Bijzondere straat: de Kungsportsavenyn in Göteborg

Kungsportsavenyn Göteborg Fika Magazine

De Kungsportsavenyn in Göteborg is de statigste straat van de stad. De gigantische huizen dateren van de negentiende eeuw en hadden vroeger grote voortuinen met een hek eromheen. Tegenwoordig worden die huizen niet meer bewoond door particulieren en zijn ze allemaal veranderd in winkel, hotel, café, restaurant of nachtclub en de tuinen hebben plaatsgemaakt voor terrassen. Dit is dan ook hét uitgaanscentrum van Göteborg.

Fonteinen

Er zijn twee rijbanen voor het verkeer met in het midden een brede berm. Tot aan de kruising met Vasagatan rijden daar trams en bussen, maar in het gedeelte dat leidt naar het plein Götaplatsen met het standbeeld van Poseidon en het Kunstmuseum, heeft de gemeente een langwerpig fonteinenpleintje laten aanleggen. De vele fonteintjes spuiten omhoog en voor kinderen is het een heerlijke afkoelplek om te spelen. Maar kinderen vergeten dat er links en rechts auto’s passeren en in hun spel huppelen ze gemakkelijk de rijbanen op. Na de diploma-uitreiking van de middelbare scholen afgelopen juni waren het overigens vooral de blije tieners die door de fonteinen dansten.

3 miljoen

Om ongelukken te voorkomen investeerde de gemeente onlangs in glazen hekken van één meter hoog tussen de fonteinen en de rijbanen. Het hele project heeft een prijskaartje van 3 miljoen euro. Dat is gemeenschapsgeld en de bewoners van Göteborg vonden dat ze dan wel iets terug konden claimen: de één na de andere auto reed over de fonteinen heen om een gratis wasbeurt voor zijn auto te krijgen. Met de glazen afrastering aan de zijkant is de vergelijking met een wasstraat wel voor te stellen. Maar hier heeft de gemeente een stokje voor gestoken, of beter gezegd: twee grote plantenbakken. Die zorgen er nu voor dat auto’s geen toegang meer krijgen.

Bron afbeelding: Göteborgs Posten


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende