Het Kunstmuseum van Göteborg: veel cultuur voor 40 SEK

Göteborg kunstmuseum Fika Magazine

Göteborg heeft heel wat interessante musea. Voor het kleine bedrag van 40 SEK (€ 4) koop je een jaarpas. Daarmee kan je een jaar lang vijf grote musea in Göteborg onbeperkt bezoeken: het Röhsska Museet, het Göteborg Konstmuseum, het Göteborgs Stadsmuseum, het Sjöfartsmuseet Akvariet en Göteborgs Naturhistoriska museum.

Kunstmuseum Göteborg

In het Kunstmuseum ben ik ondertussen al vier keer geweest. Het is zo groot is dat je bijna 1,5 uur nodig hebt om één verdieping te bekijken. En er zijn er zes. Het zijn vooral de bovenste verdiepingen die ik persoonlijk het meest de moeite vind. Want daar hangen schilderijen van enkele oude meesters, zoals Van Eyck, in prachtige staat. Ook het werk ‘Double portret’ (1754) van Alexander Roslin is oogverblindend mooi. Er zijn zoveel details te bewonderen. Mijn andere persoonlijke favorieten zijn Carl Larsson, Sofie Ribbing en PS Krøyer.

Göteborg kunstmuseum fika magazine

Carls Larsson (1853)

Larsson had het in de eerste fase van zijn leven niet gemakkelijk. Zoals bij veel kunstenaars het geval is, groeide hij op in een arm gezin. Op dertienjarige leeftijd moedigde zijn leraar hem aan te gaan studeren aan de kunstacademie van Stockholm. Om de kosten te dekken werkte hij als fotograaf. In Stockholm leerde hij zijn eerste vrouw kennen. Tragisch genoeg stierf ze in het kraambed bij de bevalling van hun tweede kind. De twee kinderen uit dat huwelijk stierven zelf ook zeer jong. Daardoor had hij later regelmatig last van depressies.

Bij zijn tweede vrouw Karin had hij acht kinderen: Suzanne, Ulf, Pontus, Lisbeth, Britta, Matts, Kersti en Esbjörn. Zijn familie was vaak het onderwerp van zijn aquarellen. Wat ik zo leuk vind, is dat je zijn liefde voor zijn gezin goed kan zien in zijn werken. En dat de liefde wederzijds was, zie je aan de guitige snoetjes van zijn kinderen. Van zijn schoonvader kreeg hij een huis in Dalarna. Het huis is tegenwoordig een museum en heeft een sterke invloed op de Zweedse binnenhuisarchitectuur.

Kunstmuseum Goteborg Fika Magazine

PS Krøyer (1851)

De Deen Peder Severin Krøyer begon zeer vroeg met schilderen. Op zijn veertiende ging hij studeren aan de Deense kunstacademie. Later had hij het geluk dat een rijke tabakshandelaar en kunstverzamelaar zijn studiereizen door Europa (Italië, Spanje en Frankrijk) financierde. Toen hij in Skagen ging wonen, begon hij deel uit te maken van de plaatselijke kunstenaarsgroepering. In de winter bleef hij in Kopenhagen. De zomers waren voor Skagen. Blijkbaar was het daar zeer gezellig. Iets te gezellig. Want zijn vrouw Marie had een affaire met een componist en verwachtte diens kind. Een scheiding volgde en vier jaar later overleed Peder op de nog veel te jonge leeftijd van 58 jaar.

Sofie Ribbing (1835)

Heel veel informatie kan je op internet niet vinden over haar. Ribbing is een Zweedse geboren in 1835 en heeft veel gereisd. Ze woonde onder andere in Londen, Rome en Den Haag. Haar schilderij ‘Boys drawing’ is een meesterwerk. Het lijkt wel een foto.

De Fürstenberg collectie

Pontus Fürstenberg (1827) was een rijke textielfabrikant, geboren en getogen in Göteborg. Al op  drieëndertigjarige leeftijd had Fürstenberg een interesse voor kunst. Hij verzamelde die niet alleen maar handelde er ook in. Fürstenberg was verliefd op de dochter van een rijke bankier. Die vond hem niet goed genoeg voor zijn dochter. Maar ze bleven elkaar in het geheim ontmoeten tot vader overleed. Toen kon Fürstenberg op tweeënvijftigjarige leeftijd eindelijk trouwen met zijn grote liefde. Omdat ze ondertussen een rijke erfgename was, kreeg hij opeens een gigantisch kapitaal ter beschikking en kon hij naar hartenlust tijd en geld investeren aan zijn tweede liefde – kunst. Zijn passie had een goede invloed op vele Zweedse en buitenlandse kunstenaars. Hij gaf hen kledij, onderdak en geld voor een opleiding in Parijs. Als dank gaven velen hem schilderijen als terugbetaling. Tegen het einde van de negentiende eeuw had hij de grootse en invloedrijkste kunstcollectie van Zweden. Die is nu te bewonderen op de zesde verdieping van het Kunstmuseum in de Fürstenberggalerij.

Wees selectief

Verder kan je in het kunstmuseum van Göteborg nog schilderijen van Rembrandt en de meer abstractere werken van Pablo Picasso, Henry Moore and Louise Nevelson bewonderen. In totaal zijn er 70.000 schilderijen, sculpturen, video’s en foto’s te bekijken. Dus je kiest het best op voorhand de afdeling die je wilt bezoeken. Want je tent opslaan in het museum mag (voorlopig) niet.


Tina
De Vlaamse Tina woont samen met haar man in de Zweedse stad Göteborg. Vanuit haar woonplaats schrijft ze twee keer per maand een blog voor Fika Magazine met haar ultieme Göteborgtips en uitstapjes naar andere Scandinavische plekken!

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende