Toffe foodmarkt in Helsinki: Herkkujen Suomi

Helsinki Food market Fika Magazine

Of je nu voor een stedentrip, zomervakantie of langere periode in het buitenland verblijft, het ontdekken van de cultuur van het land van bestemming is altijd leuk. Gedurende mijn tijd in Helsinki wil ik dan ook zeker meer te weten komen over de Finse cultuur. Een belangrijk onderdeel van de cultuur is de Finse keuken en tijdens mijn eerste week in Helsinki kon ik deze op een hele toffe manier leren kennen. Van 18 tot en met 20 augustus vond namelijk Herkkujen Suomi 2016 (Delicacies of Finland) plaats; een jaarlijks terugkerende foodmarket op Helsinki Railway Square. Ook bierliefhebbers konden er hun slag slaan aangezien op hetzelfde plein het bierfestival Syystober plaatsvond.

Helsinki Railway Square

Ik ontdekte Herkkujen Suomi via Facebook en omdat Helsinki Railway Square direct naast het centraal station van de Finse hoofdstad ligt, is het evenement niet te missen. Bovendien is de entree helemaal gratis! In de vele tenten op de markt zijn verschillende Finse specialiteiten te vinden, vaak van kleine (familie)bedrijven vanuit heel Finland. De mensen zijn supervriendelijk en verheugd je van alles te vertellen over hun delicatessen. Tussen alle Finse kraampjes waren ook wat internationale specialiteiten te vinden, maar voor de ultieme Finse beleving is het aan te raden om de kraampjes langs te gaan waarin lokale lekkernijen worden aangeboden.

Helsinki Food Market Fika Magazine

Helsinki Food market Fika Magazine

Lokale delicatessen

Het allerleukste is misschien wel dat bijna ieder kraampje de mogelijkheid heeft om iets te proeven. Dit is een supermakkelijke manier om allerlei nieuwe producten te proberen, zoals bijvoorbeeld een stukje rendierpaté uit Lapland (waar ik overigens niet zo enthousiast over was, maar hé, ik kan het van m’n lijstje strepen). Na een rondje proeven zeker nog een plekje vrij voor wat lekkers en zo heb ik ook meteen aan één van mijn voornemens kunnen werken: zalm leren eten. Normaal gesproken ben ik namelijk niet zo gek op zalm, maar dat kan in een land als Finland eigenlijk niet. Ik moet eerlijk zeggen, na het zien van die enorme zalmen, kon zelfs ik de verleiding niet weerstaan. En echt waar; hij was net zo lekker als dat hij eruit ziet.

Helsinki Food market Fika MagazineUiteraard kon ook een toetje niet ontbreken en daarom nam ik nog een zoet broodje met witte chocolade en blauwe bessen mee naar huis. Heerlijk!


Karina
Karina studeert een half jaar aan de Haaga-Helia Universiteit in Helsinki. Vanuit haar nieuwe woonplaats maakt ze ons warm voor tripjes naar de Finse hoofdstad en deelt ze zoveel mogelijk tips en ervaringen.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende