Klimaat Finland

klimaat finland

Finland is gelegen in het noorden van Europa en heeft een uitgestrekt landschap van bossen, meren en bergen. Het land kent een gematigd klimaat, met warme zomers en koude winters. Het klimaat van Finland wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan in het westen en de Russische toendra in het oosten.

Bekijk meer over reizen naar Finland

Zomers in Finland

De zomermaanden in Finland lopen van juni tot en met augustus. De temperaturen variëren gemiddeld tussen de 15°C en 20°C, maar kunnen op warme dagen oplopen tot boven de 25°C. De zomers in Finland zijn relatief kort, maar erg helder en zonnig. In het noorden van het land gaat de zon in de zomer zelfs helemaal niet onder, wat bekend staat als de “midzomernachtzon”. Dit verschijnsel zorgt voor lange dagen en korte nachten, en wordt in Finland uitbundig gevierd.

Herfst in Finland

De herfst begint in september en loopt door tot en met november. Het weer wordt dan geleidelijk aan kouder en natter. De temperaturen kunnen in deze periode variëren tussen de 0°C en 10°C. De herfst is in Finland de periode waarin de bladeren aan de bomen verkleuren en uiteindelijk van de bomen vallen. Het landschap verandert daardoor in een prachtige mix van kleuren.

Winter in Finland

De winter in Finland loopt van december tot en met februari en is de koudste periode van het jaar. In het noorden van het land zijn temperaturen van -30°C of lager geen uitzondering. In het zuiden van het land variëren de temperaturen van -5°C tot -20°C. Ondanks de koude temperaturen, zijn de winters in Finland populair vanwege de vele winterse activiteiten die er te doen zijn, zoals skiën, snowboarden, schaatsen en huskytochten.

Sneeuw in Finland

Finland staat bekend om zijn sneeuwrijke klimaat. Een groot deel van het land is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw. In het noorden begint de sneeuwval al in oktober en blijft de sneeuw zo’n 7 tot 8 maanden liggen. De totale hoeveelheid neerslag in Lapland varieert van iets minder dan 400 mm in het uiterste noordwesten tot ruim 600 millimeter in het zuiden en oosten. In het binnenland en het noorden valt een groot deel van die neerslag in de vorm van sneeuw. In Lapland is het niet ongebruikelijk om een pak sneeuw van 1 tot 2 meter te hebben, omdat oude sneeuw maandenlang vrijwel niet smelt en verse sneeuw de laag alleen maar dikker maakt. Dit maakt Lapland een van de meest sneeuwzekere wintersportbestemmingen ter wereld. Helaas zijn de kleine hoogteverschillen de reden dat het gebied niet bekend staat om zijn uitdagende skipistes.

Lente in Finland

De lente in Finland begint in maart en loopt door tot en met mei. De temperaturen beginnen dan weer geleidelijk te stijgen en de sneeuw begint te smelten. De lente in Finland is een bijzondere periode vanwege het verschijnsel “kaamos”, wat betekent dat de zon voor een aantal dagen niet opkomt. Dit verschijnsel komt alleen voor in de noordelijkste delen van Finland.

Kortom, het klimaat in Finland kan in alle seizoenen uitdagend zijn, maar biedt ook veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten en het ervaren van unieke natuurverschijnselen.


Doepser leven

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende