Stedentrip Stockholm: bezoek het oude centrum Gamla Stan

Stedentrip Stockholm Gamla Stan

Stockholm bestaat uit een aantal eilandjes. Een daarvan is Gamla stan – het oudste gedeelte van de stad. Je loopt rond in één groot openluchtmuseum en gaat even een paar eeuwen terug in de tijd. Een aanrader tijdens een stedentrip Stockholm.

Gezellige steegjes

Västerlånggatan is een lange, drukke winkelstraat met vooral souvenirwinkeltjes die allemaal dezelfde spullen verkopen. Toch zijn er hier en daar ook winkels met originele spulletjes en design te vinden. De huisnummers 7, 27, 33 en 68 zijn de moeite om wat beter te bekijken vanwege de mooie gevels. Aan restaurantjes en koffiehuizen geen gebrek. Ook het zijstraatje Mårten Trotzigs Gränd is leuk om in te poseren voor een paar foto’s. Het is het smalste straatje van Stockholm en is slechts negentig centimeter breed. Van 1845 tot 1945 was het langs de twee kanten afgesloten. Gelukkig werd het daarna weer opengesteld.

Stedentrip Stockholm Fika Magazine

De draak en de ridder

Op het Köpmantorget zie je een groot beeld van St George die de draak neerslaat. Eigenlijk is de draak een afbeelding van Denemarken. Vroeger was Zweden onderworpen aan Denemarken maar tegenwoordig is het onafhankelijk. Door heel de stad vind je trouwens afbeeldingen, schilderijen en beelden van draken die verslagen worden. Een verdoken boodschap in die tijd: Stay out Denmark.

De Grote Markt

Ook de Stortorget (Grote markt) is leuk om te bekijken. Vooral vanwege de mooie kleurrijke gevels. Ook staat er een oude fontein van 1778 op het plein. Aan de westkant liggen de oudste gebouwen. Op huisnummer 20 vind je het Schantzska huset dat dateert uit 1650. De Romeinse krijgers op de gevel hebben de tand des tijds niet zo goed doorstaan. Aan de Noordzijde van het plein ligt het grote beursgebouw. Na 200 jaar handel drijven werd het in 1990 gesloten. Maar er werd een nieuwe functie voor gevonden. In 2001 was de instelling van de Nobelprijs een eeuw oud, dus werd het gebouw het Nobelmuseet.

Minder rooskleurig is de link van het Stortorget met Het Bloedbad van Stockholm dat hier in november 1520 plaatsvond. De Deense koning had de Zweedse opstandige regent een kopje kleiner gemaakt en hij beloofde de rest van de Zweedse edelen gratie te geven. Gedurende drie dagen werd er gefeest en gedronken op het Koninklijk Paleis de Drie Kronen, ook wel het Stockholms Slot (dat op wandelafstand van het plein ligt). Aan het einde van de festiviteiten werden de opstandelingen plots ingesloten en gearresteerd wegens verraad. De volgende dag werden meer dan tachtig edelen op het Stortorget onthoofd. Misschien verklaart dat ook wel waarom de Zweden zo graag ‘de draak’ met een zwaard te lijf gaan.

Stockholm Stedentrip Fika Magazine

Naar de kelder

In Gamla stan zijn nog vele kelders uit de jaren 1300 overgebleven. Een groot deel van die kelders zijn nu restaurants en cafés. Ze lijken wel allemaal te adverteren dat zij de oudste zijn. We kozen er op goed geluk eentje uit en het was een leuke ervaring om er een koffie te drinken en appeltaart met (een liter) vanillesaus te eten. Heel gezellig en warm door de vele (hout)vuurtjes. En verrassend groot met een doolhof van kamertjes en gangetjes. En de draak zijn we gelukkig nergens tegen gekomen.

stockholm-stedentrip-gamla-stan

Stedentrip Stockholm

Ben je een stedentrip Stockholm aan het plannen? Lees dan ook zeker deze artikelen:

Foto’s: Tina

2 suggesties bij “Stedentrip Stockholm: bezoek het oude centrum Gamla Stan
  1. Harold zegt:

    Hoewel toeristisch, is het Viking restaurant Aifur erg de moeite waard om te bezoeken in Gamla Stan. Veel geroosterd vlees en bier uit aardewerken mokken terwijl er rustig live getokkeld wordt op Viking muziekinstrumenten.Reageren niet mogelijk.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende