Koninklijk Paleis Stockholm: deze afdelingen moet je bezoeken

Koninklijk Paleis Stockholm Fika Magazine

Een bezoek aan de vele afdelingen van het Koninklijk Paleis Stockholm zou op je programma moeten staan als je de hoofdstad van Zweden bezoekt. Een ticket is zeven dagen geldig, dus dan kan je de tijd nemen. Er zijn drie afdelingen (die je wel maar één keer mag bezoeken). Eerst vonden we 150 SEK per persoon wat veel voor een museum, maar het was het waard.

De koninklijke schatkamer

Als je namiddag wat uitloopt en je niet veel tijd meer hebt – het museum sluit om 16:00u – kan je best naar de kleinste afdeling gaan: The Treasury. In een half uurtje kan je deze afdeling gemakkelijk bekijken. De kroonjuwelen; zoals de kronen en scepters worden er bewaard. In de schatkamer hangt ook het enige wandtapijt dat onbeschadigd uit de grote brand van 1697 is gekomen. Het maakt deel uit van een reeks van 6 die in 1560 werd gemaakt. Het is prachtig gerestaureerd en er is schitterende gouddraad in verwerkt.

Interessant was ook het koninklijke zilveren doopvont. Het is 200 jaar oud en wordt nog steeds gebruikt voor doopsels. Het werd door de Franse zilversmid Jean François Cousinet gemaakt. Hij heeft er elf jaar aan gewerkt. In het midden van de schaal zie je de Hebreeuwse letters voor de naam van God JHWH en er rond vier symbolische koninklijk-paleis-stockholmfiguren die de voornaamste eigenschappen van God vertegenwoordigen: de mens voor liefde, de stier voor kracht, de leeuw voor gerechtigheid en de arend voor wijsheid.

Er zijn weinig zilveren voorwerpen overgebleven uit die periode omdat ze bijna allemaal omgesmolten zijn. Een uniek voorwerp dus.

The Royal Armoury

Dan de kelder van het Koninklijk Paleis. In het Zweeds heet het Koninklijke Arsenaal ‘Livrustkammaren’. Het is het oudste museum in Zweden (1628) en bevat heel wat koninklijk objecten die dateren uit vijf verschillende eeuwen. Het ene nog bizarder dan het andere. Wat denk je bijvoorbeeld van het opgezette lievelingspaard Streiff van koning Gustaf II Adolf? Daar kon hij blijkbaar moeilijk afscheid van nemen.

Je kan ook heel wat wapenrustingen bewonderen – zowel voor ridders als voor de strijdrossen.  Ook kostuums, schoenen en juwelen. En daar waren een aantal bijzondere bij.

Op de onderste verdieping van de Livrustkammaren – de kelder van de kelder – staan prachtige koetsen en sleden opgesteld. Mijn mond viel bijna open want het lijkt wel of je in een sprookje van Assepoester binnenstapt. Het lijken eerder props uit een musical of de decoratie van een Fantasia-pretpark, zo mooi zijn ze. De decoratie is subliem en de kleuren zijn magisch. Voor de koetsen staan (namaak)paarden opgesteld. Vaak werden spannen van 6, 8, 10 en meer paarden ingezet. Daar maak je als prinses toch een onvergetelijke entree mee?

In Zweden kan het koud worden in de winter. En dan komt een slede meer van pas dan een koets. Dus hield de adel van die tijd regelmatig sledetochten door de stad of op de bevroren meren/fjorden. Elke slede had een menner en langs elke kant van de slede liep een lakei mee. Ik zou toch liever in de slee zitten dan ernaast lopen. En liefst met een jenever’tje erbij. Brrr.

koninklijk-paleis-stockholm2


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende