Hoe fijn is het niet om dat heerlijke Scandinavische gevoel ook een beetje thuis te ervaren? Dat kan bijvoorbeeld door een Scandinavische inrichting van je woning of door typische voedingspatronen over te nemen. Maar waarom niet eens kiezen om jezelf te verwennen in Scandinavische stijl?! We tonen je hoe je dat doet.
Scandinavische lichamelijke weldaad met een kota
Om goed voor je lichaam te zorgen, kun je bekende zalfjes en crèmes gebruiken om je huid te voeden en te beschermen. Maar in Scandinavië is er een andere, heel populaire manier om je huid te verzorgen: de sauna. Een sauna is geweldig om je huid te laten ademen en te ontspannen. Heb je ooit de weldaad van een kota ervaren in Scandinavië? Dan wil je er vast ook een in je eigen tuin hebben.
Een kota is een traditionele Scandinavische hut, vaak gebruikt als buitensauna. Deze hutten zijn meestal gemaakt van hout en hebben een typische zes- of achthoekige vorm. Ze werden oorspronkelijk door Scandinaviërs gebruikt om te ontspannen en op te warmen na de koude winterdagen.
Het plaatsen van een kota in je tuin is eenvoudiger dan je denkt. Je kunt een bouwpakket kopen dat je zelf in elkaar kunt zetten. Begin met een vlakke, stevige ondergrond waar je de kota op plaatst. Volg de instructies van het bouwpakket om de wanden, het dak en de deur te monteren. Zorg ervoor dat je een goede isolatie hebt om de warmte binnen te houden.
Eenmaal geplaatst, kun je de kota inrichten als sauna. Plaats een saunakachel in de hut en zorg voor voldoende ventilatie. Verwarm de kachel tot de gewenste temperatuur, meestal tussen 70 en 100 graden Celsius. Ga dan lekker zweten en geniet van de ontspanning. Na de sauna kun je afkoelen met een koude douche of door even buiten te staan.
Een kota in je tuin is niet alleen een fijne plek om te ontspannen, maar het biedt ook de mogelijkheid om je huid en lichaam op een natuurlijke manier te verzorgen.
Weelderige haren
Wanneer je in een land woont waar er eigenlijk te weinig zon schijnt, kun je een tekort aan vitamine D hebben. Je hebt vitamine D nodig voor je algemene gezondheid, maar bovendien heeft het ook een belangrijke impact op de haargroeicyclus. Bij een tekort aan vitamine D kun je dus te maken krijgen met haaruitval. De oplossing ligt erin om net meer zonnige momenten op te zoeken maar dat is niet altijd mogelijk wanneer je in Scandinavië vertoeft. Is er dan geen andere manier om je vitamine D tekort aan te vullen? Toch wel! Gelukkig is er een oplossing voor haaruitval waardoor je met de juiste behandeling binnenkort weer kunt genieten van gezond en stralend haar.
Een gezonde eetgewoonte is fantastisch, maar soms moet je eens zondigen. Zoetigheden en koekjes zijn natuurlijk heerlijk maar je kan ook kiezen voor een gezondere optie zoals fruit of een volkoren snack zonder dat je jouw tradities voor een heerlijk genietmoment aan de kant hoeft te schuiven. Deze levensstijl sluit trouwens goed aan bij de Scandinavische eetgewoonten met een lunch of diner rijk aan groenten, volkorenproducten en vis. Die laatste bevatten trouwens veel omega-3-vetzuren. Dat is één van de vele tips waarmee je antwoord vindt op de vraag ‘Hoe haargroei stimuleren?’ als je zelf met vragen zit rond het opnieuw verwerven van een weelderige haardos.
Scandinavische weldaad met een fika moment
Las ook thuis een fika-moment in. Het lijkt simpel, maar de kunst bestaat erin om je dagelijkse activiteiten doelbewust te onderbreken voor een gezellig pauzemoment met collega’s, vrienden en familie. En je draagt er ook meteen zorg voor jezelf mee. Het zorgt niet alleen voor sociale contacten, maar evengoed voor een vermindering van je stressniveaus, en het verbetert je productiviteit en mentale ontspanning.
Fika is een Zweedse traditie waarbij je samenkomt om te genieten van koffie, thee en iets lekkers, zoals een koekje of een gebakje. Het draait om even loskomen van de hectiek van de dag en oprecht aandacht hebben voor elkaar. Door regelmatig een fika-moment in te lassen, geef je jezelf de kans om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. Dus, Fika, here we come!
Doepser leven
Nieuwsbrief
Elke twee weken een leuke update?