Liefhebber van de new nordic cuisine? Dan moet je dit kookboek in huis halen!

Koken met vuur Fika Magazine

De Zweedse topkok Niklas Ekstedt kookt alles op open vuur en is daarin de enige expert op zijn kookniveau. In Koken met vuur laat hij je zien hoe ook jij thuis die specifieke rooksmaak meegeeft aan je gerechten.

Koken met vuur Fika Magazine

Niklas Ekstedt

Toen Ekstedt in de zomer van 2011 met zijn gezin op vakantie was op het eiland Ingarö, aan de scherenkust van Stockholm, kon hij zijn gedachten maar niet van zijn werk houden. Kort daarvoor had hij een contract getekend voor een nieuw restaurant in Östermalm in Stockholm, maar hij had geen enkel idee wat hij met het restaurant moest doen. Hij wist dat hij iets wilde doen met het rustieke, ambachtelijk bereide voedsel uit de bossen van Jämtland, waar hij opgroeide, maar hij wilde niet sterrenkoks als Magnus Nilsson en René Redzepi imiteren. Toen hij een open vuur maakte voor de vakantiebarbecue begon er echter iets te dagen: de kracht van de hitte en de smaak van de gerechten, daar moest hij iets mee doen.

Noordse manier van koken

Voor de komst van het elektrische fornuis waren vuur, hout en ijzer de heilige drie-eenheid van de Zweedse kookkunst. Wat als je typische noordse ingrediënten combineert met een typische noordse manier van bereiden? Ekstedt vond het perfecte concept waarmee hij de nieuwe nordic keuken kon aanvullen. Samen met Gustav Ottenberg, een veelbelovende jonge chefkok – die Ekstedts liefde voor vuur deelde -, dook hij de Koninklijke Bibliotheek van Stockholm in. Ze vonden boeken waarin werd beschreven hoe het eten in Zweden voor de komst van elektriciteit werd bereid.

Koken met vuur Fika Magazine Koken met vuur Fika Magazine

Koken met vuur

Na een wat stroef begin, kreeg het restaurant – dat de naam Ekstedt draagt – echt voeten in de aarde door een recensie in de Metro en een plek in de restaurantgids Zagat, waar het onder de tien interessantste restaurants werd geschaard. In maart 2013 ontving Ekstedt een Michelinster. Het restaurant was meer dan geslaagd, en toch had Ekstedt het gevoel dat hij gefaald had. Voor zijn gevoel had hij bijgedragen aan het beeld van de onhaalbare gewichtigdoenerij dat aan de nieuwe nordic keuken kleefde. Met zijn gloednieuwe boek Koken met vuur wil de Zweedse chef laten zien dat de nordic keuken niet veel meer is dan een aantal technieken en foefjes die je gemakkelijk onder de knie krijgt. Iedereen kan zijn eigen ingelegde groenten maken, iedereen kan een gietijzeren pan vasthouden.

Koken met vuur Fika Magazine

Het boek

Koken met vuur is ingedeeld in verschillende hoofdstukken. Zo laat Ekstedt zien hoe je een vuurplaats maakt, geeft hij uitleg over de analoge keuken, laat hij je de basis zien en geeft hij recepten voor kleine gerechten, grote gerechten, desserts en – onze favoriete hoofdstuk – fika! De tips voor het koken met vuur en de recepten worden begeleid door fantastische fotografie van de hand van Max en Liz Haarala Hamilton.

Koken met vuur is verkrijgbaar via Bol.com voor € 24,99.


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende