Bioscooptip: Noma, my perfect storm 26 mei in de bioscoop

noma, my perfect storm fika magazine

Het zat er al een hele tijd aan te komen, en nu is het eindelijk zover: vanaf aanstaande donderdag draait Noma, my perfect storm in de Nederlandse filmtheaters. Fika Magazine mocht de documentaire alvast zien en geeft je graag een tipje van de sluier.

Noma, my perfect storm
is een film van Pierre Deschamps waarin chef-kok René Redzepi centraal staat. In een periode van vier jaar heeft Deschamps de wereldberoemde kok gevolgd, waarin hij zowel diepte- als hoogtepunten meemaakte.

Walvispenissen en seal fuckers

Redzepi was werkzaam als souschef in Kopenhagen toen hij benaderd werd door Claus Meyer. Meyer had een ruimte in Kopenhagen gevonden waarin hij een nieuwe restaurantconcept wilde beginnen, en hij wilde Redzepi achter de fornuizen hebben. In 2004 opende Noma: een restaurant waarin uitsluitend gewerkt werd met producten van Scandinavische producten. Een lachtertje volgens veel collega’s. Het concept was ‘absurd’ en ‘totaal niet realistisch’. De heren kregen termen naar hun hoofd geslingerd als ‘wale penisses‘, ‘blubber restaurant‘ en ‘seal fuckers‘.

noma my perfect storm

New Nordic

Ondanks de negatieve kritieken bleef Redzepi in zijn concept geloven. Hij wilde elke dag een maaltijd serveren die mensen vertelt waar ze zijn en welk zijn seizoen het is. Niet makkelijk op Scandinavische bodem, maar het is hem gelukt. Van het ene op het andere moment werd Noma opgepikt door internationale pers. Het restaurant kwam drie jaar op rij uit de bus als Beste Restaurant ter wereld en kreeg lovende kritieken in binnen- en buitenland.

Dieptepunten

Maar Noma maakte ook dieptepunten mee. Ze kregen te kampen met het Norovirus, waar 63 gasten mee geïnfecteerd werden door het eten bij het restaurant. Ze verloren hun status als Beste Restaurant en kregen nooit meer dan twee Michelinsterren. Pas maanden na het virus, dat volgens Redzepi een grote stempel heeft gedrukt op het restaurant, voelde de chef-kok zich weer comfortabel. Noma krabbelde op en kreeg de titel Beste Restaurant weer in handen.

Noma, my perfect storm

Noma, my perfect storm is een indrukwekkende documentaire die je niet alleen meeneemt in het leven van de chef-kok maar ook in het brein van Redzepi. De film laat zien hoe een moslim-immigrant uit Macedonië haast Deenser is geworden dan het gros van de Denen zelf en hoe hij van een zero een hero werd.

De documentaire draait vanaf 26 mei in de Nederlandse filmtheaters.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende