Maak tijdens je stedentrip Helsinki een uitstapje naar Tallinn

Helsinki naar Tallinn Fika Magazine

In mijn derde en laatste blog over Helsinki laat ik jullie twee leuke Scandinavische koffieketens zien en leg ik uit hoe je het beste een dagje met de ferry vanuit Helsinki naar Tallinn, de Estlandse hoofdstad, kunt gaan.

Johan & Nyström

Johan & Nyström is een koffiebedrijf dat in 2004 werd opgericht in de buurt van Stockholm. Inmiddels zijn er filialen in meerdere Zweedse en Finse steden, waaronder Helsinki. Eerlijk is eerlijk: een keten klinkt misschien wat minder speciaal dan een klein koffiezaakje, maar bij Johan & Nyström is de koffie zo lekker en het interieur zo fijn dat het een bezoekje zeker waard is.
Het is niet voor niets dat de koffie erg lekker is: er wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde slow roast-methode. Bovendien zijn de barista’s zeer kundig met latte art, in het melkschuim van je flat white of cappuccino zie je steevast een mooi figuurtje zoals een vogel of een bloem.

Helsinki naar Tallinn Fika Magazine

Espresso House

Espresso House is de grootse koffieketen van het hoge noorden en werd in 1996 opgericht. Momenteel zijn er enkele honderden filialen verspreid over Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland. Haast niet te missen dus! Je herkent Espresso House aan het ronde logo met een koffieboontje in het midden. Espresso House zou je, denk ik, het beste kunnen omschrijven als een Scandinavische variatie op Starbucks. Zelfs het kleinste formaat koffie is behoorlijk groot, ze hebben een vitrine vol zoetigheid zoals muffins (op de foto zie je een geglazuurde wortelmuffin en een karamel cheesecake) en zomers maken ze heerlijke frappuccino’s. In plaats van een busje cacao vind je bij het Scandinavische Espresso House – hoe kan het ook anders – een busje kruidige kardemom om over je koffie te strooien.

Helsinki naar Tallinn Fika Magazine Helsinki naar Tallinn Fika Magazine

Helsinki naar Tallinn

Ook aan de overkant van de Finse Golf kun je overal koffie drinken: in ongeveer twee uur brengt de ferry je van Helsinki naar Tallinn. Dit kost ongeveer 35 euro voor een retour. De Tallink Silja Line is meestal het voordeligst. In Tallinn vind je een middeleeuws centrum met kronkelende straatjes om doorheen te slenteren, een heel ander straatbeeld dan in Helsinki. Vooral speciaal is de kathedraal van Alexander Nevski, met de typisch Russische uivormige koepels. Koffie drinken en uit eten in Tallinn is vele malen goedkoper dan in Helsinki maar tegelijkertijd ook een stukje ouderwetser. Hier drink je je koffie niet in een hippe koffiebar maar eerder in een traditioneel koffiehuis, wat ook best zijn charme heeft. Bij de koffie wordt vaak een Vana Tallinn-likeurtje gedronken. Ook kun je op veel plekken bonbons gevuld met dit likeur kopen.

Helsinki naar Talinn Fika Magazine Helsinki naar Tallinn Fika Magazine

Besluit je de overtocht naar Tallinn te maken en zoek je een leuk restaurant? Ga dan zeker naar F-Hoone. Dit kleurige café zit wat buiten het centrum in een trendy opkomende wijk. Je eet er heerlijke kleine gerechten zoals dumplings, pompoenfalafel of een hamburger. Zo weet je zeker dat je met een goed gevuld maagje weer terug gaat naar Helsinki!


Juani
Juani studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgt vakken van de studie Scandinavische Talen en Culturen. Twee jaar geleden kwam ze voor het eerst in Scandinavië en sindsdien is ze verkocht. Voor Fika Magazine schrijft ze iedere maand een gastblog.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende