5x koffie in de Deense stad Odense

Odense Fika Magazine

Odense, de derde stad van Denemarken, is klein, maar fijn. En vol leuke, kleine koffietentjes, veelal aan en bij de Vestergade, een grote winkelstraat. Waar moet je zijn?

Den Lille Smalle

Het klopt. Den Lille Smalle is klein en smal. Vijf tafeltjes, een grote leestafel, een hoge tafel met krukken, en een fauteuil en heerlijke bank in de ‘etalage’ – dat is alles. Hip en knus is het ook, met sfeervolle verlichting en veel kaarslicht. De inrichting is van buurpand Trendbazaar in a bag, een interieurwinkel van typisch Deense hipheid. De twee panden zijn vanbinnen met elkaar verbonden – handig voor als je naar de wc moet, die is namelijk ook in Trendbazaar. De kaart van Den Lille Smalle is eveneens klein: lekkere koffies, diverse gezonde sappen (wat dacht je van avocado, spinazie, appel en limoen?) en een paar Deense zoetigheden. Fijn plekje om even te zitten – al ligt dat niet per se aan de barista. Al staat ze naast je tafeltje en ben je de enige klant, bestellen doen we aan de toonbank.

Odense Fika Magazine

Riceteria Odense

Het Deense merk Rice, van de kleurrijke melamine bekers en borden en vele andere woonaccessoires, heeft in Odense (en Stuttgart en Los Angeles, voor de volledigheid) een café en winkel ineen. Als je van zoet houdt, zit je hier goed. Op allerlei manieren: de grote fauteuils en banken – in verschillende zithoeken neergezet – zitten heerlijk, komen net als de rest van de fotogenieke inrichting in alle kleuren en op de kaart staat een groot aanbod aan zoetigheden. Maar ook de ontbijt-, lunch- en kinderopties zijn niet mis. Een beetje zelfbeheersing is hier niet overbodig, of het nou gaat om wat je koopt, eet of op de foto zet. Of je laat je even helemaal gaan, natuurlijk.

Odense Fika Magazine

Nelle’s Coffee & Wine

Nelle’s Coffee & Wine is zo leuk, dat er twee vestigingen van zijn. Op de kaart vooral koffie en wijn, inderdaad – aangevuld met wat zoets en wat hartigs – en dat is genoeg. Aardige barista’s, grappige kunst aan de muur en een fijn sfeertje vind je hier. De vestiging aan de Pantheonsgade, om de hoek van diverse designwinkeltjes en de pittoreske Brandts Passage, is klein van opzet, maar met bovenverdieping; die aan de Overgade is ruimer en bevindt zich in het hart van het oude Odense. Idee: begin je stadsbezoek met een kopje koffie bij de ene Nelle, verken Odenses centrum en sluit af met een glas wijn bij de ander.

Odense Fika Magazine

Café Fleuri

Bloemenzaak, delicatessenwinkel en koffie/lunchplekje: Café Fleuri is het allemaal. In de winter is het al een pittoresk pand met zijn groene gevel en vele ramen, kun je nagaan hoe dat in de zomer is, met alle potten en planten die dan buiten staan. En de patio schijnt ‘s zomers een prachtige groene stadsoase te zijn. Binnen is het in elk seizoen heel gemoedelijk. Het café bestaat uit twee smalle panden. In de ene kamer staan tafels vol flessen wijn, potjes pesto en olijven en zakjes bijzondere snacks. Je kunt ernaast gaan zitten, of in de andere kamer aan de houten tafeltjes met schattige klapstoeltjes aanschuiven. Alle planten zijn te koop. De kaart is grotendeels biologisch, met (o.a.) een gevarieerd brunchbordje – yoghurt, wortel, crackers met kaas en broodjes met worst. Niet goedkoop, wel heel lekker.

Odense Fika Magazine

Themsens Café og Fristelser

Achter de gevel van dit vakwerkhuis runnen moeder en dochter Themsen hun huiskamercafé. Knusheid alom, en dat begint al als je onder vrolijk belgerinkel van het buitentrappetje binnenstapt in het keukentje annex winkeltje. In de voorkamer zit je bij de openhaard; in de kleine achterkamer schuif je op de muurbanken aan. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch (smørrebrød!) en borrel (schnapps!). En voor een pot jam, fles siroop of pak meel voor thuis. Verleidingen (‘fristelser’) genoeg, al dan niet zelfgebakken, zeker omdat gratis wifi ontbreekt. En dat kommetje havermout verdient ook echt alle aandacht.

Odense Fika Magazine

Lagkagehuset

Outsidertip: deze chique bakker maakt deel uit van een grote Deense keten en zit op drie plekken in Odense. De moeite waard als je niet veel tijd hebt, maar wel behoefte aan lekkere kaffe met nog lekkerder kage. Het zit er niet heel gezellig, maar het uitzicht op alle uitgestalde zoetigheden is ongeëvenaard. En de Deense koffiebroodjes hier doen je elk gebrek aan hygge meteen vergeten (en zo erg is het ook weer niet). Of je neemt ze mee to go, samen met de koffie die toch al in (enorme) papieren bekers komt.

Odense Fika Magazine

Één suggestie bij “5x koffie in de Deense stad Odense

Reageren niet mogelijk.


Suzanne Bergman
Suzanne is freelance tekstschrijver en voor onbepaalde tijd op reis in Scandinavië met vriend en baby. Ze blogt over haar reis op wezijnevenweg.nl en geeft tips over de Scandinavische steden die ze aandoet.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende