Tina's favoriete wijk in Göteborg!

Haga Goteborg Fika Magazine

Göteborg telt heel wat leuke districten, maar de oudste van allemaal – Haga – trekt mij het meeste aan. De buurt heeft verschillende goed bewaarde houten huizen in de typische landshövdingehus-stijl (vrij vertaald: gouverneurshuis-stijl). Deze huizen zijn gebouwd tussen 1870 en 1940 als huisvesting voor de werkende klasse. De begane grond bestaat uit steen, terwijl de bovenverdieping vervaardigd zijn uit hout. Als je de Skansheuvel beklimt (er zijn trappen) tot aan de Skansen Kronan (een verdedigingstoren die dateert uit 1697) heb je een mooi uitzicht over het district en een groot deel van de stad. Haga is volledig verkeersvrij dus is het heerlijk zorgeloos rondwandelen. Vooral de hoofdstraat Haga Nygatan heeft heel wat te bieden.

Kanelbullar Göteborg Fika Magazine

Husaren Göteborg Fika Magazine

Koffiehuizen

De Zweden staan bekend om hun liefde voor koffie en nemen dagelijks de tijd voor een koffiepauze met een gebakje. Haga heeft verschillende gezellige koffiehuizen. Bij Café Husaren serveren ze de grootste kaneelbroodjes van de stad. Mijn favorieten zijn Café Hebbe Lelle en Café Kringlan, beide dagelijks voorzien van vers gebak en alle soorten thee en koffie en gezellig ingericht volgens de Zweedse plattelandsstijl. Ook voor een verse en gezonde lunch kun je hier terecht. In Zweden kan je voor een schappelijke prijs (tussen de SEK 75 en SEK 100) lekker lunchen: brood, salade en koffie inbegrepen.

Shoppen in Göteborg

De interieurwinkeltjes in Haga hebben een zeer ruim aanbod, van antiek tot hedendaags design. Market29 is mijn absolute favoriet. Hier wordt Scandinavisch design gecombineerd met huiselijke gezelligheid. De prijzen liggen aan de hoge kant, maar je kunt er leuke ideetjes opdoen. Bij Haga Interiör kun je design van onder andere Marimekko en Elsa Beskow bewonderen. Betaalbare juweeltjes of interieurspulletjes haal je bij Rum för inspiration. En er zijn ook een aantal tweedehands kledingwinkels. Eerder schreef ik voor Fika Magazine al een artikel over de Haga Trätoffelfabrik. Hier vind je Zweedse klompen voor een schappelijke prijs vinden. Ik kocht er al meerdere exemplaren. Ook voor de kleintjes is er wat te vinden in Haga, Liten Karin, een speelgoedwinkel boordevol lief en educatief speelgoed waar zelfs volwassenen van gecharmeerd raken.

Visrestaurant

Wie houdt van vis moet zeker eens langsgaan bij visrestaurant Sjöbaren. Er zijn er twee in Göteborg (Lorensberg en Haga). Klassiekers zijn de vis- en zeevruchtensoep en de verse gemarineerde en gerookte zalm met dille-aardappelen. Mijn lievelingsgerecht is sjöbarens visgratin met garnalen en champignons in witte wijnsaus, yummie! Want van al dat shoppen en wandelen krijg je natuurlijk honger!


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende