Hoe gaaf is dit nieuwe museum aan de Deense westkust?!

TIRPITZ Fika Magazine

Afgelopen week is aan de Deense westkust TIRPITZ geopend: een gloednieuw museumcomplex waarvoor je direct je koffer naar Denemarken zou willen pakken.

Blåvand

TIRPITZ ligt verborgen in het duinlandschap van Blåvand en is een plek waar architectuur, tentoonstellingen en natuur versmelten. Het complex is ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG).  Ze maakten gebruik van veel glas en licht waardoor het gebouw zich als ware naar buiten toe opent.

Tentoonstellingen

Het nieuwe museumcomplex telt vier tentoonstellingsruimtes die zijn ontworpen door het Nederlandse Tinker Imagineers. Iedere zaal kent zijn eigen ritme waarop de verhaallijn meebeweegt: eb en vloed, dag en nacht, goed en kwaad, warmte en kou en het verstrijken van de tijd. De ruimtes zijn via een tunnel verbonden met de grote geschutsbunker ‘Tirpitz’, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd een begin gemaakt met de bouw van de bunker, maar werd door de Duitse capitulatie in mei 1945 nooit voltooid. In tegenstelling tot de zware betonnen blokken, is het vernieuwde Tirpitz open van structuur en gaat het volledig op in het landschap. Bjarke Ingels: “Het Tirpitz museum is in zijn architectuur compleet tegenovergesteld aan de bunker uit de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe structuur is geïntegreerd in het landschap als een oase en staat in scherp contrast met het hermetisch afgesloten karakter van de monoliet. Vier looppaden snijden in de duin en komen samen in een centraal, lagergelegen atrium, gevuld met daglicht, hetgeen een ruimtelijk gevoel schept in het hart van het complex.”

TIRPITZ Fika Magazine

West-Jutland

Eenmaal in het museum stemt de bezoeker zich af op het natuurlijke ritme van West-Jutland, de hartslag van de regio. In het centrale atrium is die beweging weergegeven als een pulserende projectie met symbolen van een zeevarende natie, die de bezoeker de weg wijst naar de vier verschillende tentoonstellingsruimtes. 

Openingstijden TIRPITZ

TIRPITZ is een laagdrempelig museum voor zowel jong als oud. Tijdens het hoogseizoen van 1 juli tot en met 15 augustus is het museum bereikbaar van 9.00-19.00. Buiten het hoogseizoen om is het museum dagelijks geopend van 10.00-17.00. Een ticket voor volwassenen kost 125,- DKK (ongeveer 17 euro). Voor kinderen tot 18 jaar is de entree gratis.

Bron: Visit Denmark
Fotocredits: Colin Seymour


Agnes - Fika Magazine
Hi! Ik ben de oprichtster van Fika Magazine. Dagelijks deel ik op dit online lifestylemagazine mijn liefde voor Scandinavië en hoop ik jullie te inspireren met al het moois dat uit het hoge noorden komt.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende