Raggare: bijzondere Zweedse subcultuur

raggare Fika Magazine

Als je wel eens in Zweden rondgereden hebt, dan kan het niet missen of je bent oude Amerikaanse auto’s tegengekomen. Er zijn dorpen en steden waar die auto’s ‘s avonds rondjes rijden, puur alleen voor het genot en om gezien te worden. En plotseling verzamelen ze dan ergens. Een hele parkeerplaats vol met prachtig gepoetste Pontiacs, Cadillacs, Ford Mustangs, Plymouth Barracudas en Buicks, je kijkt je ogen uit.

Raggare: liefhebbers van de fifties

De eigenaren zijn meestal van middelbare leeftijd en gaan gekleed zoals ze ook gekleed gingen toen ze 20 waren. Jeans, cowboy laarzen en een leren jack. En ook net als vroeger: Brylcreem of een ander vet spulletje in het haar. Ze behoren tot een speciale subcultuur, de raggare. De cultuur van de raggare lijkt een beetje op de hotrodders en greasers in Amerika. Ze zijn liefhebbers van de fifties: van de kleding, van de rock ‘n roll muziek en van de auto’s.

Raggare Fika Magazine

Toen de raggare 50 jaar geleden jong waren, tikten ze zo’n Amerikaanse slee op de kop, gingen flanerend rondjes rijden door de stad – het begon in Stockholm op de Kungsgatan – en pikten meisjes op. Op de achterbank pasten er wel een paar. In die tijd hadden de raggare niet zo’n goede naam. Ze dronken te veel alcohol, reden veel te ruig in hun auto’s, hadden de muziek te hard aanstaan en hielden ook wel van vechtpartijtjes, in het bijzonder met hippies en punkers. Nu zijn het gezapige mannen en iedereen vind het alleen maar leuk.

The Power Big Meet

Bij toeval belandden wij op een plek in Midden-Zweden waar een concert zou worden gehouden met de Zweedse rocklegende Jerry Williams. Die Jerry is al aardig op leeftijd en zijn fans ook. Een groot gedeelte van die rock ‘n roll-fans rijdt in zo’n grote oude Amerikaanse auto. En dat weet de organisatie ook. Daarom was voor het festivalterrein zelfs een speciale parkeerplaats aangewezen voor al die prachtige auto’s.

Vanwege de raggare zijn er in Zweden méér gerestaureerde Amerikaanse auto’s uit de jaren vijftig dan in de hele Verenigde Staten. Tussen de 4.000 en 5.000 klassiekers worden elk jaar geïmporteerd in Zweden. Er zijn zó veel van die auto’s dat Västerås al 38 jaar de grootste klassieke autoshow ter wereld heeft The Power Big Meet, altijd begin juli. Op het terrein staan ruim 17.000 klassieke auto’s en meer dan 200.000 bezoekers komen elk jaar de auto’s en hun eigenaren bewonderen.

Tekst en foto’s: Karin Schröder

Één suggestie bij “Raggare: bijzondere Zweedse subcultuur
  1. Afie zegt:

    Wat een leuk artikel over deze Zweedse subcultuur: raggare. Het zijn niet alleen de liefhebbers van fifties of de jeugd van toen die in zo’n klassieker rond rijden. Je ziet ook veel jongeren in een oude Amerikaan. Het ook echt iets typisch Zweeds. In de winter staan de auto’s in de schuur om er aan te sleutelen en zodra het zomer wordt komen deze prachtige auto’s te voorschijn om te ‘showen’. Hebben jullie je al eens verdiept in nog een Zweeds fenomeen: de dansbana. Echt geweldig. Misschien ook een leuk item!


Reageren niet mogelijk.


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende