Een bezoekje waard: koekjesstad Kungälv in Zweden

kungalv Fika Magazine

Op een half uurtje rijden van Göteborg ligt het kleine stadje Kungälv. Het ligt vlak naast de E6, een belangrijke verbindingsroute met Oslo. Je zou er snel voorbij rijden maar toch heeft het genoeg troeven om even halt te houden.

Bohusfort

De huidige grenzen van de Scandinavische landen lagen vroeger helemaal anders. Kungälv was bijvoorbeeld een hele tijd de hoofdstad van Noorwegen. In 1308 werd het Bohusfort gebouwd als verdediging tegen Zweedse aanvallen. In 1658 werd de Vrede van Roskilde gesloten. De grens van Noorwegen, op dat moment deel van het Koninkrijk van Denemarken (om het nog een beetje ingewikkelder te maken), werd naar het noorden verplaatst, waardoor het fort in Zweden kwam te liggen.

kungalv-2 Fika Magazine

Soldaatje spelen

En toen waren de rollen omgekeerd en was het aan de Noren om het Zweedse fort te belegeren (boys and their toys). In 1678 had Noorwegen een strijdkracht van 16.000 soldaten op overschot om het fort twee maanden te beleggen. En omdat die soldaten af en toe een verzetje nodig hadden, schoten ze in die periode een 25.000 tal kanonskogels op het fort af. En toch konden ze het niet ten val brengen.

Verval

Na de strijd werd het fort opnieuw voor een groot deel herbouwd, maar het werd in 1789 verlaten. Gedeelten van het fort werden opgeblazen. Daarna was het nog een tijd een gevangenis. In de negentiende eeuw werd het fort definitief verlaten, waarna mensen uit de omgeving het hebben gebruikt als plaats om stenen te verzamelen voor nieuwe gebouwen. Gelukkig lieten ze nog wat stenen en muren overeind. En die kan je vandaag gaan bezoeken. Een van de vier torens is zelfs nog in goede staat.

Kungalv Fika Magazine

Oud centrum van Kungälv

Maar Kungälv heeft nog veel meer te bieden dan een historisch fort. Het oude centrum van de stad is een plaatje en heeft veel weg van een groot openluchtmuseum. Verschillende typisch houten Zweedse huizen geven het stadje heel veel karakter. Het is moeilijk om hier lelijke foto’s te nemen.

Je kan je auto op de parkeerplaats bij het fort achterlaten en dan over de rivier naar de kerk wandelen. Ernaast vind je een Italiaans restaurant. Van daar kan je naar links wandelen. Hier en daar liggen aan de rechterkant mooie openbare parkjes en tuinen en er is een wandelpaadje die je tot op de heuvel voert vanwaar je een mooi zicht hebt op het fort, de rivier en de omliggende heuvels.

kungalv-3 Fika Magazine kungalv-3 Fika Magazine

Winkelcentrum

Na ons ontspannende geslenter door het oude stadsgedeelte was het een hele verrassing om opeens achter de hoek een winkelstraat met terrasjes en winkelcentrum te zien liggen. Kungälv heeft genoeg te bieden om je een hele dag geamuseerd te houden. Maar het beste moest nog komen.

Outlet koekjesfabriek

Het is heerlijk om in Kungälv rond te lopen want overal ruik je een vanillekoekjes-aroma.  En dat komt omdat de grootste fabrikant van koekjes in Scandinavië er gehuisvest is. En wat nog leuker is, naast de fabriek ligt een outlet-koekjeswinkel waar je tegen zeer gereduceerde prijzen een grote voorraad koekjes, wafeltjes en crackers kan inslaan. En daar zijn we eventjes uit de bol gegaan.

Kende jij Kungälv al?

Foto’s: Tina


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende