 • gebruik een elektrische rolstoel, permobiel of soortgelijk hulpmiddel als je gehandicapt bent,
 • pluk bessen en eetbare paddenstoelen,
 • vissen, als je mede-eigenaar bent van een gezamenlijke visserij-eenheid ( Ösjö FS:6)

tiveden bezoeken

 

Bekijk het boek National Geographic complete guide of Europes national parks

Wanneer moet je Tiveden nationaal park bezoeken?

Tiveden National Park is het hele jaar door een bezoek waard.

Lente

In het voorjaar zal je genieten van het etherische groen en het overvloedige vogelleven. Als je geluk hebt, kun je op een ochtend in de lente of vroege zomer een verliefde auerhoen tegenkomen.

Zomer

In de zomer kun je wandelen in zonovergoten platgesteente dennen combineren met een verkoelende duik in het meer Trehörningen aan het lange zandstrand van Vitsand. Je kunt ook afkoelen tussen keien en grotten in de diepe spleetvalleien.

Herfst

Een herfsttrip in oktober biedt schitterend gekleurde loofbomen met panoramische uitzichten in de heldere lucht.

Winter

In de winter is het moeilijker om Tiveden te bereiken, maar je kunt je nog steeds vergapen aan de indrukwekkende ijsformaties in Stigman’s Pass of wandelen met laarzen of sneeuwschoenen in het stille en glinsterende bos.

 

Kleding en uitrusting in het nationale park

Met een paar stevige schoenen kun je zelden de fout ingaan, maar met gewoon schoeisel kun je de ingangen van het nationaal park toch bezoeken.

Als je het nationale park wat grondiger wilt verkennen, zijn zwaardere schoenen, schoeisel of laarzen aan te raden, afhankelijk van het seizoen.

In de winter is het vanwege het heuvelachtige terrein moeilijk om je in het park te verplaatsen. Als je het toch wilt proberen, hebben sneeuwschoenen de voorkeur boven ski’s.

Het water in beken en bergmeertjes is van goede kwaliteit, maar voor de zekerheid moet het worden gekookt.

Rust, eet en slaap

Picknicktafels, toiletten en water

Alle ingangen van het nationale park hebben picknicktafels, waaronder meerdere tafels met een hoge toegankelijkheid. Daar vind jeook toiletten en recyclingfaciliteiten. Er is geen elektriciteit of drinkwater in het nationale park. Bij Huvudentrén vind je een waterput met een handpomp. Het bronwater is niet getest (drinken op eigen risico).

Vuurgebieden en vuur maken

In het nationale park mag je alleen vuur maken in de daarvoor bestemde vuurkorven binnen aangewezen vuurgebieden (zoals aangegeven op kaarten). Momenteel is dit bij alle ingangen van het park, het rustgebied van Metesjön en bij Kärringaudden. In deze ruimtes wordt brandhout voorzien. Sommige vuurplaatsen zijn uitgerust met een bijl en een zaag om het hout te splijten en te zagen indien nodig. Houd er rekening mee dat er geen houten materialen mogen worden verzameld uit de natuurlijke omgeving van het nationale park.

kamperen tiveden nationaal park

Overnachten kamperen

Wie wil overnachten in het nationale park mag kamperen op Kärringaudden, Metesjön en Mellannäsudden. Hier kun je een tent of windjack opzetten binnen het aangewezen kampeerterrein, afgebakend met touw. Kamperen is slechts één nacht toegestaan, van 18:00 uur tot 10:00 uur de volgende ochtend. Overdag zijn er geen tenten toegestaan.

Eten en accommodaties in de buurt

Ga voor informatie over eten en accommodatie in de buurt van het nationale park naar de website van het nationaal park Tiveden


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende