Tip! Het Operagebouw in Oslo

Operagebouw in Oslo

Als je ooit in Oslo bent en niet veel tijd hebt, dan moet je toch één gebouw bezoeken: de Opera. Het is het grootste centrum voor cultuur in Noorwegen en de thuishaven van het Nationaal Noors Opera en Ballet.

Het werd voltooid in 2008. Voor het kiezen van een architect werd een wedstrijd gehouden. Van de 350 deelnemers won het Noorse architectenbureau Snøhetta. Zij hebben ook de nieuwe bibliotheek van Alexandrië in Egypte gebouwd. De 3 voornaamste materialen gebruikt, zijn: wit marmer uit Carrara (Italië), aluminium voor de façades en eik voor de binnenkant van het gebouw – onder meer vanwege de geluidsisolerende eigenschap.

De Opera is gelegen aan Oslo’s fjord en zo gebouwd dat het lijkt op een ijsberg die uit het water komt. De bedoeling was dat het gebouw een natuurlijke overgang creëerde tussen het water en de stad.

Het dak is zo ontworpen dat je erop kunt wandelen. Daarmee is ook gezorgd voor een extra ontmoetingsplaats in de stad. Er is zelfs een gedeelte voorzien voor skateboarders. Het mooiste moment van de dag is bij zonsondergang. In het voorjaar of tijdens de zomer ideaal voor een romantische picknick. Toen ik de het gebouw bezocht was de timing perfect: de zon ging net onder langs één kant en langs de andere kant kwam de maan op en hing als een grote ivoren schijf te stralen.

Insider-tip: wandel ook eens rond het gebouw, want een groot deel van de begane grond is het kostuum- en pruikenatelier van de Opera. Je kunt makkelijk binnenkijken door de ramen en overdag de naaisters aan het werk zien. ’s Avonds blijven de lichten aan.

IMG_3777 IMG_3788

Fotocredits omslagfoto: Christopher Hagelund – Visitnorway.com

Één suggestie bij “Tip! Het Operagebouw in Oslo

Reageren niet mogelijk.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende