Frederiksberghave: hét park van Kopenhagen

Frederiksberghave

Het is al bijna twee weken tropisch warm in Kopenhagen. Dinsdag 5 juni was het een nationale feestdag (de dag van de grondwet) en veel mensen waren vrij. Wat ga je dan doen? Naar het strand of een park bijvoorbeeld. Zoals veel grote steden heeft ook Kopenhagen verschillende parken in de stad. Het grootste en bekendste park ligt westelijk van het centrum in de wijk Frederiksberg en heet Frederiksberghave. Have betekent tuin. Het park bestaat uit bos, kronkelende watertjes en grasvelden. Langs de paden staan veel bankjes. De dierentuin van Kopenhagen grenst aan het park. Leuk is dat er geen hoge schuttingen tussen de dierentuin en het park staan, zodat je vanuit het park gratis zicht hebt op de olifanten.

Slot Frederiksberg

Het park werd gebouwd omstreeks 1705 als achtertuin van Slot Frederiksberg. Het slot ligt wat hoger en vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over het park en een roeivijver en de daarachter gelegen stad. Het slot heeft ook een voortuin en dat heet Sondermarken. Ook dat is een openbaar park en van daaruit is het uitzicht op het slot het mooiste. Een groot grasveld wordt links en rechts omzoomd door lanen met bomen. Onder dat grasveld werden in 1859 drie gigantisch grote waterreservoirs gebouwd die 16 miljoen liter water konden bevatten. Tegenwoordig is dat reservoir leeg en kan het bezocht worden. Het heet “Cisterne” en de entree wordt gevormd door een glazen piramide op het gras. De Deense kunstenaar Jeppe Hein heeft de drie zalen ingericht met de expositie “In is the only way out”. Op een hete dag is het heerlijk afkoelen daar onder de grond!

Frederiksberghave

Bekijk ook:


Karin Schröder
Karin Schröder is een paar maanden per jaar in Scandinavië. Ze heeft in Kopenhagen gewoond en haar man is geboren in Zweden. In de zomer varen ze over de noordelijke wateren.

Nieuwsbrief

Elke twee weken een leuke update?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volgende