Leuk om te zien: het wisselen van de wacht in Stockholm

stedentrip stockholm fika magazine

Na ons bezoek aan de kelders van het Tre Kronor-museum tijdens onze stedentrip Stockholm, kwamen we buiten ineens terecht in de ceremonie van het wisselen van de wacht. En zeggen dat er daar veel volk op afkomt, is een understatement.

Rol van de koninklijke wacht

De koninklijke wacht treedt op bij ceremoniën en heeft als taak het paleis en de koninklijke familie te beschermen. Ze doen dit al sinds 1523 toen koning Gustav Vasa deze afdeling in het leven riep. De gehele koninklijke wacht bestaat uit vijftig à zestig soldaten waarvan er 35 zijn toegewezen aan het Koninklijk Paleis. De anderen doen dienst in het Drottningsholm Paleis (het paleis van de koningin) waar de koninklijke familie woont, gelegen ten westen van Stockholm.

Bekijk de Stockholm reisgids

stedentrip stockholm fika magazine

Middaguur

Het wisselen van de wacht gebeurd wanneer één militaire eenheid een andere aflost. Er zijn 5 posten rond het paleis die elk uur worden afgelost. Maar rond de middag wordt er op het Outer Courtyard een heel schouwspel van gemaakt.

Maandag t/m zaterdag 12.15u
Zon- en vakantiedagen 13.15u

Wil je meer informatie over het wisselen van de wacht? Neem dan even een kijkje op deze website.

Koninklijk Paleis Stockholm Fika Magazine

Stedentrip Stockholm

Lees ook nog deze Stockholmartikelen van Tina om je stedentrip Stockholm compleet te maken:


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende