Het Zweedse eiland Lidö

Lidö

We bezochten het eiland Lidö, gelegen in het scherengebied ten noordoosten van Stockholm en behorend tot de gemeente Norrtälje. Op dit eiland stond vroeger een groot kasteel, maar de Russen hebben in 1710 de hele kust van Zweden platgebrand om een einde te maken aan de Zweeds-Russische oorlog en ook dat kasteel is toen tegen de grond gegaan. Op de plaats van het kasteel werd een grote hereboerderij gebouwd, die tegenwoordig in gebruik is als restaurant.

Lidö

Privé-eiland

Vanaf het terras heb je een schitterend uitzicht over de tuin, een rood geschilderde houten molen en de zee. Omdat je hier alleen maar over het water kan komen, is er een aanlegsteiger voor de boten. De Zweedse vlag staat er te wapperen in de hoge mast. Ook de openbaar vervoerboot doet het eiland aan. Kun je je voorstellen dat deze plek populair is voor feesten? De groep komt per boot aan en heeft het hele eiland voor zich alleen, want verder is hier niets.

Nertsen op Lidö

De hereboerderij heeft een bijzonder verleden. Net voor de Tweede Wereldoorlog was hier de grootste nertsfokkerij ter wereld gevestigd. Er werden jaarlijks 7.000 velletjes verhandeld op de beurs in Londen. Er stond twee kilometer aan hokken en de beestjes werden gevoerd met vis. We hebben gezien dat er hier genoeg haring in de zee zit; in het heldere water zie je ze in grote getale zwemmen. De fokkerij had eigen vissers en ook een conservenfabriekje om vis in te blikken als reservevoer in tijden met magere vangsten. Totaal werkten er maar liefst 63 mensen. Alles uit die tijd is nu afgebroken.

Dennenbomen

Wij gingen het pad op door het bos. Zouden we nog een nertsenfamilie tegenkomen? Nee, helaas. Aan de noordkant stuiten we op bunkers en een kanon, daterend uit de Koude Oorlog, maar verder is dit een typisch Zweeds natuureiland bestaande uit… dennenbomen.

P.s. vlak bij het restaurant staan gele, houten gebouwen met simpele gastenkamers in een pension, dus je kunt ook op het eiland logeren. Kijk voor meer informatie op de website.

Tekst: Karin Schröder
Fotocredits: UpplevRoslagen


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende