Sauna in Helsinki: bezoek de Allas Sea Pool

Sauna in Helsinki

Om mij – letterlijk – volledig te kunnen onderdompelen in de Finse cultuur, kon een bezoek aan de sauna in Helsinki natuurlijk niet ontbreken. Met meer sauna’s dan auto’s en zo’n drie miljoen sauna’s op ruim vijf miljoen mensen, zijn de Finnen fanatieke saunagangers. Waar ze normaal gesproken vrij op zichzelf zijn, is naakt in de sauna met wildvreemden geen enkel probleem. Het liefst met een afsluitende megakoude duik in het ijswater.

Afgelopen september opende Allas Sea Pool haar deuren in de haven van Helsinki, onder het Finnair reuzenrad. Het moderne complex heeft meerdere sauna’s, zwembaden die ‘drijven’ in de Baltische Zee en ook een restaurant. Zelf ben ik totáál geen fan van de sauna; ik krijg het al benauwd als ik ernaar kijk en al die verschillende zwetende, naakte lichamen vind ik ook maar ongemakkelijk. Maar goed, ik ben in Finland dus ik moest wel.

Zelf ben ik totáál geen fan van de sauna; ik krijg het al benauwd als ik ernaar kijk en al die verschillende zwetende, naakte lichamen vind ik ook maar ongemakkelijk.

Een bezoek aan Allas Sea Pool kost € 9 voor volwassenen, € 7,50 voor studenten en je betaalt een borg voor de armband die dient als toegangsbewijs. Ook kun je er handdoeken en badkleding huren, mocht je dat niet bij je hebben. Bij binnenkomst sta je meteen in de kleedkamer (ongemakkelijk!) waar je gebruik kunt maken van een kluisje. Er is zowel een vrouwen- als een mannensauna en daarnaast ook een gemixte sauna. Omdat er een ‘private event’ (?) was in de gemixte sauna, ben ik alleen in de vrouwensauna geweest. Deze vond ik net als de kleedkamer, voor het aantal bezoekers dat er was, vrij klein. De douches en toiletten zijn verder erg mooi en netjes.

Na flink opgewarmd te zijn in de sauna, was het tijd om naar buiten te gaan. Nu is het in Finland over het algemeen al niet héél erg warm, maar in je bikini al helemaal niet. Dus ik had dan ook maar één doel: zo snel mogelijk dat zwembad in. Er is een zwembad met verwarmd water (27°C), een kinderzwembad en een zwembad met water uit de Baltische Zee, met ook dezelfde temperatuur als de Baltische Zee. De eerste keer ben ik het verwarmde zwembad ingegaan, maar nadat ik de tweede keer de sauna uitkwam, ben ik naar het andere, koude, zwembad gerend. Al ben ik alleen heel snel het trappetje af en weer opgegaan, het voelt toch best wel stoer om het ijskoude Baltische Zeewater in te zijn geweest. En het warme water voelt daarna dés te warmer.

sauna in helsinki fika magazine

Allas Sea Pool is op dit moment gesloten wegens onderhoud, maar gaat weer open vanaf de lente. Je vindt deze sauna in Helsinki aan de Katajanokanlaituri 2, onder het reuzenrad aan het grote marktplein in de haven.


Karina
Karina studeert een half jaar aan de Haaga-Helia Universiteit in Helsinki. Vanuit haar nieuwe woonplaats maakt ze ons warm voor tripjes naar de Finse hoofdstad en deelt ze zoveel mogelijk tips en ervaringen.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende