Haga Trätoffelfabrik: klompenatelier in Göteborg

klompenatelier in Göteborg

Klompen zijn weer helemaal in. Dat bewijst het immense succes van het Zweedse merk Swedishhasbeens. En ze zijn lang niet de enigen in hun vak. Zweedse merken zoals Sandgrens (1846) en Troentorps (1907) gaan al een hele tijd mee. En met reden, klompen zitten goed en slijten nauwelijks. Doordat meer recent ook modieuze, vrouwelijke modellen mét hoge hak worden gemaakt kent de klomp zijn opmars. Tijd voor een bezoek aan een klompenatelier in Göteborg.

Klompenatelier in Göteborg

Tijdens één van mijn bezoekjes aan de hippe wijk Haga, ontdekte ik het knusse leder- en klompenatelier Haga Trätoffelfabrik. ‘Trä’ betekent ‘hout’ en ‘toffel’ kan je vertalen met ‘pantoffel’. Een houten pantoffel of klomp dus. Eigenaar Erik nam de zaak een jaar geleden over maar het winkeltje zelf is er al sinds 1933 en dat merk je direct wanneer je er binnenstapt. Tussen 1930 en 1980 werden de klompen hier in het atelier gemaakt. Oude gereedschappen, lappen leder, een massieve werktafel en de imposante collectie klompen nemen je 85 jaar terug in de tijd.

klompenatelier

Klompengeschiedenis

Erik verklapt ons een paar vakgeheimen: ‘Bijna elke Europese bevolking heeft een klompengeschiedenis, want voor de opkomst van lederen schoenen maakten de mensen vaak zelf hun schoenen uit hout. Een winterse bezigheid was het kerven van klompen uit grote stukken hout. Die waren altijd veel te groot en werden opgevuld met stukken stro en dikke wollen kousen. Het voordeel was een betere isolatie en op het natte en gladde erf van de boerderij had je meer grip door de brede basis van de klomp.’

Comfortabel

‘Klompen kunnen decennia meegaan, zolang je niet met je voeten sleept,’ gaat Erik verder, ‘maar ze moeten wel even ingelopen worden voordat ze écht comfortabel worden. Ik verkoop veel klompen aan dokters en verpleegsters en dat zegt toch wel iets over de voordelen van een harde houten zool.’

klompenatelier2

Swedishhasbeens

Ondertussen zijn we het stadium van pure functionaliteit wel voorbij en is er nu ook aandacht voor de esthetiek van de klomp. De schoenen die Erik verkoopt worden in een fabriek in de bossen van Småland gemaakt. Dat is dezelfde fabriek die Swedishhasbeens maakt, maar Erik’s klompen kosten tot slechts de helft van de prijs. Ik weet alvast waar ik mijn zomerklompen zal kopen!

klompenatelier

Wil jij ook een bezoekje brengen aan het Erik’s klompenatelier in Göteborg, dit is het adres:

Hage Trätoffelfabrik
Haga Nygata 19
Göteborg

 

 

 

 


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Volgende